În această zi din 1930, Constantinopolul a fost redenumit Istanbul

În această zi din 1930, numele Constantinopolului a fost schimbat oficial în Istanbul de către guvernul lui Ataturk, care a cerut tuturor ţărilor să folosească nume turceşti pentru oraşele lor.

756 afișări
Imaginea articolului În această zi din 1930, Constantinopolul a fost redenumit Istanbul

În această zi din 1930, Constantinopolul a fost redenumit Istanbul

Redenumirea oraşului a făcut parte dintr-un efort mai amplu de modernizare a Turciei şi de îndepărtare a ţării de trecutul său otoman. Astăzi, Istanbul este cel mai mare oraş din Turcia şi rămâne un important centru cultural şi economic în regiune.

Redenumirea oraşelor din Turcia a început în 1916 cu Enver Paşa, unul dintre autorii genocidelor creştine.
 
Potrtivit GreekCityTimes, aproximativ 12.000-14.000 de sate au fost schimbate în nume turceşti între 1916 şi 1930 de guvernele succesive într-un program de turcificare.
 
Istanbul a fost capitala atât a Imperiului Roman de Răsărit (bizantin) cât şi a Imperiului Otoman. În 330, când Constantin cel Mare a făcut din oraş capitala Imperiului Roman de Răsărit, Bizanţul a fost redenumit Constantinopol în onoarea lui.
 
A rămas Constantinopol chiar şi după ce turcii au capturat oraşul în 1453.
 
În secolul al XIII-lea, arabii foloseau denumirea Istinpolin, un „nume” pe care îl auziseră pe bizantinii vorbitori de greacă – în special „ein tin polin”. Aceasta a fost de fapt o expresie grecească însemnând „la oraş”, oraşul fiind o referire la Constantinopol.
 
Prin permutările de vorbire de-a lungul secolelor, numele a devenit Istanbul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici