Gala Hop mută lumea teatrului la malul mării: Shakespeare, nebunie, actori şi improvizaţie pe litoral

Gala Tânărului Actor Hop s-a deschis luni seară la complexul Vox Maris Costineşti în ropote de aplauze, reunind nu doar actorii participanţi la concursul din acest an, ci şi spectatori, critici de teatru, actori profesionişti reputataţi şi pe toţi cei îndrăgotiţi de lumea teatrului adusă la malul mării.

196 afișări
Imaginea articolului Gala Hop mută lumea teatrului la malul mării: Shakespeare, nebunie, actori şi improvizaţie pe litoral

Gala Hop mută lumea teatrului la malul mării: Shakespeare, nebunie, actori şi improvizaţie pe litoral

Îmbrăcaţi în costume negre, cei 29 de actori care participă la Gala Tânărului Actor Hop au deschis luni seară, de la ora 17:00, la Vox Maris Costineşti, cea de-a 19-a ediţie a evenimentului. Tinerii actori care au vârste sub 30 de ani, au vitalitate, pasiune şi sensibilitate, sunt naturali şi competitivi, fără a-şi uita colegialitatea.

Tema Galei Hop din 2016, „Ne-bun pentru această lume”, un omagiu adus lui William Shakespeare, cu ocazia celor 400 de ani de la moartea poetului, este o provocare pentru cei 29 de actori, o luptă cu sensurile operei dramaturgului englez, confruntându-se cu greutatea interpretării unor pasaje/ colaje de texte precum „Richard al III-lea”, „A douăsprezecea noapte”, „Hamlet”, „Iuliu Cezar”, „Romeo şi Julieta”, „Macbeth”, „Othello” sau „Furtuna”. Întreaga paletă a dramaturgiei shakespearene văzută prin ochii unor tineri. În confruntarea cu textul, tinerii absolvenţi de teatru, de la facultăţile de profil din Cluj, Bucureşti sau Iaşi au reactualizat pasaje din texte dramatice sau din sonetele Marelui Will, aducând prin integrarea temei nebuniei o tuşă personală unor scene reprezentate atât la secţiunea de Probă obligatorie (etude), cât şi la Secţiunea individual, şi la Secţiunea grup.

Gala Hop a fost inaugurată printr-un număr care i-a reunit pe toţi participanţii pe scenă, aceştia strigând din toţi rărunchii numele facultăţii de teatru absolvită, într-o punere în scenă extrem de expresivă, care a amintit de un moment-surpriză de anul acesta închinat profesorului Miklos Bacs la Gala Premiilor UNITER.

Actorul şi preşedintele UNITER Ion Caramitru a deschis Gala Hop urându-le bun venit tinerilor actori şi manifestându-şi speranţa că: „Începând cu această ediţie voi asista la noi şi noi forme de expresie a tinerei generaţii. Revin asupra faptului că Uniunea şi-a asumat această deschidere şi rolul de a putea sprijini talentul celor tineri.” De asemenea, acesta i-a mulţumit fostului director artistic al Galei, regizorul Radu Afrim, adăugând că „urmează o epocă de trei ani de Miklos Bacs”.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu a fost prezentă, la rândul sau, la seara inaugurală a evenimentului exprimând: „Sunt emoţionată pentru că eu mi-am început carieră în funcţia de critic de teatru şi apoi o foart scurtă perioada am fost director UNITER, cam la fel de scurtă perioada cât voi fi ministru. (...) Ceea ce e important nu este această competiţie între şcolile de teatru (...) adevărată provocare începe după ce se termină şcoala. E adevărat că în momentul de faţă sunt foart multe lucruri de regret în această privinţă. Legile care există sunt extrem de ineficiente pentru marile provocări ale teatrului. (...) Prima ordonanţă de urgenţă pe care am dat-o este în favoarea instituţiilor de spectacole. Deci, voi continua să merg pe un drum în care mă voi ocupa de toate aceste domenii. Cunosc evoluţia UNITER-ului, de-a lungul ultimilor 26 de ani. UNITER a pornit într-un fel din ceva care nu există, a depins de o serie de oameni, energii, investiţii umane, creative care l-au construit. Depinde foarte mult de dumneavoastră, de fiecare dintre actorii tineri care sunt astăzi care au gândire strategică mai bună, mai activă,depinde foarte mult ce fel de sistem vreţi să construiţi. Voi, într-un efort comun, trebuie să-l construiţi", a conchis Ministrul Culturii.

În discursul sau, Ion Caramitru a atacat şi teme legate de dificultatea actorilor de a se angaja în teatrele româneşti, exprimându-şi îngrijorarea faţă de acest fenomen punctând că există o serie de discuţii în acest sens: „Împreună cu conducerea Ministerului Culturii am avut discuţii referitoare la destinul actorilor tineri din România. An de an, numărul acestor tineri lipsiţi de angajamente în teatre a crescut. (...) Aproape 4000 de actori nu sunt angajaţi. (...) Sperăm împreună cu conducerea Ministerului Culturii să putem reuşi o reforma, deşi acest cuvânt a fost demonetizat în ultima vreme. Reforma din teatru ar fi aceea în care artiştii tineri să poată să fie mai uşor găsiţi de instituţia noastră. (...) Gala HOP demonstrează că talent există şi nu puţin şi că acest talent trebuie cultivat şi întreţinut.”

Directorul artistic al Galei Hop, Miklos Bacs, actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca şi profesor universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” a adăugat la rândul sau, în cuvântarea inaugurală a galei: „Sunt minoritar şi am învăţat un lucru apropo de faptul că şi noi ca breaslă suntem, de fapt, minoritari. Ca minoritar ca să poţi să exişti şi să ai dreptul să exişti nu ajunge să fii bun în ceva, trebuie să fii cel mai bun. În momentul în care eşti bun, existenţa ta nu mai poate fi pusă sub semnul întrebării. La această Gală este vorba de valoare, profesionalism şi dacă noi bresla teatrală reuşim cumva să ne facem simţită existenţa trebuie să ne-o facem într-o reală valoare şi atunci probabil şi societatea va fi obligată să ne accepte. Din această cauza tema Ne-bun pentru această lume, în cinstea celui care a fost poate cel mai ne-bun pentru această lume, pentru noi artiştii, adică William Shakespeare. Toate aceste patru zile sunt dedicate lui care a reuşit pritr-o singură prezenţa să adune întreagă breaslă în jurul sau.”, adăugând că la Gala Hop „este vorba de un dialog între profesionişti ai scenei şi tinerii lor colegi”.

În prima seară a Galei Hop, zece dintre actorii participanţi la concurs au fost puşi faţă în faţă cu proba obligatorie, o scenă în doi, cunoscută ca Etude, după scheletul unei scene din „A douăsprezecea noapte” (Viola-Olivia), „Hamlet” (Hamlet şi Ofelia) şi „Iuliu Cezar”, Brutus - Cassius. O probă aparent de improvizaţie, însă respectând sensul textului dramatic, o analiză personală a rolului personajului ales în relaţie cu celălalt personaj/ actor, folosind cuvintele actantului.

Amfitrionul care a prezentat Gala Hop, punctând seara cu o serie de momente comice şi prezentând totodată într-un mod inventiv şi distractiv probele de concurs a fost actorul Alex Bogdan, care spre deliciul publicului nu a ezitat să îl imite pe Ion Caramitru.

Juriul Galei Hop 2016 este format din actorul Victor Rebengiuc, care a fost aproape de tinerii actori aproape la toate galele Hop, actriţa Dorina Chiriac, actriţa Ofelia Popii, precum şi regizorii Andrei si Andreea Grosu de la Unteatru.

La secţiunea Individual a Galei Hop, cei şase tineri participanţi de luni au alăturat cu inventivitate, spirit ludic, şi nu fără un anumit simţ al riscului mai multe colaje din piesele lui Shakespeare, făcându-se remarcate: tânăra actriţă Alina Petrică, participantă la Gala Hop din 2015, venind în acest an cu momentul „Sonată după Shakespeare”. Tânăra actriţă a reuşit să înscrie cu succes momentul său în tema „Ne-bun pentru această lume”, prezentând un dans nebun cu rochia sfâşiată a unei pseudo-Juliete închipuite, o împletire de efect între Romeo şi Julieta şi Sonetul 66 de Shakespeare. De asemena, un moment pe gustul publicului, care a fost aplaudat îndelung a fost cel al Alinei Laura Rotaru, care s-a aventurat cu succes într-un împletire dublă a personajelor Viola şi Olivia din „A douăsprezecea noapte”, atingând a rândul său tema nebuniei, a dublului, prezentând cele două personaje ca faţete ale aceleiaşi persoane.

La secţiunea grup a fost prezentat spectacolul „http/error500” în regia lui Vlad Trifaş, un spectacol de jumătate de oră despre rescrierea piesei „Romeo şi Julieta”.

Gala Hop continuă până pe 8 septembrie, cu restul tinerilor actori implicaţi în probele de concurs, marţi seară fiind programat spectacolul „Visul lui Ariel”, din cadrul secţiunii grup, dar şi spectacolul invitat, în afara concursului, „Fata din curcubeu”, în regia Liei Bugnar.

La finalul celor patru zile de competiţie, juriul va decide următoarele premii ale Galei Hop, ediţia XIX: premiul "Ştefan Iordache" – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP; la secţiunea individual se vor acorda premiile pentru cel mai bun actor şi pentru cea mai bună actriţă; la secţiunea grup vor exista premiile "Cornel Todea", acordat celei mai bune trupe de actori şi premiul "Sică Alexandrescu" – premiul special al juriului (începând cu a V-a ediţie).

Totodată, în cadrul Galei Tânărului Actor – HOP se mai acordă şi următoarele premii: premiul pentru prestanţă şi rostire scenică – acordat de actriţa Dorina Lazăr, premiul Vox Maris – acordat câştigătorului Marelui Premiu, premiul "1/10 pentru FILM la TIFF" – începând cu ediţia 17, regizorul şi producătorul de film Tudor Giurgiu acordă unuia dintre concurenţii Galei HOP şansa de a face parte din programul "10 pentru Film la TIFF", premiul publicului – premiu decis în perioada 5 – 8 septembrie de către publicul larg care va urmări în direct transmisia competiţiei şi care, cu un simplu click, îşi va putea vota favoriţii.

Pentru al doilea an consecutiv, publicul se poate implica activ şi îi poate sprijini pe tinerii actori finalişti la Gala HOP, având în vedere că evenimentul va fi transmis prin live video streaming pe site-ul www.galahop.ro.

Gala Tânărului Actor – HOP, un program permanent al UNITER şi singular în peisajul festivalier autohton, este un concurs care are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic.

Gala Tânărului Actor este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort Costineşti. Co-organizatorul evenimentului este Ministerul Culturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici