Françoise Gilot, pictoriţă şi muză a lui Picasso, a murit la vârsta de 101 ani

Pictoriţă şi memorialistă desăvârşită, artista franceză a devenit o celebritate socială pentru relaţia ei romantică cu Picasso.

407 afișări
Imaginea articolului Françoise Gilot, pictoriţă şi muză a lui Picasso, a murit la vârsta de 101 ani

Sursa foto: Twitter

Françoise Gilot, o pictoriţă a cărei carieră a fost umbrită de relaţia ei romantică cu Pablo Picasso, care era mult mai în vârstă, şi ale cărei memorii din 1964 despre perioada petrecută împreună au devenit un bestseller internaţional, a murit marţi la vârsta de 101 ani.
 
Decesul ei la un spital din Manhattan a fost confirmat pentru New York Times de fiica sa, Aurelia Engel, care a declarat că artista franceză se confrunta cu afecţiuni cardiace şi pulmonare.
 
Născută într-o familie prosperă din Paris, Gilot era deja o pictoriţă dedicată în momentul în care l-a întâlnit pe Picasso, cu 40 de ani mai în vârstă decât ea, într-un restaurant francez, la vârsta de 21 de ani. Şi a fost singura dintre numeroasele amante ale lui Picasso care l-a părăsit, în 1953, după 10 ani şi doi copii împreună, relatează The Guardian
 
"Îţi imaginezi că oamenii vor fi interesaţi de tine?", îşi aminteşte ea că i-a spus artistul când l-a părăsit. "Nu o vor face niciodată, într-adevăr, doar pentru tine. Chiar dacă tu crezi că oamenii te plac, va fi doar un fel de curiozitate pe care o vor avea faţă de o persoană a cărei viaţă a atins-o atât de intim pe a mea".
 
Dar Gilot şi-a reconstruit cariera după relaţia care i-a eclipsat operele de artă şi a făcut-o o celebritate socială, chiar dacă Picasso a făcut presiuni asupra galeriilor pentru a nu-i expune lucrările.
 
Ea a continuat să îşi expună lucrările, care acum se află în peste o duzină de muzee, printre care Metropolitan Museum of Art şi Museum of Modern Art din New York şi Centre Pompidou din Paris, iar tablourile sale au continuat să se vândă. Un portret din 1965 al fiicei sale, Paloma à la Guitare, s-a vândut cu 1,3 milioane de dolari la o licitaţie online în 2021.
 
Picasso a eşuat în încercările sale de a bloca memoriile ei sincere din 1964 despre relaţia lor de un deceniu, Life with Picasso, care a devenit un bestseller internaţional şi a fost reeditat de New York Review Book Classics în 2019. Memoriile l-au înfuriat atât de tare pe artistul spaniol încât a întrerupt definitiv contactul cu Gilot şi cu cei doi copii ai lor.
 
A servit drept sursă de inspiraţie pentru filmul Surviving Picasso din 1996, regizat de Merchant Ivory şi în care Anthony Hopkins joacă rolul lui Picasso, iar Natascha McElhone pe cel al lui Gilot.
 
În 1955, Gilot s-a căsătorit cu artistul Luc Simon, cu care a avut o fiică, Aurelia. Cuplul a divorţat în 1962. În 1970, s-a căsătorit cu Jonas Salk, cercetător medical american responsabil pentru unul dintre primele vaccinuri de succes împotriva poliomielitei. Cuplul şi-a împărţit timpul între La Jolla, California, şi studioul ei din sudul Franţei. A mai publicat o carte de memorii despre viaţa ei de artistă, Interface: The Painter and the Mask, în 1975.
 
În anul următor, a devenit preşedinta departamentului de arte plastice de la University of Southern California, funcţie pe care a păstrat-o până în 1983.
 
După moartea lui Salk, în 1995, s-a mutat în Upper West Side, în Manhattan, unde a continuat să picteze şi să supravegheze expoziţii în timpul unei oarecare renaşteri a carierei sale. În 2018, la vârsta de 96 de ani, a publicat o carte de schiţe realizate în timpul numeroaselor călătorii în India, Senegal şi Veneţia între 1974 şi 1981.
 
Pe lângă Engel, artista mai are doi copii cu Picasso: Claude Picasso, director al Administraţiei Picasso, şi Paloma, designer de modă şi bijuterii, precum şi patru nepoţi.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici