Filmul "Pădurea Katyn", de Andrzej Wajda, va fi difuzat marţi seară, pe TVR 1

Filmul "Pădurea Katyn", în regia lui Andrzej Wajda, o peliculă despre cea mai mare tragedie a Poloniei din istoria modernă, va fi difuzat marţi seară, de la ora 21.10, la "Telecinemateca", pe TVR 1, informează Televiziunea Publică.

904 afișări
Imaginea articolului Filmul "Pădurea Katyn", de Andrzej Wajda, va fi difuzat marţi seară, pe TVR 1

Filmul "Pădurea Katyn", de Andrzej Wajda, va fi difuzat marţi seară, pe TVR 1 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La cererea telespectatorilor, TVR 1 va transmite din nou acest film-document marţi, de la ora 21.10, la "Telecinemateca", după ce acesta a fost difuzat duminică seară la TVR 3.

Deloc întâmplător, acest film a fost difuzat duminică şi la televiziunea rusă, chiar dacă subiectul a fost, dintotdeauna, unul cel puţin incomod pentru vecinul de la Răsărit.

Sâmbătă, preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi-a pierdut viaţa într-o catastrofă aeriană în Rusia. Alături de cei mai importanţi oficiali ai Poloniei, preşedintele Kaczynski mergea la Smolensk, pentru a participa la festivităţi dedicate împlinirii a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.

Cea mai mare tragedie a Poloniei din istoria modernă a atras, sâmbătă, o nouă catastrofă.

Lungmetrajul "Pădurea Katyn", de Andrzej Wajda, a fost nominalizat, în 2008, la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin şi a obţinut Premiul European de Excelenţă - 2008 pentru costume.

O producţie Polonia/Rusia/Germania, realizată în 2007, filmul îi are în distribuţie pe Artur Zmijiewski, Maja Ostaszewska şi Andrzej Chyra.

Acţiunea filmului are loc în 1940, în satul Katyn, la 20 de kilometri de oraşul Smolensk, din Rusia. Din ordinul lui Stalin, serviciile secrete sovietice ucid peste 20.000 de oameni, majoritatea ofiţeri capturaţi în timpul războiului polonez de apărare din 1939, dar şi numeroşi civili. Pentru că sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolvenţilor unei universităţi să devină ofiţeri în rezervă, sovieticii au reuşit astfel să distrugă o mare parte a intelectualităţii poloneze, ca şi a evreilor şi bieloruşilor polonezi. Printre victimele masacrului s-a numărat şi tatăl regizorului Andrzej Wajda.

Născut pe 6 martie 1926, Andrzej Wajda este unul dintre cei mai importanţi regizori din lume. Printre filmele sale se numără "Czlowiek z marmuru/ Omul de marmură" (1977), "Bez znieczulenia/ Fără anestezie" (1978), "Panny z Wilka/ Domnişoarele din Wilko', (1979), "Czlowiek z zelaza/ Omul de fier" (1981) şi "Danton" (1983).

În 2001, el a deschis Şcoala de Măiestrie Regizorală, care se află sub înaltul patronaj al Academiei de Film Europene. Fondatorii şcolii, alături de Andrzej Wajda, sunt Wojciech Marczewski şi Studioul de Filme Documentare şi Artistice (WFDiF) din Varşovia. Obiectivul major, de a face din şcoală nu doar un loc de formare şi perfecţionare, ci şi un cadru pentru întâlniri, schimburi de idei şi experienţă, este atins prin cursurile şi workshop-urile organizate, în general, prin ansamblul proiectelor derulate de şcoală.

În 2000, cu un an înainte să deschidă Şcoala de Măiestrie Regizorală, Wajda primit un premiu Oscar pentru excelenţă. A mai câştigat, printre altele, un premiu BAFTA, pentru "Danton" (1984), şi un Palme d'Or, pentru "Omul de fier".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici