Filmul "Meek's Cutoff" a câştigat trofeul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti 2011. Vezi celelalte filme premiate

Filmul "Meek's Cutoff", regizat de Kelly Reichardt, a câştigat, duminică seară, trofeul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti 2011, în timp ce premiul publicului a fost decernat producţiei "Exit Through the Gift Shop" (2010), regizată de Banksy.

39 afișări
Imaginea articolului Filmul "Meek's Cutoff" a câştigat trofeul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti 2011. Vezi celelalte filme premiate

Filmul "Meek's Cutoff" a câştigat trofeul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti 2011. Vezi celelalte filme premiate (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

De asemenea, la gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti a fost acordat un premiu al criticii, pe care l-a adjudecat pelicula "Patru lei paralei/ Four Lions" - primul film de cinema al britanicului Chris Morris.

Premiul pentru regie a mers la Debra Granik, pentru filmul "Mâinile tatălui meu/ Winter's Bone", în timp ce premiul pentru imagine a fost adjudecat de Patrick Murguia, pentru pelicula "Abel".

Totodată, în cadrul galei, Principesa Margareta a României a urcat pe scenă pentru a-i înmâna actriţei Mariana Mihuţ premiul de excelenţă. Un premiu de excelenţă a primit şi regizorul Andrei Koncealovski, invitatul special al Festivalului Internaţional de Film Bucureşti. Marele regizor rus a acceptat încă de anul trecut invitaţia, când a renunţat la un alt eveniment de gen din străinătate pentru a fi prezent la Bucureşti, însă norul de cenuşă care a perturbat traficul aerian în Europa l-a ţinut departe de România.

În discursul său de acceptare a premiului, Koncealovski a vorbit despre importanţa festivalurilor de film în încercarea de a menţine vie amintirea peliculelor care au "făcut mai frumoasă" viaţa generaţiilor trecute. El a mai subliniat că festivalurile sunt importante pentru că aduc noilor generaţii filmele din trecut, dar şi pentru că reuşesc să creeze o tradiţie, în pofida faptului că tânăra generaţie "depune un efort imens" de a se rupe de tradiţii.

La gala de închidere a festivalului au mai fost prezenţi Principele Radu al României, Principesa Margareta a României, Principesa Rym Al Ali a Iordaniei, actorul Victor Rebengiuc, regizorul Radu Gabrea, criticii de film Irina Margareta Nistor, Andrei Creţulescu, Magda Mihăilescu şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Gala s-a încheiat cu proiecţia filmului "Undeva/ Somewhere", cel mai recent lungmetraj al regizoarei Sofia Coppola, premiat cu Leul de Aur la ediţia din 2010 a Festivalului de la Veneţia.

Bucharest IFF, iniţiat şi coordonat de Dana Dimitriu - Chelba, este unicul festival competitiv din Bucureşti destinat exclusiv filmelor de lungmetraj şi promite să-şi respecte standardul înalt fixat în ediţiile precedente, când a lansat titluri ca "Lust, Caution" (de Ang Lee), "Eldorado" (Bouli Lanners), "Tokyo!" (Michel Gondry, Leos Carax & Bong Joon-ho), "A Serious Man" (fraţii Coen), "Thirst" (Park Chan-wook), "Un om singur/ A Single Man" (Tom Ford), dar şi filmele româneşti "Cea mai fericită fată din lume" (Radu Jude) şi "Portretul luptătorului la tinereţe" (Constantin Popescu).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici