Horia-Roman Patapievici, decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler

Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, potrivit unui decret din 8 octombrie, publicat în Monitorul Oficial.

147 afișări
Imaginea articolului Horia-Roman Patapievici, decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler

Horia-Roman Patapievici, decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Potrivit decretului nr. 942 din Monitorul Oficial, decoraţia i-a fost acordată lui Patapievici la propunerea ministrului Culturii, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane, contribuind, pe această cale, la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei".

Horia-Roman Patapievici s-a născut la 18 martie 1957, în Bucureşti. A fost membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS, 2000 - 2005) şi este preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), din 2005. Horia-Roman Patapievici a fost numit preşedinte al Institutului Cultural Român la propunerea preşedintelui Traian Băsescu. Totodată, în ianuarie 2009, Traian Băsescu l-a reconfirmat pe Horia-Roman Patapievici în funcţia de preşedinte al ICR.

A debutat în presă în 1992 (Contrapunct) şi a colaborat la revistele 22, Dilema, Orizont, Vatra, Secolul 20.

A fost corespondent pentru posturile de radio Deutsche Welle (1995 - 2005) şi Europa Liberă (1998 - 2005). A publicat cărţi precum "Cerul văzut prin lentilă" (Nemira, 1995) - premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor -, "Zbor în bătaia săgeţii" (Humanitas, 1995), "Discernământul modernităţii. 7 conferinţe despre situaţia de fapt" (Humanitas, 2004), "Ochii Beatricei. Cum arăta cu adevărat lumea lui Dante" (Humanitas, 2004) - premiul Uniunii Scriitorilor pentru eseu -, "Despre idei şi blocaje. O modestă propunere de a regândi cultura română pornind de la ce îi lipseşte, fără a renunţa la ceea ce, în aparenţă, îi prisoseşte" (Humanitas, 2007).

În 2010, Horia-Roman Patapievici şi-a lansat cel mai recent volum - "Ultimul Culianu" -, publicat la editura Polirom.

De asemenea, potrivit decretului 943 publicat în Monitorul Oficial pe 8 octombrie, au primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor - Categoria A "Literatură" scriitorii şi criticii literari Adriana Bittel, Doina Constantinescu, Gabriel Chifu, Cassian Maria Spiridon şi Ionel Mircea Vartic.

Pe de altă parte, au primit Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofiţer - Categoria A "Literatură" Adrian Alui Gheorghe, Dumitru Chioaru, Horia-Răzvan Gârbea, Nicolae Oprea, Irina Poantă (Irina Petraş), Gheorghe Pop Silaghi (George Vulturescu), Adrian-Popescu Roman şi Alexandru Vlad. Acelaşi titlu, în grad de Cavaler, tot la Categoria A "Literatură" a fost acordat următorilor scriitori: Adriana Babeţi, Leo Butnaru, Vasile Dan, Alexandru Dobrescu, Ion Bogdan Lefter şi Mircea Opriţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici