FOTO, VIDEO Cu raniţa doldora de muzică şi poezie, artistul-unicat Sergiu Cioiu descalecă, din nou, în România

În peisajul artistic al anilor ʼ60, ʼ70 şi la începutul anilor ʼ80 (ai veacului trecut...) Sergiu Cioiu făcea o figură aparte. Era special. Şi aşa a şi rămas, deşi s-a stabilit, de ani buni, în Canada.

802 afișări
Imaginea articolului FOTO, VIDEO Cu raniţa doldora de muzică şi poezie, artistul-unicat Sergiu Cioiu descalecă, din nou, în România

Cu raniţa doldora de muzică şi poezie, artistul-unicat Sergiu Cioiu descalecă, din nou, în România

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, Sergiu Cioiu a ales o cale mai puţin umblată a artelor spectacolului (acum îi zice "showbiz", dar nu-i deloc tot aia). A ales calea poeziei însoţite de muzică (sau a muzicii însoţite de poezie). A avut succes. Nu un succes de stadion, în schimb unul consistent, de conţinut, nu doar de formă. De-a lungul vremii, Sergiu Cioiu a cântat/ recitat versuri de Cezar Baltag, George Călinescu, Miron Radu Paraschivescu, Adrian Păunescu, Marin Sorescu, Romulus Vulpescu, Nina Cassian, Bacovia, Minulescu... Lista continuă, dar ăsta este nivelul. Cam cum erau (şi sunt) cântările lui Cioiu? Cel mai exact şi mai simplu se poate spune că pe acest artist nu s-a gândit nimeni să-l tocmească să cânte la vreo nuntă. Nici înainte de 1983, cât a trăit în România, nici după 1983, de când s-a stabilit în Canada.

În primăvara anului trecut, Sergiu Cioiu a venit în România unde şi-a lansat o carte-dialog "Nu ştim aproape nimic – Puşa Roth în dialog cu Sergiu Cioiu" şi un dublu CD cu muzicile sale.

După şase luni, artistul a revenit în ţară pentru a-şi lansa un nou dublu CD ("Sergiu Cioiu cântă Mandy", care cuprinde 23 de piese compuse de regretatul compozitor Alexandru Mandy) şi pentru a susţine un recital pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", teatru pe a cărui scenă a debutat, cu 50 de ani în urmă.

În luna mai a acestui an va avea loc o nouă descălecare a artistului pe scenele din Bucureşti şi din ţară. De data aceasta, Sergiu Cioiu propune publicului două spectacole de muzică şi poezie, în spiritul celor pe care le-a realizat, cu succes, la începutul anilor ’70: "Nocturn IV", la Teatrul Ţăndărică; "La o adică", la Sala Dalles; şi "Pe cine numim… EU", la Teatrul Foarte Mic).

Marţi, 9 mai, ora 19.00, la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova va avea loc spectacolul "Râsul, plânsul, iubirea" – un caleidoscop poetic şi muzical avându-i ca protagonişti pe Sergiu Cioiu, Florina Cercel şi Silvia Dumitrescu. Spectacolul va fi urmat de lansarea CD-urilor "Vântule şi alte cântece – Sergiu Cioiu cântă Alexandru Mandy" şi "Pe cine numim... EU", album dublu (disc 1: Cioiu interpretează cântece de Dan Stoian pe versuri de Marin Sorescu / disc 2: Cioiu spune Sorescu).

Vineri, 12 mai, de la ora 19.00, pe scena de la Teatrelli (Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti – str. Lahovary nr. 7) va avea loc one-man show-ul "Pe cine numim… EU". Va fi un spectacol cu poezie rostită şi poezie cântata, Sergiu Cioiu fiind acompaniat de Lyuben Gordievski (clape) şi Vlad Creţu (chitare). Poemele scrise de mai mulţi poeţi români contemporani vor fi însoţite de muzici semnate de Dan Stoian, Alexandru Mandy şi Sergiu Cioiu.

În aceeaşi seară, după spectacol, va avea loc şi lansarea dublu CD-ului: "Pe cine numim... EU".

Turneul complet al lui Sergiu Cioiu în România mai cuprinde recitaluri şi lansări de CD-uri la:

- Centrul Cultural European UNESCO "Nicolae Bălcescu" din Bucureşti (4 mai, ora 17.00);

- Centrul Cultural "Reduta" din Braşov (18 mai, ora 19.00);

- Biblioteca Judeţeană "Antim Ivireanul" din Râmnicu Vâlcea (20 mai, ora 17:30);

- Centrul Cultural "Jean-Louis Calderon" din Bucureşti (23 mai, ora 17);

- Festivalul Miron Radu Paraschivescu de la Vălenii de Munte (27 şi 28 mai).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici