Frunda, pentru suspendarea temporară a jurnaliştilor care încalcă repetat drepturi ale cetăţenilor

Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, s-a pronunţat, marţi, pentru suspendarea pentru o anumită perioadă a dreptului de a profesa pentru jurnalistul care, prin articolele sale, încalcă repetat, fundamental şi cu rea intenţie dreptul unui cetăţean.

218 afișări
Imaginea articolului Frunda, pentru suspendarea temporară a jurnaliştilor care încalcă repetat drepturi ale cetăţenilor

Frunda, pentru suspendarea temporară a jurnaliştilor care încalcă repetat drepturi ale cetăţenilor (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Frunda a susţinut că o astfel de măsură ar trebui să fie aplicată după ce jurnalistul a fost condamnat, într-o primă fază, să plătească despăgubiri morale, materiale.

Senatorul a făcut aceste afirmaţii cu ocazia dezbaterii în comisia pe care o conduce a raportului pentru anul 2010 "Libertatea presei în România", elaborat de Agenţia de Monitorizare a Presei.

El a menţionat că acest lucru ar trebui să se întâmple atunci când un judecător independent, dintr-o curte independentă, stabileşte că un jurnalist a încălcat, în mod repetat, grav, fundamental, dreptul cetăţeanului, cu rea intenţie, de a şicana.

În replică, Liana Ganea, care a reprezentat la dezbateri Agenţia de Monitorizare a Presei, a subliniat că AMP nu va susţine o astfel de idee.

"Nu puteţi să faceţi aşa ceva. E foarte grav ce spuneţi. Eu mă sperii foarte tare în acest moment, când vă aud lucrurile acestea. Este absolut îngrijorător să vorbiţi despre acreditarea jurnaliştilor, despre ideea de retragere a acreditării unui jurnalist, pentru că nu există aşa ceva. Este vorba despre legitimaţie, nu îi mai dau dreptul să profeseze?", a întrebat ea.

După ce Frunda a confirmat că a fost bine înţeles, reprezentantul Agenţiei de Monitorizare a Presei a menţionat că o astfel de prevedere nu există nicăieri într-o ţară democratică.

"O astfel de legislaţie va duce România sub Ungaria, care acum are cea mai dezastruoasă legislaţie în ceea ce priveşte mass-media din Europa. Am fost ultimii, acum o să ne întoarcem iarăşi pe ultimul loc", a spus ea.

"De ce este aceasta o cenzură a presei? Acelaşi lucru îl fac şi cu arhitectul şi cu avocatul, cu inginerul, inclusiv cu omul politic", a întrebat senatorul.

"Dreptul liberatate de exprimare este un drept fundamental. Nu poţi să suspenzi un drept fundamental. (..) Pentru presă nu este un lucru normal şi acest lucru nu va fi acceptat cu braţele deschise nicăieri în Uniunea Europeană", a afirmat Liana Ganea. "Dacă unui jurnalist îi va fi suspendat dreptul de a publica o să se plângă la CEDO şi Curtea va spune că decizia statului a fost disproporţionată", a mai spus reprezentanta AMP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici