Fost informator german de origine română al Securităţii, demis din fruntea unui festival de teatru

Autorul german de origine română Peter Grosz a fost demis, joi, din funcţia de director al Festivalului de Teatru de la Oppenheim (Germania), după ce a recunoscut că a dat note informative Securităţii despre scriitori de origine română, relatează presa internaţională.

69 afișări

"Grosz nu mai putea fi ţinut în această funcţie", a declarat primarul din Oppenheim, Marcus Held, pentru Deutche Presse-Agentur. German născut în România, Grosz a recunoscut, săptămâna trecută, că a dat note informative Securităţii despre Richard Wagner, fostul soţ al Hertei Muller, laureata premiului Nobel pentru literatură de anul trecut.

Grosz a fost directorul Festivalului de Teatru din Oppenheim din octombrie 2009.

"Personal, sunt foarte dezamăgit că nu a dat date despre aceste aspecte ale vieţii sale, înainte să fie numit în această funcţie", a declarat primarul din Oppenheim, adăugând că această schimbare pune sub semnul întrebării soarta festivalului de teatru.

Potrivit lui Held, festivalul, care este organizat din 1989, aducea anual în Oppenheim câteva mii de turişti.

Pe de altă parte, Grosz a declarat că Securitatea l-a supus mai multor presiuni pentru a da note informative despre autori germani de origine română, din 1974 până când a părăsit ţara, în 1977.

De la venirea în Germania, Grosz a promovat tineri autori şi actori de teatru. El lucrează ca profesor în Mainz.

Primarul a spus că membrii comunităţii nu au evaluat oficial faptele lui Grosz, dar că sunt foarte dezamăgiţi de atitudinea sa . "A păstrat acest lucru secret atâta timp, încât este imposibil să îl lăsăm în funcţia de director al festivalului", a adăugat primarul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici