Gala PEN 2015, boicotată de anumiţi scriitori, din cauza unui premiu atribuit lui Charlie Hebdo

Şase scriitori proeminenţi vor boicota gala PEN Awards 2015, un eveniment major de pe piaţa literară americană, întrucât organizatorii evenimentului vor atribui un premiu special - pentru libertatea de exprimare - săptămânalului de satiră francez Charlie Hebdo.

133 afișări
Imaginea articolului Gala PEN 2015, boicotată de anumiţi scriitori, din cauza unui premiu atribuit lui Charlie Hebdo

Andrew Solomon, preşedintele PEN American Center (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Mai mulţi scriitori, printre care Michael Ondaatje, autorul romanului "Pacientul englez", dar şi Peter Carey, unul dintre cei trei romancieri recompensaţi de-a lungul anilor cu două premii Booker, au anunţat că nu vor participa la PEN Literary Gala 2015, care va avea loc pe 5 mai, la New York, informează bbc.com.

Ei spun că PEN - o organizaţie internaţională a scriitorilor, renumită pentru faptul că îi apără pe scriitorii aflaţi în detenţie - şi-a depăşit rolul său tradiţional.

Extremişti islamişti au atacat redacţia pariziană a săptămânalului de satiră Charlie Hebdo în luna ianuarie. 12 persoane au fost asasinate în timpul atacului armat comis asupra publicaţiei franceze, care a fost organizat din cauza felului în care profetul Mahomed a fost prezentat într-o serie de caricaturi publicate de Charlie Hebdo.

Scriitorii Rachel Kushner, Teju Cole, Taiye Selasi şi Francine Prose au anunţat că nu sprijină decizia organizaţiei PEN de a acorda Freedom of Expression Courage Award (premiul pentru curajul de a se exprima liber) publicaţiei Charlie Hebdo, întrucât se simt deranjaţi de "intoleranţa culturală" a săptămânalului francez.

Peter Carey, unul dintre cei trei scriitori din lume care au câştigat de două ori prestigiosul Booker Prize, a dezvăluit pentru The New York Times faptul că cei şase scriitori consideră că rolul organizaţiei PEN este de a proteja libertatea de exprimare în faţa opresiunii guvernamentale.

Acest boicot a fost criticat de scriitorul Salman Rushdie, fost preşedinte al organizaţiei PEN, care a fost nevoit să trăiască mulţi ani sub protecţia forţelor de poliţie britanice, în urma ameninţărilor cu moartea formulate la adresa lui de extremiştii islamişti, după publicarea romanului său "Versetele satanice".

Salman Rushdie spune că prietenii lui, cei şase scriitori care vor boicota gala PEN 2015, "se înşeală amarnic" şi speră că aceştia nu vor trăi niciodată experienţa de a fi urmăriţi şi ameninţaţi cu moartea de extremiştii islamişti.

Jean-Baptiste Thoret, eseist la Charlie Hebdo, care a avut şansa de a scăpa cu viaţă pe 7 ianuarie, întrucât a întârziat la birou, va accepta acest trofeu în numele colegilor săi.

Reprezentanţii organizaţiei PEN nu consideră că intenţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo a fost de "a-i ostraciza sau insulta pe musulmani, ci mai degrabă de a respinge cu tărie eforturile unei mici minorităţi, compusă din extremişti radicali, de a impune publicului larg o limitare a libertăţii de exprimare".

"Ne va părea rău să nu îi vedem alături de noi pe scriitorii care au ales să boicoteze gala, dar respectăm convingerile lor", au adăugat reprezentanţii organizaţiei PEN.

PEN este principala organizaţie pentru scriitorii americani preocupaţi de libertate şi justiţie, potrivit lui Andrew Solomon.

International PEN, asociaţia mondială a scriitorilor, a fost fondată în 1921, pentru a promova prietenia şi cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni, pentru a accentua rolul literaturii în dezvoltarea înţelegerii reciproce şi a culturii lumii, pentru a lupta pentru libertatea de exprimare şi să acţioneze ca o voce puternică în sprijinul scriitorilor hărţuiţi, închişi şi, uneori, ucişi pentru convingerile lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici