Google, taxat pentru ştirile pe care le generează? Germania propune ca motoarele de căutare să plătească pentru orice articol generat

Guvernul german plănuieşte un proiect de lege prin care să ajute companiile mass-media să obţină venituri din mediul online prin taxarea motoarelor de căutare sau a altor companii de internet care generează rezultate cu articolele lor.

205 afișări
Imaginea articolului Google, taxat pentru ştirile pe care le generează? Germania propune ca motoarele de căutare să plătească pentru orice articol generat

Google, taxat pentru ştirile pe care le generează? Germania propune ca motoarele de căutare să plătească pentru orice articol generat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Coaliţia germană de la guvernare, condusă de cancelarul Angela Merkel, a propus introducerea unei noi legi pentru drepturile de autor în mediul online. Conform acesteia, agregatoarele de internet şi motoarele de căutare vor trebui să plătească dacă vor să prezinte articole sau părţi ale acestora, chiar dacă generează doar link-ul către ele, informează New York Times.

Propunerea a fost întâmpinată cu entuziasm de către mass-media germană, care se plângea că motoare de căutare ca Google au profitat enorm de pe urma lor prin generarea doar a unor părţi din articol.

"În era digitală, aceste drepturi sunt esenţiale pentru a proteja eforturile jurnaliştilor şi ale companiilor media. Este o măsură necesară pentru menţinerea independenţei financiare a media", a fost comentariul Federaţiei Germane a Editorilor.

Companiile de internet şi bloggerii au protestat însă faţă de noul proiect, despre care consideră că periclitează dreptul la libera opinie şi poate bloca încetinirea economiei digitale în Germania. 

Detalii despre eventuale taxe privind noua lege nu au fost încă discutate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici