Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, judecat în dosarul plăţilor nelegale

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB), Florinel Rotaru, şi alţi 12 inculpaţi, între care o fostă şefă de Serviciu din Primăria Capitalei, au fost trimişi în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în dosarul plăţilor negale de milioane de lei.

737 afișări
Imaginea articolului Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, judecat în dosarul plăţilor nelegale

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, judecat în dosarul plăţilor nelegale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Alături de Rotaru, vor fi judecaţi Irina Bologa, fost şef Serviciu Cultură în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti - Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism, şi 11 persoane angajate ale BMB la data faptelor, respectiv Rodica Cosmaciuc, Ioana Gogoneaţă, Elena Cristina Baldovin, Virgil Lică, Ioana David, Maria Simona Codrescu, Petruţa Brezoiu, Cornelia Radu, Rodica Lupuşanschi, Paula Ioana Laszlo şi Anca Ioana Andreescu.

Toţi inculpaţii din dosar sunt acuzaţi de abuz în serviciu, mare parte a prejudiciul rezultând din cumpărarea de cărţi supraevaluate de către BMB. Rotaru va fi judecat şi pentru conflict de interese şi fals în declaraţii.

Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2012, Florinel Rotaru, director general, Ioana Gogoneaţă, contabil şef, şi Elena Cristina Baldovin, şef Serviciu Achiziţii Publice, toţi din cadrul BMB, au efectuat diverse operaţiuni în baza cărora "s-a realizat plata nelegală a sumei totale de 79.758 lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate şi o diferenţă rezultată, pe de o parte, urmare a decontării unei operaţiuni necuprinse în contract, iar pe de altă parte, urmare a aplicării nejustificate a unui tarif superior celui menţionat în contract".

Tot Rotaru a încheiat trei contracte de mentenanţă preventivă cu o societate comercială, în baza cărora s-a plătit în mod nelegal suma totală de 168.682 de lei, cu nerespectarea principiilor economicităţii, eficienţei şi eficacităţii utilizării fondurilor publice, susţin procurorii.

În rechizitoriu se mai precizează că Rotaru, Cosmaciuc, Brezoiu, Gogoneaţă, Baldovin, Lică, Radu, David şi Codrescu, în perioada 2010-2012, au făcut operaţiuni în baza cărora s-a realizat plata nelegală a sumei totale de 2.148.819 lei.

Anchetatorii mai susţin că Rotaru, Bologa, Lupuşanschi, Laszlo şi Andreescu, în calitate de preşedinte, respectiv de membrii ai unei comisii constituită la nivelul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, în perioada 2008-2012, contrar intereselor financiare ale acestei instituţii, "au procedat la supraevaluarea unităţilor bibliografice achiziţionate de la o persoana fizică, fapt ce a condus la plata nelegală din bugetul BMB a sumei totale de 3.758.339 lei".

Despre Irina Bologa, procurorii spun şi că aceasta, în calitate de şef Serviciu Cultură în cadrul Primăriei Capitalei, în perioada 2008-2012, "a participat la luarea unei decizii care a dus la achiziţionarea de la o persoană fizică a unui număr total de 688 unităţi bibliografice în valoare totală de 5.485.450 de lei, deşi se afla în relaţii patrimoniale cu BMB, cu care în perioada 1.11.2007-24.04.2011, încheiase în nume propriu un număr de cinci contracte cu caracter patrimonial, pentru care a fost remunerată cu suma de 18.000 lei".

Fostul director general al BMB este acuzat şi de faptul că şi-a urmărit interesele persoane folosindu-se de funcţia pe care o ocupa. Astfel, contrar intereselor financiare ale BMB, el a dispus ca doi angajaţi ai Serviciului Administrativ să muncească, în timpul orelor de program, la imobilele pe care le deţinea, fapt ce a condus la plata nelegală de către instituţie a sumei totale de 34.852 lei.

Acelaşi Rotaru, se arată în rechizitoriu, "a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut în mod direct un folos patrimonial pentru soţia sa, în sensul angajării acesteia în cadrul BMB pe o funcţie pentru care aceasta a primit un salariu". De asemenea, în perioada 2008-2012, a participat şi la luarea unor decizii, prin care s-au obţinut, direct, un folos patrimonial pentru o asociaţie al cărei preşedinte era, în condiţiile în care el a beneficiat din partea asociaţiei de foloase de orice natură.

În rechizitoriu se arată şi că Florinel Rotaru, în declaraţiile de avere din perioada 2010-2013, nu a menţionat calitatea de proprietar asupra unui teren intravilan.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a pus sechestru pe şase terenuri, nouă locuinţe, 688 de cărţi şi 17.500 de euro.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

Fostul director al BMB a fost arestat în 18 septembrie.

În aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus încetarea delegării lui Florinel Rotaru în funcţia de manager al BMB, pentru management defectuos şi ineficienţă în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale. Măsura a fost luată în urma verificărilor făcute de Direcţia de Control şi Direcţia de Audit Intern din Primăria Capitalei.

Raportul a arătat că multe dintre deficienţele constatate sunt rezultatul unui "management defectuos", ca urmare a necunoaşterii sau "cunoaşterii insuficiente" a prevederilor legislative în vigoare, dar şi ineficienţei în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale, se arăta atunci într-un comunicat de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici