Google şi-a închis motorul de căutare în China VIDEO

Google Inc. a decis să închidă versiunea chineză a motorului său de căutare, disponibilă la adresa www.google.cn, şi a redirecţionat căutările către un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk.

177 afișări
Imaginea articolului Google şi-a închis motorul de căutare în China VIDEO

Google şi-a închis motorul de căutare în China

De mai multe săptămâni, pe piaţa americană şi internaţională au circulat zvonuri privind retragerea Google de pe piaţa chineză, începând din 10 aprilie. Oficial, Google nu a anunţat încă dacă se va retrage sau nu din China. Săptămâna trecută, Guvernul chinez a avertizat Google că ar trebui să respecte legislaţia locală, chiar dacă decide să îşi închidă operaţiunile pe această piaţă.

Decizia vine după mai multe săptămâni de tensiuni între Beijing şi Washington pe teme ce variază de la libertatea internetului la cursul de schimb al yenului, sancţiunile economice asupra Iranului şi Statelor Unite ale Americii şi comerţul de arme cu Taiwan.

"Google a încălcat angajamentele scrise pe care şi le-a luat când şi-a deschis operaţiunile pe piaţa chineză", a declarat un oficial al Biroului de Informaţii al Consiliului de Stat din China, care reglementează legile internetului, citat de agenţia de presă chineză Xinhua.

"Ne opunem ferm politizării contractelor comerciale şi ne exprimăm nemulţumirea şi supărarea faţă de acuzaţiile şi practicile nerezonabile ale Google Inc.", a subliniat oficialul.

Video Stirileprotv.ro

Google a anunţat, pe 12 ianuarie, că nu va mai cenzura portalul de căutare online Google.cn.

În prezent, pe lângă lansarea portalului google.com.hk, Google a anunţat că intenţionează să îşi continue acţiunile de cercetare şi dezvoltare în China şi să păstreze personalul de vânzări din această ţară.

Pe de altă parte, site-uri de internet extrem de populare la nivel internaţional, precum Facebook, Twitter şi YouTube, sunt blocate în China.

Investitorii au început deja să vândă acţiunile pe care le deţineau în cadrul Google, mai mulţi experţi considerând o certitudine retragerea companiei americane din China, la două luni după ce a anunţat că nu va mai tolera cenzura impusă de guvernul local.

Pe de altă parte, guvernul de la Beijing a ţinut să le amintească reprezentanţilor Google că nu agreează presiunile. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului a declarat că Google ar trebui să se supună legilor, chiar dacă decide să îşi închidă operaţiunile din China.

"Când au intrat pe piaţa chineză, în 2007, le-a fost specificat în mod clar că trebuie să respecte legile chineze. Sperăm că Google, chiar dacă rămâne pe piaţa din China sau dacă se retrage, va respecta legile chineze", a declarat purtătorul de cuvânt. "Chiar dacă îşi închide operaţiunile, procesul ar trebui să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia chineză", a mai spus el.

Legislaţia chineză prevede ca Ministerul Comerţului să fie informat de către companiile străine despre planurile lor de retragere de pe piaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici