GSP TV, amendat cu 10.000 de lei pentru emisiunea în care Iancu şi Piţurcă s-au jignit

CNA a decis, marţi, să amendeze cu 10.000 de lei postul GSP TV, pentru emisiunea "Contraatac" difuzată pe 9 noiembrie, în care Marian Iancu şi Victor Piţurcă s-au jignit reciproc, în timp ce Antena 1 a fost somată din cauză că a difuzat în reluare, în emisiunile de ştiri, conflictul dintre cei doi.

125 afișări
Imaginea articolului GSP TV, amendat cu 10.000 de lei pentru emisiunea în care Iancu şi Piţurcă s-au jignit

GSP TV, amendat cu 10.000 de lei pentru emisiunea în care Iancu şi Piţurcă s-au jignit (Imagine: Lucian Maftei/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, marţi, mai multe sesizări, printre care şi una primită de la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu privire la emisiunea "Contraatac" difuzată în data de 9 noiembrie pe postul GSP TV, în care Marian Iancu şi Victor Piţurcă s-au jignit reciproc. Potrivit CNA, conflictul a fost difuzat, în reluare, de patru ori şi în emisiunile de ştiri de la Antena 1.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat, pe 10 noiembrie, agenţiei MEDIAFAX, că va cere federaţiei, ligii şi Consiliului Naţional al Audiovizualului să ia măsuri în cazul jignirilor pe care şi le-au adus Marian Iancu şi Victor Piţurcă în emisiunea de la GSP TV.

"Astăzi (10 noiembrie, n.r.) vom trimite o adresă către Federaţia Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal, respectiv Consiliul Naţional al Audiovizualului. De la federaţie şi de la ligă vom solicita să analizeze acest incident şi să aplice regulamentul de disciplină, articolele 50, 52 şi 54 şi să ia măsuri în acest caz. Raportat la Consiliul Naţional al Audiovizualului, vom solicita să analizeze atitudinea şi responsabilitatea producătorului de emisiune şi a moderatorului. Dacă moderatorul avea obligaţia să atragă atenţia celor două persoane asupra unui limbaj decent şi dacă avea obligaţia să întrerupă convorbirea telefonică. Ăsta este primul pas pe care îl vom face noi. Instituţia noastră poate aplica sancţiuni, dar, în primă fază, aşteptăm ca federaţia şi liga să-şi aplice propriile regulamente. Dânşii întotdeauna promovează ideea că sunt o organizaţie autonomă, care are propriile reguli, şi le dăm posibilitatea să-şi demonstreze această autonomie. În caz contrar, dacă nu se vor lua măsuri, îmi rezerv dreptul de a informa UEFA", a explicat, în urmă cu două săptămâni, Csaba Ferenc Asztalos.

Preşedintele FC Timişoara, Marian Iancu, şi managerul general al Universităţii Craiova, Victor Piţurcă, s-au atacat public în mai multe zile la începutul lunii noiembrie, scandalul dintre cei doi culminând cu un dialog jignitor pe care l-au avut prin telefon, în emisiunea de la GSP TV din 9 noiembrie. Oficialul FC Timişoara l-a făcut pe Piţurcă "homosexual", iar fostul selecţioner a spus despre Iancu că este "garoi", "ţigan" şi "magraon".

Înaintea începerii ediţiei 2010-2011 a Ligii I, Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a decis monitorizarea persoanelor care recidivează cu declaraţii jignitoare sau calomnioase, urmând ca acestea să fie excluse din activitatea fotbalistică sau să fie declarate "persona non grata".

În şedinţa de marţi a CNA, membrii Consiliului au spus că discuţia telefonică dintre Marian Iancu şi Victor Piţurcă ar fi putut fi întreruptă, pentru a se evita încălcarea legislaţiei audiovizuale.

Reprezentanta posturilor Antena 1 şi GSP TV, Mirela Bomboe, a spus că este adevărat că reacţia moderatorului nu a fost foarte vizibilă. Ea a precizat, însă, că, la un moment dat, moderatorul i-a întrebat pe cei doi dacă nu regretă dialogul în care s-au jignit, iar Victor Piţurcă a spus că îi pare rău.

Pe de altă parte, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că afirmaţiile făcute în emisiune de Marian Iancu şi Victor Piţurcă au încălcat legislaţia audiovizualului privind protecţia minorilor.

"Este vorba de ceva ce poate afecta dezvoltarea fizică şi morală a minorilor şi nu avem nici codare, nici atenţionare, nici încadrare pentru ca publicul să fie prevenit. Moderatorul râde, sunt hohote în studio, a fost o băşcălie întreagă", a spus Ioan Onisei în legătură cu emisiunea de la GSP TV.

Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus că i se pare mai grav că respectivul conflict de pe GSP TV a fost difuzat în reluare pe postul Antena 1.

În urma mai multor runde de vot şi a mai multor propuneri, CNA a decis să amendeze cu 10.000 de lei postul GSP TV şi să someze public televiziunea Antena 1.

Postul GSP TV a fost amendat în baza articolului 39 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

Pe de altă parte, postul Antena 1 a fost somat public în baza articolului 27 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit căruia "(1) Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici