Herta Müller îşi va prezenta noul roman la Bruxelles

Scriitoarea germană de origine română Herta Müller va fi invitată de onoare la "Europa scriitorilor", pe 14 aprilie, la Bruxelles, eveniment în cadrul căruia laureata premiului Nobel în 2009 îşi va prezenta noul roman, "Atemschaukel", publicat anul trecut în Germania.

26 afișări
Imaginea articolului Herta Müller îşi va prezenta noul roman la Bruxelles

Herta Müller îşi va prezenta noul roman la Bruxelles, în cadrul proiectului "Europa scriitorilor" (Imagine: Zoltan Lorencz/Mediafax Foto)

La conferinţa de la Bruxelles, Herta Müller va vorbi despre romanul "Atemschaukel", publicat în 2009, în Germania, de editura Hanser. Cartea va fi publicată anul acesta şi în România de editura Humanitas.

Câştigătoare a Premiului Nobel pentru literatură în 2009, Herta Müller, va relata în cadrul unui interviu, despre geneza acestui roman, despre dezrădăcinare, despre rădăcinile şi memoriile personale care au condus la scrierea acestei creaţii literare, şi nu în ultimul rând, despre literatură.

În această carte, Herta Müller descrie parcursul tânărului Leopold Auberg (un fel de alter-ego al poetului sas Oskar Pastior, născut la Sibiu), trimis în gulagul sovietic, ca pretext şi metaforă pentru a aduce în discuţie soarta minorităţii germane din Transilvania după cel de-al Doilea Război Mondial. Subiectul cărţii îl reprezintă experienţa personală a poetului Oskar Pastior, după ale cărui memorii orale Herta Müller a cules note, şi experienţa trăită de însăşi mama ei în lagărele de muncă forţată din fosta Uniune Sovietică.

La Târgul de Carte de la Frankfurt pe Main de anul trecut, Herta Müller a făcut primele declaraţii ample despre această carte: "Erau 80 de mii de persoane, una dintre ele a fost mama mea, ea a fost deportată timp de cinci ani, iar cealaltă persoană era Oskar Pastior, cu care ar fi trebuit ca în 2006 să stau împreună pe această Sofa Albastră" (este vorba despre tradiţionala "Sofa Albastră/ Blue Sofa", amplasată pe un podium în faţa publicului unde scriitorii sunt invitaţi să vorbească despre ultima lor carte). Oskar Pastior a murit însă în toamna anului 2006, la Frankfurt pe Main, într-una din zilele târgului de carte, înainte de a intra în posesia Premiului Büchner, cea mai prestigioasă distincţie literară germană acordată de Academia de Limbă şi Poezie.

Evenimentul de la Bruxelles este organizat de Centrul Român de Informare, reprezentantul Institutului Cultural Român în capitala Belgiei, Goethe Institute Bruxelles, cunoscuta instituţie culturală belgiană Flagey şi organizaţia literară flamandă Het beschrijf.

Seria de întâlniri "Europa Scriitorilor" îi aduce la Bruxelles pe unii dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi filozofi ale căror opere şi parcurs literar şi-au pus amprenta asupra Europei şi a literaturii europene.

Interviul cu Herta Muller va fi realizat de Norbert Wehr, un cunoscut critic literar german, şi va fi tradus din limba germană în limba franceză de Jacques de Decker, membru al Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză din Belgia, în prezent redactor al publicaţiei belgiene Le Soir.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici