Gala Premiilor Gopo 2016: Lungmetrajul "Aferim! ", în regia lui Radu Jude, marele câştigător

Lungmetrajul lui Radu Jude, "Aferim!", a câştigat la toate cele 12 categorii la care a fost nominalizat în cadrul celei de-a zecea ediţii a Galei Premiilor Gopo, care a avut loc luni seară, în Sala Mare a Teatrului Naţional I.L. Caragiale.

417 afișări
Imaginea articolului  Gala Premiilor Gopo 2016: Lungmetrajul "Aferim! ", în regia lui Radu Jude, marele câştigător

Gala Premiilor Gopo 2016: Lungmetrajul "Aferim! ", în regia lui Radu Jude, marele câştigător

Filmul "Aferim!" regizat de Radu Jude a fost marele câştigător al serii în care s-au decernat premiile Gopo, obţinând premiul pentru toate cele 12 nominalizări, şi anume: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor într-un rol principal, cel mai bun actor într-un rol secundar, cea mai bună actriţă într-un rol secundar, cel mai bun scenariu, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj, cel mai bun sunet, cele mai bune decoruri, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj / cea mai bună coafură.

Pe de altă parte, premiul publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2015) a fost acordat în cadrul galei tot peliculei "Aferim!", aşa cum s-a şi anunţat. Acest film a avut 76.693 de spectatori şi încasări de 980.144,27 lei.

"Aferim!", de Radu Jude, un lungmetraj produs de Ada Solomon, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Premiul pentru categoria "Cel mai bun film" acordat "Aferim!" a fost înmânat de actriţa Oana Pellea.

"Această gală se ţine o dată pe an, bucuraţi-vă! Şi felicitări nominalizaţilor! Bucuraţi-vă pentru că am început să uităm să ne bucurăm", a îndemnat Oana Pellea înaintea prezentării nominalizaţilor pentru cel mai bun film de lung metraj.

Pe lângă cele mai aşteptate trofee ale Galei, din programul serii nu au lipsit Premiul pentru Întreaga Carieră – oferit actorului Florin Piersic, Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate – acordat actorului Constantin Drăgănescu, precum şi Premiul Special, înmânat cascadorului Paul Fister.

Un moment emoţionant în cadrul celei de-a Galei a Premiilor Gopo 2016 a fost cel în care actorul Florin Piersic a venit pe scenă pentru a-şi ridica micuţa statuetă ca premiu pentru întreaga sa activitate. Publicul Sălii Mari a TNB l-a ovaţionat minute în şir pe marele actor.

"Eu trebuie să vă spun că ceea ce am văzut pe ecran e adevărat. Adică vreau să vă spun că am avut noroc, că aveam 30 de ani şi că ursul lui Gopo...era uroasica şi m-a plăcut din prima clipă. Di Caprio nu ştiu cum, dacă s-a bătut cu ursul ăla. Dar oricum americanii sunt americani, noi suntem ăştia. De atunci au trecut foarte mulţi ani. Eu acum am de patru ori 20 de ani. L-am văzut pe Costică Drăgănescu. Mamă, când l-am văzut...mai Costică eşti formidabil, dar arăţi mai rău că mine", a spus Piersic pe un ton glumeţ făcând o comparaţie între o scenă din "De-aş fi...Harap Alb" şi una din filmul "The Revenant"- pentru care Leonardo DiCaprio a câştigat premiul Oscar.

"Nu mai ştiu cui să-i mulţumesc pentru premiul Gopo. Ar trebui să-mi mulţumesc mie că am ajuns la vârsta asta matusalemică", a mai spus Florin Piersic, apoi a adăugat în glumă: "N-am de gând asta seară să vorbesc mult. Nu radeţi, de obicei nu vorbesc deloc. Oamenii au scos asta: Piersic a venit, nu mai avem ce spune"., a mai glumit actorul.

Redăm mai joi lista câştigătorilor din cadrul galei Premiilor Gopo care a avut loc luni seară la Teatrul Naţional din Bucureşti, un eveniment care răsplăteşte anual performanţa din filmul românesc, şi al cărui prezentator a fost actorul Alexandru Bogdan.

Cel mai bun film: "Aferim!" - regia Radu Jude
Pentru ''Cel mai bun film'' au mai fost nominalizate peliculele "Bucureşti NonStop" — regia Dan Chişu, "Comoara" — regia Corneliu Porumboiu, "De ce eu?" — regia Tudor Giurgiu şi "Un etaj mai jos" — regia Radu Muntean

Cel mai bun regizor: Radu Jude - "Aferim!"

Cel mai bun actor într-un rol principal: Teodor Corban ("Aferim!").

Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Ioana Flora pentru rolul Paula din filmul "Acasă la tata"

Cel mai bun actor într-un rol secundar: Alexandru Dabija ("Aferim!")

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Mihaela Sîrbu ("Aferim!")

Cel mai bun scenariu: Radu Jude, Florin Lăzărescu - "Aferim!"

Cea mai bună imagine: Marius Panduru - "Aferim!"

Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuţiu - "Aferim!"

Cel mai bun sunet: Momchil Bozhkov, Dana Lucreţia Bunescu, Cristinel Şirli - "Aferim!"

Cea mai bună muzică originală: Alexander Bălănescu - "Muntele magic"

Cele mai bune decoruri: Augustina Stanciu - "Aferim!"

Cele mai bune costume: Dana Păpăruz - "Aferim!"

Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură: Petya Simeonova, Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan - "Aferim!"

Cel mai bun film de debut: "Lumea e a mea "- Regia: Nicolae Constantin Tănase

Cel mai bun film documentar: "Aliyah Dada" (România), Producător: Tudor Giurgiu (Libra Film) - Regia: Oana Giurgiu

Cel mai bun scurtmetraj documentar: "Chat with Alice" (România), Producător: UNATC "I.L.Caragiale" Bucureşti - Regia: Sandra Isabela Ţenţ

Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: "Ramona", Producător: Andrei Creţulescu, Radu Stancu, Claudiu Mitcu (Kinnoseur Prod, deFilm, Wearebasca)- Regia: Andrei Creţulescu

Premiul "Tânără speranţă": Ana Maria Guran pentru rolul Larisa din filmul "Lumea e a mea"

Premiul Gopo pentru întreaga activitate: Constantin Drăgănescu

Premiul special: Paul Fister

Premiul pentru întreaga carieră: Florin Piersic

Cel mai bun lungmetraj european (dintre cele distribuite în România în 2014): "Leviathan / Leviatan" (Rusia) - Regia: Regia: Andrey Zvyagintsev; Distribuitor: Voodoo Films

Premiul Asociaţiei Romanian Society of Cinematographers – Marius Panduru, pentru imaginea "Aferim!"

Premiul publicului (premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2015): "Aferim!"

Gala Premiilor Gopo a fost transmisă în direct, începând cu ora 19:00, pe TVR 2, TVR HD şi Radio România Cultural. Cea de-a 10-a ediţie a galei premiilor Gopo a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici