Fotograful american de origine română Herman Leonard a murit

Fotograful american de origine română Herman Leonard, care a imortalizat numeroase staruri ale jazz-ului între anii 1940 şi 1960, a murit sâmbătă la Los Angeles, la vârsta de 87 de ani, a anunţat purtătorul de cuvânt al acestuia.

64 afișări
Imaginea articolului Fotograful american de origine română Herman Leonard a murit

Fotograful american de origine română Herman Leonard a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Născut în 1923, în Pennsylvania (estul Statelor Unite ale Americii), din părinţi români, Herman Leonard şi-a obţinut diploma de fotograf la puţin timp după cel de-Al Doilea Război Mondial, după care şi-a deschis, în 1948, la New York, primul său studio de fotografie.

A început să frecventeze cluburi de jazz, cu care a încheiat acorduri în vederea realizării de fotografii ale unor staruri ale genului din epocă.

Pe parcursul carierei, nume mari ale muzicii jazz au trecut prin faţa obiectivului camerei sale foto, de la Charlie Parker la Dizzy Gillespie, Billie Holiday, Duke Ellington, Miles Davis, pe care i-a imortalizat în alb şi negru. A realizat, de asemenea, numeroase coperte de discuri.

În 1956, a fost ales de actorul Marlon Brando pentru a-l acompania în Extremul Orient, după care s-a instalat la Paris, unde a continuat să lucreze cu nume ale jazz-ului, trecând şi la fotografie de modă, călătorie şi lucrând şi în publicitate.

În 1980, fotograful a părăsit Parisul pentru Ibiza, unde a trăit şapte ani şi a pregătit publicarea primei sale cărţi. Prima sa expoziţie a fost organizată la Londra, în 1988, unde locuia pe atunci.

La începutul anilor 1990, a decis să se instaleze la New Orleans, unde a reluat legătura cu scena jazz-ului.

În 2005, uraganul Katrina îi distruge locuinţa, dar şi studioul şi circa 8.000 de fotografii de arhivă. Din fericire, negativele erau conservate la Muzeul de artă din Ogden (SUA).

Fotograful a decis să se instaleze la Los Angeles, unde o bursă acordată de fundaţia Grammy i-a permis să digitalizeze şi să organizeze conservarea colecţiei sale de circa 60.000 de negative.

Herman Leonard a primit numeroase premii de-a lungul carierei sale şi a avut foarte multe expoziţii în muzee din SUA şi din lume, mai ales la Smithsonian Institution din Washington.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici