Filmul lui Corneliu Porumboiu, finanţat de un fond care susţine cineaştii din ţările în curs de dezvoltare

Cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, "Un interval de 9 minute", face parte dintre cele 14 producţii finanţate de The World Cinema Aid, un nou fond care susţine cineaştii din ţările în curs de dezvoltare.

285 afișări
Imaginea articolului Filmul lui Corneliu Porumboiu, finanţat de un fond care susţine cineaştii din ţările în curs de dezvoltare

Filmul lui Corneliu Porumboiu, finanţat de un fond care susţine cineaştii din ţările în curs de dezvoltare (Imagine: Ovidiu Matiu / MediafaxFoto)

Fondul este cofinanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa, informează variety.com.

"Deoarece trăim într-o lume în care libertatea este pusă la încercare şi este încălcată în multe ţări, The World Cinema Aid are misiunea de a susţine nu doar filme ambiţioase din punct de vedere artistic, ci şi filme angajate politic", a declarat preşedintele CNC, Eric Garandeau.

Proiectele primesc o finanţare de 60.000 până la 150.000 de euro.

Alături de proiectul lui Corneliu Porumboiu au mai fost finanţate proiectele cinematografice ale unor artişti precum Hiner Saleem (Irak), Najwa Najjar (Palestina) şi Lucia Puenzo (Argentina).

Fondul are un buget de peste 6 milioane de euro şi are ca scop finanţarea a minimum 40 de filme pe an. Proiectele au fost alese din 81 de propuneri, de o comisie prezidată de producătoarea Dora Bouchoucha, din Tunisia.

Filmul lui Corneliu Porumboiu este coprodus de compania franceză Les Films du Worso.

Proiectul "Un interval de 9 minute" a fost finanţat cu 1.115.000 de lei în urma celui mai recent concurs al Centrului Naţional al Cinematografiei din România, anul trecut.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean. A luat premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes, în 2006, pentru "A fost sau n-a fost?", o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu "Poliţist, adjectiv". Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici