Video FOTO Muzeul Brukenthal, 200 de ani de existenţă şi picturi de zeci de milioane de euro

Cele mai de seamă colecţii ale baronului Samuel von Brukenthal, printre care şi tabloul “Omul cu tichie albastră” al lui Jan van Eyck, cu o valoare de asigurare de 30 de milioane de euro, au putut fi admirate sâmbătă, la aniversarea a 200 de ani de existenţă a muzeului Brukenthal.

2628 afișări

“E o lucrare de mici dimensiuni, dar cu o valoare de asigurare foarte mare. Toate lucrările sunt de fapt foarte valoroase. În cazul unui transport temporar pentru lucrare, de exemplu, poliţa de asigurare e la 30 de milioane de euro. Cu siguranţă e unul dintre cele mai valoroase tablouri din ţară”, spun reprezentanţii Muzeului din centrul Sibiului, citaţi de corespondentul MEDIAFAX.

 

 

Muzeul Naţional Brukenthal a aniversat, sâmbătă, 200 de ani de existenţă într-un cadru festiv, ocazie cu care a primit “Ordinul Meritul Cultural” din partea preşedintelui Klaus Iohannis. “Modelul său s-a dovedit unul de succes. Încă de la înfiinţare, Muzeul Brukenthal a jucat un rol important în educaţia umanistă şi în dezvoltarea comunităţii sibiene şi transilvane. Fusese dorinţa întemeietorului de a-şi servi poporul din mijlocul căruia se ridicase. Brukenthal spunea despre Biblioteca pe care a înfiinţat-o că este depozitar al înţelepciunii veacurilor şi, totodată, creier al instituţiei. La sfârşitul vieţii sale a dorit să pună această înţelepciune la dispoziţia oamenilor”, a spus Klaus Iohannis la aniversarea celor 200 de ani de existenţă a Muzeului Naţional Brukenthal.

Printre invitaţi a fost prezent şi ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu.

Muzeul Naţional Brukenthal este, de 200 de ani, deschis publicului larg, aşa cum a fost voinţa proprietarului său, baronul Samuel von Brukenthal, care a strâns în timpul vieţii o impresionantă colecţie de pictură, menţionată încă din 1773 în Almanach de Vienne drept una dintre cele mai valoroase colecţii particulare ce putea fi admirată în mediul cultural vienez al vremii.

Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost singurul exponent al comunităţii săseşti transilvănene căruia i s-au atribuit importante funcţii publice în cadrul statului austriac condus de împărăteasa Maria Theresa (1717 – 1780), cea dintâi funcţie ocupată fiind aceea de cancelar aulic al Transilvaniei.

Colecţiile iniţiale ale baronului von Brukenthal, constând din pinacotecă, cabinet de stampe, bibliotecă şi o colecţie numismatică, au luat naştere cu precădere în intervalul de timp dintre anii 1759 şi 1774, însă se cunosc puţine informaţii despre modul lor de constituire, primele înregistrări referitoare la achiziţii de tablouri în documentele familiei Brukenthal apărând în 1770, dată la care nucleul pinacotecii trebuie să fi fost deja format, după cum spun specialiştii.

 

Numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcţie pe care a ocupat-o între anii1777 şi 1787, Samuel von Brukenthal a construit la Sibiu Palatul unde funcţionează azi Muzeul. Este o construcţie în stilul Barocului Târziu, după modelul palatelor vieneze. Întreaga structură a Muzeului Naţional Brukenthal de astăzi a evoluat în timp dintr-un nucleu unic: colecţiile baronului Samuel von Brukenthal şi dintr-o locaţie unică: Palatul Brukenthal.

Deoarece nu a avut descendenţi direcţi rămaşi în viaţă, baronul von Brukenthal a lăsat moştenire, prin testament, palatul, colecţiile şi restul averii sale unui descendent în linie masculină dintre persoanele cu care se înrudea dând ordin ca în cazul în care urmaşii săi aveau să moară la rândul lor fără a avea copii, familia stingându-se în felul acesta, averea să fie preluată de Biserica Evanghelică, iar palatul să devină un muzeu deschis publicului larg, eveniment petrecut în anul 1817.

În anul 1948, muzeul a fost naţionalizat, devenind proprietatea statului comunist român.

Tot în anul 1948, Societatea Transilvăneană pentru Ştiinţele Naturii din Sibiu şi-a încetat activitatea, muzeul aflat sub patronajul acesteia fiind inclus în patrimoniul naţional.

În prezent, Muzeul Naţional Brukenthal este cel mai vizitat obiectiv din Sibiu şi din ţară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici