GALERIE FOTO Pregătiri pe ultima sută de metri la Iaşi pentru manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie

În Piaţa Unirii din Iaşi s-au făcut ultimele pregătiri pentru ceremonia ce va avea loc marţi în cinstea Unirii Principatelor: grupul statuar a fost curăţat, spaţiile verzi decorate iar Primăria a cumpărat 5000 de placinte, informează corespondentul MEDIAFAX.

1049 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Pregătiri pe ultima sută de metri la Iaşi pentru manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie

GALERIE FOTO Pregătiri pe ultima sută de metri la Iaşi pentru manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Grupul statuar ce îi reprezintă pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza alături de Mihail Kogalniceanu, Costache Negri, Nicolae Kretzulescu şi de generalul Ioan Emanuel Florescu a fost curăţat de către angajaţii primăriei Iaşi. Statuia este curăţată o singură dată pe an, de fiecare dată înainte de ceremoniile dedicate zilei de 24 ianuarie.

„În timpul anului, din cauza păsărilor existente în piaţă, aceasta este suficient de murdară. Statuia este spălată numai cu apă caldă, cu perii de sârmă, nu se intervine asupra ei cu alte substanţe chimice tocmai pentru a nu deteriora patina naturală”, a declarat Laurenţiu Ivan, directorul Direcţiei de Servicii Publice Municipale din subordinea Primăriei Iaşi.

Toată Piaţa Unirii a fost curăţată, zăpada a fost adunată, iar spaţiile verzi au fost decorate cu fâşii tricolore.

Ceremoniile din Piaţa Unirii vor începe la ora 11 cu o slujbă religioasă. Vor urma discursurile oficialităţilor şi depunerea de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Manifestările intitulate „România s-a născut la Iaşi” se vor încheia cu o paradă militară la care vor participa 500 de militari ai Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne. Printre cei care vor defila se numără un detaşament al Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” din Iaşi, un Detaşament a l Vânătorilor de Munte de la Vatra Dornei şi un Detaşament al Fortelor Speciale de la Batalionului 630 Paraşutişti din Bacău. Alături de ei, la paradă vor participa şi echipaje ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, ale Inspectoratului de Jandarmi Iaşi şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Cei care vor da onorul la Iaşi pe 24 ianuarie sunt cei de la Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”

La ceremonia din Piaţa Unirii din Iaşi şi-au anunţat prezenţa Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş şi ministrul Culturii Ioan Vulpescu.

5000 de plăcinte vor fi împărţite în Piaţa Unirii, după ce se va încheia ceremonia de la statuia lui Cuza. Plăcintele au fost cumpărate de către Direcţia de Asistenţă Comunitară din subordinea primăriei. Pentru a evita înghesiuala, în faţa corturilor unde vor fi împărţite plăcintele au fost montate garduri.

Întregul eveniment din centrul Iaşului va fi supravegheat în permanenţă de către 200 de jandarmi şi poliţişti de la Gruparea Mobilă de Jandarmi din Bacău şi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţiei Iaşi.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici