FOTO | Bilanţul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée. Soprana Mariana Nicolesco: "Am trăit o exaltantă sărbătoare a muzicii"

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, despre care soprana Mariana Nicolesco a declarat că a fost "o exaltantă sărbătoare a muzicii", s-a încheiat, iar Marele Premiu Darclée le-a revenit mezzosopranei Florentina Soare şi sopranei braziliene Ludmilla Miranda Bauerfeldt.

297 afișări
Imaginea articolului FOTO | Bilanţul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée. Soprana Mariana Nicolesco: "Am trăit o exaltantă sărbătoare a muzicii"

Bilanţul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée şi Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco ocupă un loc unic în lume în rândul manifestărilor similare, aşa cum sublinia şi Josef Hussek, Director al Festivalului de la Salzburg: "Nu cunosc niciun alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele şi manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obişnuit, este totdeodată competiţie, Master Class şi adevărat festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă şi unică."

Chiar în perioada în care la Brăila se desfăşura ediţia 2017 a Festivalului era înregistrată cea de-a treia victorie a unui laureat Darclée la Concursul Operalia, patronat de tenorul Placido Domingo. Ediţia 2017 a Concursului Operalia a fost câştigată de soprana româncă Adela Zaharia, în 2015 de tenorul român Ioan Hotea şi la o ediţie anterioară de un alt tenor român, Ştefan Pop.

La competiţia din acest an s-au înscris un număr record de 200 de tinere talente din 19 ţări: Austria, Belgia, Brazilia, China (nu mai puţin de 80 de concurenţi), Coreea de Sud, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Mexic, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Spania, Statele Unite, Turcia, Ucraina şi România.

Juriul Internaţional prezidat de Mariana Nicolesco – cuprinzând nume de prestigiu ca Marco Balderi, Flavio Trevisan şi Eugenio Girardi din Italia, Baoyi Bi din China, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, Myron Michailidis din Grecia, Stephan Poen din Israel şi Felix Serraclara din Spania – a avut misiunea dificilă de a departaja talente deosebit de bine pregătite.

Alături de Mariana Nicolesco, pe scena de pe Esplanada Dunării, Ambasadorul Chinei, Xu Feihong, şi mezzosoprana Baoyi Bi în mijlocul grupului format de zeci de tinere talente din ţara lor

81 de concurenţi din 17 ţări au fost admişi în etapa a doua a Concursului şi numai 54, din 15 ţări, în etapa a treia: 24 de soprane, 4 mezzosoprane, 9 tenori, 1 contratenor, 10 baritoni, 2 bas-baritoni şi 4 başi. Ei s-au întrecut în această fază a competiţiei acompaniaţi de Orchestra Festivalului Darclée dirijată de maestrul Marco Balderi. Din rândul finaliştilor, juriul i-a desemnat pe laureaţii premiilor Darclée din acest an.

În jurul Marianei Nicolesco, la finele reprezentaţiei extraordinare cu opera I Pagliacci de Leoncavallo, baritonul sud-coreean Matteo Suk, tenorul italian Antonino Interisano, baritonul Alexandru Constantin, soprana Irina Baianţ şi tenorul Ioan Hotea

În paralel cu concursul propriu-zis au avut loc şi Omagiul cu videoproiecţii din cadrul conferinţei susţinute de Dr. Stephan Poen, adus memoriei baritonului Nicolae Herlea, care ar fi împlinit acum 90 de ani, sau videoproiecţiile cu arii din repertoriul Haricleei Darclée interpretate de Mariana Nicolesco.

Excelenţa Sa Ambasadorul Chinei la Bucureşti, Xu Feihong şi Doamna, întâmpinaţi în foaierul teatrului brăilean de Primarul Viorel Marian Dragomir şi de Mariana Nicolesco

"Rare sunt azi, oriunde în lume – a declarat Mariana Nicolesco – ocaziile de-a asculta un pianist genial ca Matei Varga sau cântul senzaţional al interpreţilor operei «I Pagliacci» care au strălucit la Brăila."

Recitalul pianistului Matei Varga, anume venit de la New York, a onorat memoria lui Dinu Lipatti la 100 de ani de la naştere, iar în reprezentaţia cu opera «I Pagliacci» de Leoncavallo au strălucit tenorul italian Antonino Interisano, baritonul sud-coreean Matteo Suk, soprana Irina Baianţ, tenorul Ioan Hotea şi baritonul Alexandru Constantin, laureaţi în trecut ai Concursului Darclée.

Ei au fost acompaniaţi de Corul Filarmonicii George Enescu pregătit de Iosif Ion Prunner şi de Orchestra Festivalului Darclée, sub bagheta maestrului Marco Balderi, care aveau să se ilustreze şi pe Esplanada Dunării, la marele Concert intitulat "O Celebrare a Capodoperelor", ca şi la Gala Laureaţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici