Franco Zeffirelli duce opera în Orientul Mijlociu. "Turandot", prima operă clasică pusă în scenă în Golful Persic

Franco Zeffirelli, după ce a regizat timp de multe decenii spectacole de operă pe scenele unora dintre cele mai renumite teatre din Occident, precum La Scala şi Metropolitan, va regiza în noua clădire a Royal Opera House din Oman opera "Turandot" de Giacomo Puccini, informează variety.com.

263 afișări
Imaginea articolului Franco Zeffirelli duce opera în Orientul Mijlociu. "Turandot", prima operă clasică pusă în scenă în Golful Persic

Franco Zeffirelli duce opera în Orientul Mijlociu. "Turandot", prima operă clasică pusă în scenă în Golful Persic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, "Turandot", ce spune povestea persană a unei prinţese, va deveni, pe 12 octombrie, prima operă clasică pusă în scenă în Golful Persic.

Zeffirelli consideră că premiera spectacolului "Turandot", un eveniment de amploare în întreaga regiune, va reprezenta o piatră de hotar pe plan cultural.

"Şi-au depăşit frica de a fi marginalizaţi, după evenimentele din 11 septembrie 2001, iar acum vor să se deschidă în faţa culturii occidentale", a declarat celebrul regizor italian.

Sultanul Qaboos Bin Said, conducătorul acestui emirat, este de mulţi ani un admirator al muzicii clasice şi al spectacolelor de operă. El l-a ales pe Zeffirelli pentru a promova opera în regiunea Golfului Persic, după ce a admirat un spectacol pus în scenă anul trecut de acesta, la Arena di Verona, în Italia.

Sultanul emiratului Oman a ales opera "Turandot", ce spune povestea unei prinţese chineze ai cărei pretendenţi sunt decapitaţi, în defavoarea unei alte opere celebre, "La Traviata" de Giuseppe Verdi, considerând că această dramă romantică a unei femei nu ar fi fost potrivită pentru a deveni prima operă clasică ce va fi jucată în regiunea Golfului Persic.

Din păcate, Zeffirelli va trebui să treacă peste pierderea din distribuţie a tenorului Salvatore Licitra, care a murit recent într-un accident de scuter. Un tânăr star în ascensiune, văzut de mulţi specialişti ca un urmaş al marelui tenor Luciano Pavarotti, Salvatore Licitra urma să interpreteze rolul Prinţului Calaf şi să cânte, printre altele, inclusiv celebra arie "Nessun dorma" la premiera operei "Turandot", pusă în scenă în sala de 1.100 de locuri a Royal Opera House din Muscat, capitala acestui emirat arab.

"Era atât de plin de entuziasm. Nu avea egal", a declarat Zeffirelli, care încearcă să finalizeze în aceste zile negocierile cu un alt tenor, care îl va înlocui pe Salvatore Licitra.

Următoarea "provocare" pentru renumitul regizor italian va fi să pună în scenă opera "Don Giovanni" la Arena di Verona, ce dispune de 15.000 de locuri, şi care, potrivit maestrului italian, "nu a îndrăznit" niciodată până acum să pună în scenă o producţie de proporţii uriaşe inspirată de această capodoperă a lui Verdi.

Franco Zeffirelli, care regizează piese de teatru, lungmetraje şi spectacole de teatru de peste 60 de ani, este nemulţumit de faptul că direcţia teatrului Metropolitan din New York a început să anuleze, recent, unele dintre producţiile sale inspirate de opere clasice - "Traviata", "Tosca" şi "Carmen" - din motive financiare.

"Şi le-au înlocuit cu prostii hippie. E o revoluţie culturală îngrozitoare. Gândindu-mă la aceste lucruri îmi provoacă insomnii", a spus maestrul italian. "Însă nu au îndrăznit să se atingă de «Boema» mea", a adăugat Zeffirelli.

Într-adevăr, spectacolul "Boema", o operă clasică de Giacomo Puccini, pus în scenă de Franco Zeffirelli încă din 1981, continuă şi în zilele noastre să facă săli pline la opera Metropolitan din New York.

Franco Zeffirelli, născut pe 12 februarie 1923, este un regizor italian şi producător de film şi televiziune. Zeffirelli este şi un apreciat regizor de operă şi a fost membru al Senatului italian în perioada 1994-2001 din partea partidului de centru-dreapta Forza Italia.

Franco Zeffirelli a debutat ca asistent al regizorului Luchino Visconti şi a devenit cunoscut în 1968, graţie lungmetrajului "Romeo şi Julieta", care a primit patru nominalizări la premiile Oscar, însă mai ales graţie lungmetrajului din 1967 "Îmblânzirea scorpiei" - cu Elizabeth Taylor şi Richard Burton în rolurile principale. Totodată, miniseria de televiziune "Iisus din Nazareth", cu actorul Robert Powell în rolul principal, a devenit celebră în lumea întreagă şi este difuzată în continuare de posturi TV din multe ţări în perioada sărbătorii pascale.

Franco Zeffirelli este, totodată, primul cetăţean italian care a primit Ordinul Imperiului Britanic în rang de cavaler.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici