Gala Tânărului Actor "Hop", deschisă cu Rodrigo Garcia, Lia Bugnar şi Nietzsche

Gala Tânărului Actor "Hop" a fost deschisă miercuri, la Mangalia, cu monologuri pe textele unor autori precum contemporanul Rodrigo Garcia şi clasicii Nietzsche şi Gogol, un spectacol de Lia Bugnar şi unul încântător de pantomimă.

160 afișări
Imaginea articolului Gala Tânărului Actor "Hop", deschisă cu Rodrigo Garcia, Lia Bugnar şi Nietzsche

Gala Tânărului Actor "Hop", deschisă cu Rodrigo Garcia, Lia Bugnar şi Nietzsche

Repertoriul Galei Tânărului Actor "Hop" de anul acesta se anunţă a fi unul foarte variat, după cum a atras atenţia directorul evenimentului, Cornel Todea, în deschiderea competiţiei teatrale, care a avut loc miercuri seară, la Casa de Cultură din Mangalia.

Participanţii din prima seară, la secţiunea Individual, au fost:

În afară de reprezentaţia de maximum 15 minute pentru care au optat, concurenţii la secţiunea Individual au avut şi o probă impusă: o interpretare personală - în limita a cinci minute - a textului "«Moftul» în faţa opiniei publice" sau "Un tenor scăpătat" de I. L. Caragiale. Interpretările au variat şi au dat dovadă de inventivitate, de la adresarea ca pe vremea lui Caragiale la luatul în râs al prezentării ştirilor televizate cu prompter şi mai multe camere, la care prezentatorul priveşte pe rând, până la parodierea lui Mircea Badea şi a emisiunii sale.

Probele individuale au fost urmate de spectacolul "Omul de zăpadă", după Lia Bugnar, montat la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, care a adus pe scenă duoul format din Simina Contraş, de 24 de ani, şi Ali Deac, de 25 de ani. Pe un postament de beton improvizat, refugiaţi de "putoarea" oraşului care "asurzeşte", Femeia şi Bărbatul se întâlnesc, îşi povestesc vieţile şi se hotărăsc să nu mai plece de acolo.

Ultima probă din secţiunea Grup a serii a fost un surprinzător spectacol de pantomimă şi mânuire de păpuşi, prezentat de trei absolvenţi din acest an ai Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi. Ecaterina Ciofu, Ioana Iordache şi Dumitru Georgescu, îmbrăcaţi în negru, cu feţele pictate în alb, au prezentat "Dincolo de Umbre", un spectacol conceput de cei trei, în care au îmbinat coregrafia, muzica şi jocul de lumini şi au adus, printre altele, pe scenă fluturi albi uriaşi în zbor şi două mici siluete umane fosforescente care dansau în întuneric.

Anul acesta, pentru Gala Tânărului Actor "Hop" au fost selectaţi 24 de tineri artişti, la secţiunea Individual, şi cinci grupuri, care se prezintă în concurs, la Mangalia, până sâmbătă, când evenimentul se încheie cu festivitatea de decernare a premiilor acordate de juriu - premiul "Ştefan Iordache" pentru cel mai bun actor, premiul pentru cea mai bună actriţă, premiul pentru cel mai bun spectacol şi premiul special al juriului "Sică Alexandrescu", la care se adaugă premiul "Maria Filotti" acordat de prinţul Şerban Cantacuzino.

În plus, câştigătorii acestei ediţii a Galei Tânărului Actor "Hop" vor realiza un spectacol pentru Televiziunea Română.

Juriul celei de-a 13-a ediţii a Galei Tânărului Actor este format din regizorul Felix Alexa, actorul Marius Manole, actriţa Virginia Mirea, coregraful Florin Fieroiu şi criticul Sorin Crişan.

Reprezentaţiile tinerilor actori sunt vizionate de directori de teatre şi festivaluri, precum Adi Cărăuleanu, director adjunct al Teatrului Naţional Iaşi, Daniel Vasile, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, Radu Măcrinici, directorul Festivalului "Atelier" de la Baia Mare, Vlad Vasiliu, directorul Teatrului "Maria Filotti" din Brăila, şi Lucian Sabados, directorul Teatrului "Toma Caragiu" din Ploieşti. Totodată, printre invitaţii la gala din acest an se numără poetul şi criticul Nicolae Prelipceanu şi vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ioan Onisei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici