H-R Patapievici şi Cristian Neagoe reclamă Antena 3 la CNA

H-R Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), şi Cristian Neagoe, coordonator de comunicare al ICR New York, au sesizat CNA, cerând analizarea unor informaţii "manipulatorii" şi "false" prezentate în emisiuni difuzate de Antena 3, în contextul expoziţiei "Freedom for Lazy People".

534 afișări
Imaginea articolului H-R Patapievici şi Cristian Neagoe reclamă Antena 3 la CNA

H-R Patapievici şi Cristian Neagoe reclamă Antena 3 la CNA (Imagine: Mediafax Foto)

H-R Patapievici a depus, joi, o sesizare la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în timp ce Cristian Neagoe a făcut o plângere la instituţia condusă de Răsvan Popescu, în data de 8 august.

Totodată, Corina Şuteu, directorul ICR New York, a declarat pentru MEDIAFAX că intenţionează să sesizeze, la rândul său, CNA, în legătură cu televiziunea trustului Intact.

Cei trei iau atitudine, după ce pe postul trustului Intact au apărut mai multe informaţii, pe care le consideră "neadevărate" şi "manipulatorii", în contextul desfăşurării la Galeria Română din New York a expoziţiei de street art "Freedom for Lazy People", realizată de artiştii români IRLO, Omar şi Nuclear Fairy şi organizată de ICR New York.

"În ultimele săptămâni, am fost ţinta unei campanii de presă a Trustului Intact, dusă în special prin intermediul postului Antena 3. Deşi Antena 3 a realizat mai multe emisiuni în care am fost subiectul discuţiei, eu nu am fost niciodată invitat, consultat ori măcar contactat. Aceste emisiuni sunt catalogate în programul televiziunii ca fiind de dezbatere: în fapt, în ce mă priveşte, au fost emisiuni de demascare, de înfierare, de stârnire a urii împotriva mea ca preşedinte ICR şi a persoanei mele morale, ca scriitor şi intelectual public", spune H-R Patapievici, în sesizarea adresată CNA.

El susţine că o astfel de "demascare-înfierare" s-a produs în emisiunea "La ordinea zilei", din 4 august.

"Antena 3 a prezentat trunchiat, scoase din context, câteva citate din corespondenţa mea cu Alexandru Paleologu (publicată în volumul "Politice", 1996). Aceste citate au fost selectate anume pentru violenţa lor, iar motivul pentru care au fost prezentate a fost denunţarea mea ca element moral detracat, ne-român şi anti-român deopotrivă, personaj incompatibil cu poziţia pe care o ocup la ICR. Acest lucru a reieşit clar din montajul emisiunii: pe jumătate de ecran rulau imagini cu mine, iar pe cealaltă jumătate erau editate citatele incriminate, comentate depreciativ la adresa mea de către cei aflaţi în studio", spune Patapievici.

El susţine că, în aceeaşi emisiune, imaginea lui a fost asociată cu imaginea zvasticii.

"Asocierea repetată a imaginii mele cu zvastica (aflată pe un exponat din expoziţia "Fredom for lazy people", organizată de ICR NY), încerca să sugereze subliminal că opţiunile mele culturale şi politice ar merge în această zonă, a extremismului ideologic", afirmă Patapievici.

Şeful ICR consideră că "la fel de manipulatorie" a fost prezentarea de către aceeaşi televiziune a conferinţei de presă organizate de Institut în data de 7 august.

"A fost invitat în studio să comenteze (de fapt să deformeze) afirmaţiile mele Mircea Badea, care a folosit aceleaşi citate, creând impresia că acestea sunt extrase din conferinţa de presă pe care tocmai o susţin. Faptul mi-a fost semnalat de telefoanele mai multor cetăţeni, care mi-au descris, indignaţi, manipularea. În mai multe emisiuni «În gura presei», Mircea Badea a colportat ca fiind adevărate afirmaţii false despre tatăl meu, care erau menite să mă prezinte în postura (mincinoasă) de fiu de nomenclaturist, de vechi şi înrăit stalinist, venit în România cu tancurile sovietice. Acelaşi lucru s-a întâmplat în mai multe rânduri în cadrul emisiunii «Sinteza zilei», unde numele mi-a fost terfelit în fel şi chip, în stilul caracteristic-insultător din care Valentin Stan şi-a făcut deja un brand", mai spune H-R Patapievici.

În aceste condiţii, Patapievici solicită CNA să analizeze aceste emisiuni difuzate de Antena 3 şi să ia măsurile care se impun, potrivit legislaţiei audiovizuale.

"Ca instituţie chemată să asigure respectarea exprimării pluraliste de idei şi opinii în audiovizual, precum şi protejarea demnităţii umane, mă adresez CNA cu rugămintea de a analiza dacă emisiunile semnalate mai sus au asigurat informarea corectă a publicului, dacă au prezentat în mod corect punctele de vedere aflate în opoziţie, dacă au favorizat libera formare a opiniilor şi dacă au respectat cu adevărat dreptul la propria imagine, pe care legea le prevede. Ca cetăţean şi ca om, vă cer protecţie faţă de linşajul mediatic la care sunt supus de Antena 3", mai spune preşedintele ICR.

Pe de altă parte, Cristian Neagoe, coordonatorul de comunicare al ICR New York, susţine în scrisoarea transmisă CNA că niciuna dintre "acuzele şi defăimările" care i-au fost aduse în emisiunile de la Antena 1 şi Antena 3 nu este "reală".

"Andrei Bădin, senior editor la Antena 3, a postat în ultimele săptămâni informaţii false despre mine, pe care posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 le-au preluat fără nicio sursă validă. Singura sursă citată a fost blogul lui Andrei Bădin. Adică Antena 3 citează Antena 3. Aceasta nu poate decât să urmărească o multiplicare ilegitimă a surselor", spune Cristian Neagoe.

Totodată el precizează că nu are statut de diplomat.

"Nu beau urină, nici pe mea, nici pe a prietenei mele, nici pe a altcuiva. Nu am nici o legătură cu MISA sau cu practicile sale", spune Neagoe în scrisoarea adresată CNA, făcând referire la informaţiile apărute despre el la televiziunile trustului Intact.

El mai precizează că fotografiile arătate pe posturile trustului Intact, preluate de pe blogul lui Andrei Bădin, nu îi aparţin.

"Ele (pozele, n.r.) sunt realizate de prietena mea, artist fotograf şi ilustrator. Tot ea deţine drepturile asupra fotografiilor, care însă nu i-au fost solicitate nici de Andrei Bădin, nici de vreun alt reprezentat al trustului Intact. Fotografiile fac parte din proiectul unui jurnal vizual pe Flickr şi au fost realizate în vara anului 2007, când nu eram încă angajat al ICRNY (ICR New York, n.r.). Pozele nu au fost postate pe internet de mine, ci de prietena mea. Andrei Bădin cunoştea acest fapt", mai spune Neagoe.

El a declarat pentru MEDIAFAX că, deşi i s-a oferit posibilitatea luni, în emisiunea "Sinteza Zilei" de la Antena 3, să îşi prezinte un punct de vedere, aşteaptă ca CNA să analizeze dacă emisiunile în care au fost prezentate informaţii despre el au respectat legislaţia audiovizuală.

Până în momentul difuzării acestei ştiri, reprezentanţii trustului Intact nu au putut fi contactaţi pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici