Guvernul britanic încearcă să interzică scoaterea din ţară a unui inel al scriitoarei Jane Austen

Guvernul britanic încearcă să îi interzică artistei Kelly Clarkson să scoată din ţară un inel care a aparţinut scriitoarei Jane Austen, pe care cântăreaţa americană l-a cumpărat în 2012.

139 afișări
Imaginea articolului Guvernul britanic încearcă să interzică scoaterea din ţară a unui inel al scriitoarei Jane Austen

Jane Austen

Cântăreaţa Kelly Clarkson, originară din statul american Texas, a cumpărat acel inel la o licitaţie organizată în 2012, unde a plătit suma de 152.450 de lire sterline (230.748 dolari), informează site-ul revistei New Musical Express.

Pentru acest inel din aur şi cu turcoaz, ministrul britanic pentru Cultură, Comunicaţii şi Industrii Creative, Ed Vaizey, a emis un ordin care interzice scoaterea sa temporară din Marea Britanie.

"Stilul de viaţă modest al scriitoarei Jane Austen şi moartea ei timpurie au făcut ca toate obiectele asociate cumva cu viaţa ei să fie extrem de rare. Sper că un colecţionar britanic îl va cumpăra, pentru ca acest inel simplu dar elegant să fie salvat pentru naţiunea noastră", a declarat ministrul britanic.

Potrivit BBC News, inelul este una dintre singurele trei bijuterii cunoscute despre care se ştie că au aparţinut romancierei Jane Austen, autoarea romanului "Mândrie şi prejudecată". Inelul a rămas în familia celebrei scriitoare britanice până când cântăreaţa americană Kelly Clarkson l-a cumpărat la licitaţie în 2012.

Colecţionarii britanici vor avea la dispoziţie un interval de timp - care se va încheia pe 30 septembrie - pentru a-şi prezenta o ofertă de cumpărare cel puţin la fel de mare ca suma plătită de Kelly Clarkson. Acest termen ar putea fi totuşi prelungit până pe 30 decembrie, dacă un colecţionar îşi va manifesta până atunci intenţia clară de a strânge fonduri cu scopul de a achiziţiona inelul.

Jane Austen este una dintre cele mai renumite scriitoare britanice din secolul al XIX-lea, care a descris în nuanţe foarte fine obiceiurile micii nobilimi engleze, în romane precum "Mândrie şi prejudecată" şi "Raţiune şi simţire", care au devenit apoi romane clasice în literatura britanică.

În 2011, cel mai vechi manuscris al scriitoarei Jane Austen care a supravieţuit până în zilele noastre, o copie scrisă de mână a unei cărţi ce nu a fost niciodată publicată, s-a vândut cu 1,6 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby's.

Kelly Clarkson este o cântăreaţă americană în vârstă de 31 de ani, devenită celebră după ce a câştigat, în 2001, prima ediţie a concursului de talente "American Idol". Într-o carieră de doar un deceniu, Kelly Clarkson a avut o ascensiune explozivă, lansând cinci albume de studio care s-au vândut în peste 20 de milioane de copii pe plan mondial şi a câştigat numeroase trofee muzicale prestigioase - trei premii Grammy, trei MTV Video Music Awards, 12 Billboard Music Awards şi patru American Music Awards.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici