GOOGLE sărbătoreşte 194 de ani de la naşterea fizicianului LEON FOUCAULT

GOOGLE sărbătoreşte, miercuri, printr-un logo special, 194 de ani de la naşterea fizicianului francez LEON FOUCAULT, inventatorul devenit celebru pentru un dispozitiv cu care a demonstrat rotaţia Pământului în jurul propriei axe, care poartă numele de "pendulul lui Foucault".

1383 afișări
Imaginea articolului GOOGLE sărbătoreşte 194 de ani de la naşterea fizicianului LEON FOUCAULT

GOOGLE sărbătoreşte 194 de ani de la naşterea fizicianului LEON FOUCAULT

Noul logo al motorului de căutare online american este prezentat sub forma unei animaţii interactive. Astfel, prin modificarea setărilor din partea dreaptă - timpul şi latitudinea -, "pendulul lui Foucault" îşi schimbă viteza şi direcţia.

Jean Bernard Léon Foucault s-a născut pe 18 septembrie 1819, la Paris, şi a studiat iniţial medicina, însă a abandonat-o repede în favoarea fizicii, pentru că îi era frică de sânge. La început, acesta a fost interesat de îmbunătăţirea procedurilor fotografice ale lui L. J. M. Daguerre. Totodată, timp de trei ani a fost asistentul lui Alfred Donné (1801 - 1878), care susţinea cursuri universitare despre anatomia microscopică.

Ulterior, împreună cu A. H. L. Fizeau, a făcut o serie de experimente şi măsurători privind intensitatea luminii Soarelui, interferenţa radiaţiei în infraroşu etc.

În 1850, a făcut un experiment utilizând aparatele Fizeau-Foucault pentru a măsura viteza luminii - acesta avea să fie cunoscut ulterior ca "experimentul Foucault-Fizeau" şi a demonstrat că viteza luminii este mai mică în apă decât în aer.

În 1851, a realizat prima demonstraţie experimentală a rotaţiei Pământului, prin dispozitivul care a primit numele "pendulul lui Foucault".

În 1855, a primit Medalia Copley din partea Societăţii Regale "pentru cercetările sale experimentale remarcabile". În acelaşi an, a devenit fizician la observatorul imperial din Paris.

"Pendulul lui Foucault" este un dispozitiv gravitaţional, capabil să oscileze în orice plan vertical. Fizicianul a făcut prima demonstraţie în februarie 1851, în Camera Meridianului de la Observatorul din Paris. Câteva săptămâni mai târziu, Foucault a suspendat o sferă cu o masă de 28 de kilograme, prevăzută cu un vârf ascuţit, de domul Panthéonului, la capătul unui fir lung de 67 de metri. Pe podea era presărat un strat de nisip fin, pe care vârful pendului trasa forma unei rozete şi revenea în locul de unde a pornit după 32 de ore. Potrivit Wikipedia, la latitudinea de 30°, o rotaţie completă durează 48 de ore.

Pendulul arată că toate corpurile care se rotesc îşi păstrează planul de rotaţie, iar acest fenomen fizic este utilizat la construirea giroscoapelor şi girobusolelor. Cum mişcarea de oscilaţie este, în esenţă, o proiecţie liniară a unei mişcări de rotaţie, pendulul gravitaţional îşi păstrează neschimbat planul de oscilaţie liniară. În timp ce el oscilează în plan vertical, sub el Pământul se roteşte, la latitudinea Parisului cu 11°19' pe oră.

La începutul secolului al XIX-lea, un savant român a efectuat un experiment cu Pendulul lui Foucault la Bucureşti, sub cupola Ateneului Român. Experimentul a fost atracţia Capitalei pentru câteva luni.

Astfel de dispozitive sunt instalate în multe locuri din lume, dar şi în România, la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi, la Colegiul Naţional "A. T. Laurian" din Botoşani etc.

De-a lungul vieţii, Foucault a primit mai multe distincţii - precum Legiunea de Onoare - şi recunoaşteri - în 1864 a devenit membru al Societăţii Regale din Londra.

Foucault a murit pe 11 februarie 1868, din cauza unei posibile scleroze în plăci multiple. A fost înmormântat în cimitirul din Montmartre.

Asteroidul 5668 Foucault a primit numele lui. De asemenea, numele lui este unul dintre cele 72 înscrise pe Turnul Eiffel.

Google îşi schimbă frecvent logoul pentru a sărbători evenimente importante din istorie sau personalităţi care au schimbat lumea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici