Fondatorul Corului Madrigal, dirijorul Marin Constantin, a murit

Dirijorul Marin Constantin, fondator al Corului Naţional de Cameră "Madrigal", a decedat, sâmbătă, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

1177 afișări
Imaginea articolului Fondatorul Corului Madrigal, dirijorul Marin Constantin, a murit

Fondatorul Corului Madrigal, dirijorul Marin Constantin, a murit (Imagine: Ovidiu Radu/Mediafax Foto)

Reprezentant de seamă al şcolii muzicale româneşti contemporane, Marin Constantin rămâne în istoria culturii ultimelor decenii drept dirijorul - fondator al Corului Naţional de Cameră "Madrigal", în 1963.

Marin Constantin, născut pe 27 februarie 1925, la Urleta, judeţul Prahova, este un muzician, compozitor şi dirijor de ansamblu coral român, fondator, dirijor şi director pe viaţă al Corului de cameră Madrigal. El este şi un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi în muzica tradiţională românească. Activitatea sa a fost apreciată de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale.

A absolvit Facultatea de Pedagogie Muzicală şi Dirijat Coral a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1944-1949) şi Facultatea de Pedagogie, Psihologie şi Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1945-1949), sub îndrumarea profesorilor G.G. Antonescu, Mircea Florian, Dimitrie Gusti, Mihail Ralea, Tudor Vianu. În perioada studiilor a fost şi învăţător (1944-1948) la Fundaţia Culturală "Regele Mihai I".

Din 1956 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Între 1976 şi 1994, a condus cursuri internaţionale de dirijat şi interpretare corală în Italia, Elveţia, Columbia, Mexic, Ecuador, Luxemburg, Venezuela, SUA, susţinând şi concerte alături de coruri reprezentative din aceste ţări.

Marin Constantin a ocupat şi funcţiile de director general şi dirijor al Ansamblului Tineretului din România (1951-1974), alături de care a participat la turnee internaţionale, obţinând medalii de aur şi titlul de Artist Emerit, dar şi de director al Departamentului Muzical din Ministerul Culturii (1960-1964) şi director general al Operei Naţionale Bucureşti (1966-1970).

Printre distincţiile cu care a fost recompensat pentru activitatea sa, se numără Medalia UNICEF (1968), Premiul Criticii Muzicale Germane (1971), Una Vita per l'Arte - David Michelangelo d'Oro - Italia (1977), Medaille en Vermeil-Luxemburg (1978), Director de Onoare al Conservatorului de Muzică din Tolima şi Mexico City, din 1975, Ambasador al Bunăvoinţei al UNESCO (1992),
Diploma de Onoare a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1985 - 1993 ), Titlul de "Omul Internaţional al Anului" (1990, 1992, 1994), Diplomă de Onoare a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", Cluj Napoca (1994) şi Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de Mare Ofiţer (2000).

Corul Naţional de Cameră "Madrigal", pe care Marin Constantin l-a înfiinţat, este formaţia profesionistă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Repertoriul corului este vast, de la muzică sacră veche la piese contemporane. Corul Madrigal a fost declarat "bun al patrimoniului universal UNESCO" în 1992, la Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici