Galimard suspendă reeditarea pamfletelor antisemite ale lui Céline

Editura Galimard a anunţat că va suspenda un proiect controversat al său, reeditarea pamfletelor antisemite ale lui Louis-Ferdinand Céline, transmite AFP.

195 afișări
Imaginea articolului Galimard suspendă reeditarea pamfletelor antisemite ale lui Céline

Galimard suspendă reeditarea pamfletelor antisemite ale lui Céline

"În numele libertăţii mele de editor şi al sensibilităţii mele privind epoca în care trăiesc, suspend acest proiect, judecând că circumstanţele metodologice şi memoriale nu sunt reunite pentru a-l lua în considerare cu seninătate", a declarat Antoine Gallimard, joi, pentru AFP.

Proiectul reeditării pamfletelor antisemite ale lui Céline ("Bagatelles pour un massacre", "L'École des cadavres" şi "Les beaux draps") a stârnit un val de indignare, mai ales din partea lui Serge Klarsfeld, preşedintele asociaţiei Fils et filles de déportés juifs de France (Fii şi fiice ale evreilor deportaţi din Franţa).

"Mă simt uşurat. Era o bătălie greu de câştigat, pentru că nu se dădea în faţa magistraţilor, ci a societăţii", a declarat Klarsfeld pentru AFP.

În decembrie 2017, Gallimard a anunţat că vrea să publice "o ediţie critică" a pamfletelor, inspirându-se dintr-un proiect similar al editurii canadiene Éditions 8, care a lansat cartea la Québec, în 2012. Galimard dădea asigurări că volumul va fi însoţit de o analiză a profesorului universitar Régis Tettamanzi şi o prefaţă semnată de scriitorul Pierre Assouline.

Premierul francez Édouard Philippe a declarat pentru publicaţia Journal du Dimanche că este de părere că acestea erau singurele condiţii acceptabile în care ar fi putut să fie reeditate pamfletele.

"Pamfletele lui Céline aparţin istoriei cele mai infame a antisemitismului francez. Însă să le condamni la cenzură constituie un obstacol în calea dezvăluirii rădăcinilor şi ideologiei antisemite şi duce la o curiozitate bolnăvicioasă", a mai spus, joi, Antoine Gallimard.

Textele au fost scrise de autorul cărţii "Voyage au bout de la nuit" între anii 1937 şi 1941. Ele vor deveni parte din patrimoniul public în 2031 (la 70 de ani de la moartea scriitorului), nemaifiind protejate de drepturi de autor.

Pamfletele nu sunt interzise în Franţa, dar nu au mai fost editate de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. S-au opus reeditării atât scriitorul, cât şi văduva acestuia, Lucette Destouches, în vârstă de 105 ani. Ele pot fi însă consultate pe internet şi la anticari.

Potrivit lui Antoine Gallimard, proiectul reeditării a fost iniţiat în urmă cu câteva luni, la iniţiativa lui François Gibault, executor testamentar al lui Céline şi avocat al Lucettei Destouches.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici