Filmul lui Radu Jude, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", câştigă un premiu la un prestigios festival de film din Europa

Filmul lui Radu Jude, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" a câştigat sâmbătă premiul reţelei europene de cinematografe de artă pentru că "luptă pentru libertatea artelor împotriva cenzurii şi naţionalismului", a spus juriul.

710 afișări
Imaginea articolului Filmul lui Radu Jude, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", câştigă un premiu la un prestigios festival de film din Europa

Filmul lui Radu Jude, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", câştigă un prestigios premiu în Europa

"Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", noul film semnat de Radu Jude a câştigat sâmbătă premiul „Label Europa Cinemas” la Karlovy Vary. Distincţia a fost anunţată înaintea ceremoniei oficiale de decernare a premiilor manifestării din Cehia, fiind decernată în afara regulamentului de juriul reţelei de cinematografe Europa Cinemas pentru cel mai bun film european din competiţia oficială sau din cea dedicată documentarelor.

„În primul rând, vrem să mulţumim Festivalului Internaţional de Film Karlovy Vary pentru găzduire şi, mai ales, să felicităm departamentul de programare că a ales filme aşa de bune. Reprezentăm Europa Cineas, reţeaua europeană de cinematografe de artă. În ultimele săptămâni ne-am bucurat de actriţe, actori, scenarii, imagine, muzică, umor şi tragedie în moduri şi din ţări diferite. Într-un film anume am regăsit toate aceste elemente compuse într-un mod original. Prin straturile sale am văzut moduri provocatoare de provestire, regândirea abordării pe care o ai în legătură cu paginile mai negre ale istroriei, refuzând, în acelaşi timp trivializarea printr-o comparaţie cu alte întâmplări. Abordarea intelectuală cu care abordează acest subiect, te face să te simţi inconfortabil, uneori, dar te face şi să râzi. Luptă pentru libertatea artelor împotriva cenzurii şi naţionalismului. De aceea, juriul hotărăşte să acorde premiul Europe Cinemas label pentru <Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari>, al regizorului român Radu Jude”, arată un comunicat făcut public de organizatorii cehi. Din juriul care a premiat filmul lui Radu Jude au făcut parte Simon Blaas, Jan Makosch, Balazs Kalmanovits şi Daira Abolina.

Alte filme premiate sâmbătă de juriile invitate să acorde distincţii în afara regulamentului oficial de la Karlovy Vary au fost coproducţia Argentina, Brazilia, Franţa "Sueño Florianópolis" care a primit premiul FIPRESCI, pelicula israeliană "Redemption", remarcată de Juriul Ecumenic, în timp ce federaţia criticilor din Europa şi din zona mediteraneană a premiat documentarul ”Suleiman Mountain”, o coproducţie Kârgâzstan-Rusia.

Filmul "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" a fost inclus în competiţia oficială a celei de-a 53-a ediţii a prestigiosului eveniment din Cehia, care a avut loc în perioada 29 iunie - 7 iulie. În distribuţie sunt Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ. Filmul va intra în cinematografele din România pe 28 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici