Filmul "Ida" a câştigat premiul LUX pe 2014 decernat de Parlamentul European - VIDEO

Filmul "Ida", regizat de cineastul polonez Pawel Pawlikowski, a fost recompensat miercuri cu premiul LUX pe 2014, decernat de Parlamentul European în cadrul unei sesiuni extraordinare a forului european, organizată la Strasbourg.

119 afișări
Imaginea articolului Filmul "Ida" a câştigat premiul LUX pe 2014 decernat de Parlamentul European - VIDEO

Filmul "Ida" a câştigat premiul LUX pe 2014 decernat de Parlamentul European

Această coproducţie polonezo-daneză, turnată integral în alb-negru, spune povestea a două femei care evocă în 1962, în Polonia comunistă, amintiri despre Holocaust.

"Ida", desemnat cel mai bun film al anului la gala premiilor decernate de Academia de Film Europeană, organizată la Riga, pe 13 decembrie, a concurat pentru premiul LUX alături filmul sloven "Razredni sovraznik/ Class Enemy", de Rok Bicek, şi "Bande de Filles/ Girlhood", de regizoarea franceză Céline Sciamma.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a salutat "trei filme absolut excepţionale", înmânând premiul LUX, aflat la cea de-a opta ediţie.

"Aceste filme ne permit să aruncăm o privire asupra realităţilor din vieţile cotidiene ale vecinilor noştri, să îi înţelegem mai bine şi să ne înţelegem mai bine pe noi înşine", a adăugat Martin Schulz.

Lungmetrajele nominalizate la acest premiu, care ilustrează bogăţia, diversitatea şi excelenţa din cinematografia europeană, sunt emblematice pentru problemele contemporane din spaţiul european şi oferă spectatorilor abordări stilistice variate.

Premiul LUX a fost înfiinţat în anul 2007, iar câştigătorul este desemnat prin voturile exprimate de politicienii din Parlamentul European. Filmul câştigător, recompensat şi cu un cec de 87.000 de euro, este apoi subtitrat în cele 24 de limbi oficiale ale UE şi pentru fiecare stat membru UE se va crea o copie în formatul de 35mm. Premiul include, de asemenea, adaptarea filmului pentru persoane cu probleme auditive şi de vedere. Prin acest premiu, Parlamentul European doreşte să elimine barierele lingvistice care deseori reprezintă un obstacol pentru distribuţia filmelor europene.

Anul trecut, Parlamentul European a decernat premiul LUX filmului "Paradisul spulberat/ The Broken Circle Breakdown", în regia lui Felix van Groeningen, un film muzical despre un cuplu belgian care suferă o pierdere tragică.

Peliculele laureate la ediţiile precedente sunt "Auf der anderen Seite" (2007), de Fatih Akin, "Le Silence de Lorna" (2008), de Jean-Pierre şi Luc Dardenne"Welcome" (2009), de Philippe Lioret, "Die Fremde" (2010), de Feo Aladag, "Les neiges du Kilimandjaro" (2011), de Robert Guédiguian, şi ""Io sono Li" (2012), de Andrea Segre.

La ediţia din 2007, unul dintre cele trei filme finaliste a fost "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", al regizorului român Cristian Mungiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici