Guvernul a adoptat hotărârea privind trecerea la televiziunea digitală

Guvernul a adoptat hotărârea care reglementează trecerea la televiziunea digitală, ceea ce permite Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să iniţieze procedurile de atribuire a primelor două licenţe din domeniu, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul de resort, Gabriel Sandu.

69 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat hotărârea privind trecerea la televiziunea digitală

Guvernul a adoptat hotărârea privind trecerea la televiziunea digitală

Actul normativ, adoptat miercuri de Guvern, stabileşte condiţiile, taxele de licenţă şi tipul procedurii de acordare a licenţelor pentru trecerea la televiziunea digitală.

Potrivit documentului, câştigătorii primelor două multiplexe digitale prin care populaţia va putea recepţiona gratuit 14 canale TV în format digital vor fi desemnaţi prin selecţie comparativă până la 30 iulie, iar următoarele patru până la 31 octombrie.

"Taxa de licenţă va fi cuprinsă între 1 şi 2,5 milioane de euro, urmând ca pentru primele două licenţe să fie determinat cuantumul ce va fi achitat în funcţie de echipamentele de recepţie propuse a fi subvenţionate de viitorii câştigători ai licenţelor. Taxa de licenţă nu poate fi mai mică de un milion de euro", a declarat, marţi, ministrul Comunicaţiilor.

Conform documentului, primele două licenţe care vor fi acordate vor acoperi, până la 30 iunie 2011, 60% din populaţia ţării şi 50% din teritoriu.

"La finele anului viitor, cele două licenţe vor acoperi 80% din populaţie şi 70% din teritoriu, urmând să ajungă la 90% din populaţie şi 80% din teritoriu la 30 iunie 2012", a menţionat Sandu.

Bogdan Iana, director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, a estimat, marţi, că desemnarea ofertanţilor câştigători pentru primele două licenţe se va încheia la cinci luni de la publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ.

"Acest termen nu include şi eventualele contestaţii. Caietul de sarcini pentru licitaţie va fi gata în cel mult de trei săptămâni de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial", a precizat Iana.

Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvenţe radioelectrice.

Fiecare multiplex va permite retransmisia a cel puţin şapte posturi de televiziune Standard Definition (SD) cu parametri tehnici de transmisie identici pentru fiecare post, sau o combinaţie de posturi Standard Definition şi High Definition (HD), precum şi servicii multimedia.

Comparativ cu SD, imaginea HD se caracterizează printr-o rezoluţie mai bună. În pixeli, SD înseamnă 640x480, în timp ce HD ajunge la 1.920x1.080 de puncte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici