Florile, ca brand de ţară, pe timbrele unei noi emisiuni filatelice româneşti

Flora este abordată în acest an de Romfilatelia prin emisiunea de mărci poştale "Flori simbol de ţară", în cadrul unui proiect filatelic care aduce în atenţie floarea-simbol a câtorva state riverane Dunării, alături de drapelul lor naţional.

162 afișări
Imaginea articolului Florile, ca brand de ţară, pe timbrele unei noi emisiuni filatelice româneşti

Florile, ca brand de ţară, pe timbrele unei noi emisiuni filatelice româneşti (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Emisiunea este alcătuită din patru timbre şi intră în circulaţie vineri, fiind disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, precum şi pe secţiunea de magazin online, romfilatelia.ro/store/.

Floarea simbol naţional al României, bujorul, Paeonia peregrina, mai este cunoscută şi sub numele de Palma-Maicii-Domnului sau Rujioară sau Băbărujă. În cultura populară, bujorul este adesea asociat cu dorul, graţia, frumuseţea sau cu dragostea.

În ţară există cinci rezervaţii naturale de Paeonia peregrina, în Teleorman, Mureş, Olt, Dolj şi Giurgiu.

Imaginea bujorului este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 1,50 lei.

Floarea simbol a Republicii Moldova este busuiocul, a cărui imagine este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei.

În stânga Prutului, busuiocul este una din cele mai iubite plante. Datorită uleiurilor aromatice deosebite şi a proprietăţilor conservante, busuiocul este folosit şi în ritualurile bisericii ortodoxe, având rolul de a alunga spiritele rele. Totodată, în tradiţia autohtonă, această plantă este considerată o floare a dragostei şi a norocului. În medicina populară, busuiocul este folosit ca plantă pentru îmbunătăţirea memoriei şi remediu anti-stres.

Floarea naţională a Republicii Croaţia, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, este Iris croatica. Numele croat al acestei flori este Perunika şi vine de la numele lui Perun, care în mitologia slavă era zeul tunetelor şi al fulgerelor. Legenda spune că Perunika creşte numai în locul în care Zeul Perun loveşte solul cu fulgerele.

Rosa damascene, a cărei imagine este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei, este floarea simbol a Bulgariei, fiind considerată un brand cunoscut în toată lumea.

Trandafirul Rosa damascena sau Trandafirul de Kazanlak este o plantă cu flori extrem de parfumate din care se obţine ulei esenţial, dulceaţă şi sirop. Din acest soi de trandafir se extrage cu 30% mai mult ulei decât din oricare alt trandafir.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici