Filmul "Sierra Nevada", de Cristi Puiu, va beneficia de o finanţare de 91.500 euro de la Centrul Audiovizualului din Croaţia

Regizorul Cristi Puiu a primit o finanţare de 91.500 de euro de la Centrul Audiovizualului din Croaţia (HAVC) pentru cel mai recent proiect cinematografic al său, "Sierra Nevada", informează cineuropa.org.

1029 afișări
Imaginea articolului Filmul "Sierra Nevada", de Cristi Puiu, va beneficia de o finanţare de 91.500 euro de la Centrul Audiovizualului din Croaţia

Cristi Puiu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Centrul Audiovizualului a anunţat rezultatele pentru competiţia de finanţare dedicată coproducţiilor cu participare minoritară din partea Croaţiei. Totalul a fost de 321.572 de euro şi a fost împărţit între trei lungmetraje de ficţiune, un documentar şi o animaţie.

"Sierra Nevada" este o coproducţie Mandragora (România) şi Spiritus Movens (Croaţia).

Celelalte filme finanţate de Centrul Audiovizualului din Croaţia sunt "Stage Fright", de Yorgos Zois, o coproducţie Grecia-Croaţia-Franţa-Olanda, care a primit 78.434 de euro, "Our Everyday Life", de Ines Tanović, un proiect Bosnia şi Herţegovina-Croaţia-Slovenia, care a fost finanţat cu 39.217 euro, animaţia "Criss the Swiss", de Anja Komfel, o coproducţie Elveţia-Croaţia, care a primit suma de 99.349 de euro, şi documentarul "4 Passports", de Mihajlo Jevtić, un proiect Germania-Croaţia, finanţat cu 13.072 de euro.

Premiat în 2005, la Festivalul de Film de la Cannes, cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, pentru "Moartea domnului Lăzărescu", Cristi Puiu a adunat în lista sa de autor de scenarii de film şi regizor titluri precum "Aurora" (2010), "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" (2004), "Marfa şi banii" (2001), "Before breakfast" (1995), "25.12. Bucharest, North Railway Station" (1996), "13 - 19 iulie 1998, Craiova, Azilul de bătrâni" (1998).

Cristi Puiu a făcut pictură de la 10 ani. În 1990, după căderea regimului comunist, a participat la o expoziţie în Lausanne (Elveţia), împreună cu alţi tineri artişti români. Doi ani mai târziu, a trecut examenul de admitere la Ecole Superieure d'Arts Visuels în Geneva, departamentul de pictură. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeaşi şcoală.

"Before breakfast", un scurtmetraj de şcoală, a fost selecţionat în 1995 la Festivalul de Film de la Locarno. În 1996, Cristi Puiu şi-a luat diploma la Ecole Superieure d'Arts Visuels din Geneva, cu documentarul "25.12. Bucharest, North Railway Station". După ce s-a întors în România, în 1996, a continuat să picteze şi să facă filme: la început, documentare video, apoi primul său lungmetraj, "Marfa şi banii", pe care l-a regizat după ce a câştigat concursul organizat în 1999 de Oficiul Naţional al Cinematografiei.

În 2010, cel de-al treilea lungmetraj pe care îl semnează, "Aurora", a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici