Filmul "Muntele magic" şi un recital al lui Alexander Bălănescu au deschis Anim'est Chişinău -FOTO

Filmul "Muntele magic", de Anca Damian, şi un recital susţinut de Alexander Bălănescu au deschis ediţia aniversară a festivalului de animaţie Anim'est Chişinău, joi seară, la Cinema Odeon din capitala Republicii Moldova.

121 afișări
Imaginea articolului Filmul "Muntele magic" şi un recital al lui Alexander Bălănescu au deschis Anim'est Chişinău -FOTO

Filmul "Muntele magic" şi un recital al lui Alexander Bălănescu au deschis Anim'est Chişinău (Imagine: Facebook)

Festivalul Anim'est Chişinău împlineşte, în 2015, cinci ani de când dă culoare capitalei Republicii Moldova, fiind, aşadar, pentru spectatori un prilej de deconectare de la problemele de zi cu zi, ei având astfel ocazia să vadă unele dintre cele mai bune scurtmetraje şi lungmetraje ale ultimului an.

La această ediţie, care se desfăşoară de joi până duminică, la Cinema Odeon şi clubul Tipografia 5 din Chişinău, vor fi proiectate 13 lungmetraje şi peste 80 de scurtmetraje, după cum a precizat Vlad Ilicevici, directorul executiv al Anim'est, joi seară, în deschiderea festivalului.

În acest an aniversar, tema festivalului este "Animaţie şi Muzică", iar în cele patru zile de Anim'est Chişinău publicul va petrece şi va asculta live performance-uri ale unor artişti importanţi.

Potrivit lui Vlad Ilicevici, interesul atât pentru Anim'est, cât şi pentru atelierul Animation Worksheep a crescut foarte mult şi cu fiecare ediţie participă tineri animatori din ce în ce mai talentaţi.

"Scopul principal al produselor de la Worksheep este să îi facă pe tinerii animatori, pe tinerii care nici n-au făcut animaţie până atunci să lucreze. Ceea ce ne bucură mai mult decât calitatea efectivă a produselor ăstora este că animaţia din ele este foarte, foarte bună şi progresează de la an la an", a spus Vlad Ilicevici, precizând că mai bine de jumătate dintre participanţii la Worksheep lucrează, în prezent, ca animatori.

Despre felul în care este primit acest festival în Chişinău a vorbit coorganizatorul Anim'est Dumitru Marian, care a precizat că nu are acelaşi impact ca alte evenimente ce au loc în capitala Republicii Moldova, dar se afirmă din ce în ce mai mult cu fiecare ediţie care trece.

"Impactul Anim'est-ului, în principiu impactul culturii în Republica Moldova se pare că nu este la fel de important ca impactul altor evenimente care se întâmplă (cele politice, n.r.) şi totuşi acest festival are deja un public fidel, are oameni care aşteaptă, care întreabă, care vin de fiecare dată să vadă festivalul", a spus Dumitru Marian.

Cea de-a cincea ediţie a Anim'est Chişinău s-a deschis cu un recital susţinut de Alexander Bălănescu şi cu proiecţia filmului "Muntele magic", de Anca Damian, pentru care violonistul semnează coloana sonoră. Joi seară, violonistul Alexander Bălănescu nu a putut interpreta piese din film, deoarece acestea au fost create pentru a fi cântate cu un grup muzical, însă melodiile prezentate au avut legătură cu muzica din lungmetrajul de animaţie, după cum a precizat artistul.

Docudrama animată "Muntele magic/ Magic mountain" prezintă povestea lui Adam Jacek Winker, care călătoreşte prin aproape o jumătate de secol de istorie. Refugiat polonez la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii '80, când se închipuie cavaler al secolului 20 şi părăseşte Franţa pentru a lupta cu naivitate şi curaj împotriva sovieticilor din Afganistan.

Filmul este realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film. La Festivalul de Film de la Karlovy Vary 2015, Anca Damian a primit o menţiune specială din partea juriului pentru "Muntele magic". De asemenea, filmul a fost distins cu menţiunea specială a juriului la cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie de la Ottawa, Canada (16 - 20 septembrie).

Partenerii Festivalului Anim'est Chişinău din acest an sunt Institutul Cultural Român, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Afacerilor Externe al României - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Fundaţia Japonia, Alliance Française de Moldavie şi Moldova Film.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici