"În derivă", primul serial HBO filmat în România - despre psihoterapie prin ochii psihiatrului

În Bucureştii Noi se filmează, până la sfârşitul lui august, "În derivă", primul serial de televiziune produs de HBO Europa Centrală în România, realizat în regia lui Adrian Sitaru şi Titus Muntean, cu Marcel Iureş în rol principal, o adaptare a serialului american "In Treatment" realizat de HBO US.

649 afișări
Imaginea articolului "În derivă", primul serial HBO filmat în România - despre psihoterapie prin ochii psihiatrului

Actorul Marcel Iureş (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Scenariul serialului este scris în întregime în limba română, iar producţia este asigurată de compania locală Film Factor. Regia serialului "În derivă" este semnată de Adrian Sitaru şi Titus Muntean, iar producătorii executivi din partea HBO Central Europe sunt Aurelian Nica şi Andrei Creţulescu.

"În derivă" este bazat pe serialul israelian "Be Tipul", creat de Hagai Levi şi recompensat cu mai multe premii de Academia de televiziune israeliană. În 2007, drepturile au fost cumpărate de HBO Statele Unite ale Americii, care a produs serialul sub titlul "In Treatment", cu Gabriel Byrne în rolul principal. "In Treatment" a avut parte de cronici pozitive şi a primit Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal.

Serialul se concentrează pe una dintre caracteristicile societăţii moderne, şedinţa de terapie, văzută prin ochii unui psihiatru de succes, a cărui viaţă profesională şi personală riscă să se destrame. Fiecare episod din cele 45 ale serialului se concentrează pe câte o sesiune de terapie - patru şedinţe individuale între psihiatru şi pacienţii săi, urmate de câte un episod săptămânal axat pe vizita psihiatrului la propriul său terapeut.

Filmările pentru "În derivă" au debutat în aprilie şi se vor încheia la sfârşitul lui august, urmând ca apoi serialul să intre în postproducţie, lansarea oficială fiind pe 6 decembrie, la HBO România.

Andrei Creţulescu, producătorul serialului, a explicat pentru MEDIAFAX modul de lucru la producţie şi aşteptările postului de televiziune cu privire la "În derivă".

"Sunt 45 de episoade care se vor difuza în nouă săptămâni, de luni până vineri. O nouă zi - un nou pacient, iar săptămâna următoare, o luăm de la capăt. Titus (Muntean, n.r.) şi Adi (Sitaru, n.r.) au regizat primele 10 episoade cu schimbul, iar de la 11 încolo - câte cinci fiecare, în calupuri de câte două săptămâni", spune Creţulescu.

Cu privire la alegerea "In Treatment" ca primul serial adaptat de HBO în regiune, Creţulescu precizează: "Originalul «In Treatment», cel israelian, este extraordinar. Dacă HBO US a reuşit un remake pe măsură, noi de ce-am fi mai prejos? Ai să râzi - exact condiţiile în care în România nu există încă o tradiţie (sau cel puţin nu la ordinea zilei) în materie (de psihoterapie, n.r.) ne-au convins că subiectul merită".

În ceea ce priveşte impactul producţiei, ale cărei costuri sunt, potrivit producătorului, "mai mici decât credea, mai mari decât spera", Creţulescu spune că va fi "sensibil".

Pe de altă parte, Titus Muntean, unul dintre regizorii peliculei, spune că acest proiect nu face diferenţe în ceea ce priveşte rigorile calitative comparativ cu un film, fiind un serial care îşi propune "să se facă în stil film şi cu oameni de film, cu echipă de film, în primul rând".

"Diferenţa (dintre un serial TV şi un film, n.r.) e mai degrabă cantitativă decât calitativă. Trebuie să filmăm mult mai mult decât în acelaşi interval în producţia unui film", a declarat Muntean pentru MEDIAFAX.

Cu privire la pregătirea pentru acest proiect, Titus Muntean declară: "Nu cred că ne-am pregătit noi (regizorii, n.r.) în mod deosebit pentru asta, pentru că toată problematica care ţine de tipicul terapiei era conţinută în mare măsură de scenariu şi, evident, de scenariul original. Acolo unde nu respectă la milimetru procedurile de terapie, nici nu cred că e atât de important. Până la urmă, e un «spectacol», într-un fel , care trebuie să bucure spectatorul şi (pe care acesta, n.r.) să îl înţeleagă".

"De la bun început, am decis că cea mai bună formulă ar fi să parcurgem fiecare, în principiu, câte un ciclu de o săptămână din serial, care înseamnă două săptămâni de filmare şi atunci am decis că ne vom alterna din două în două săptămâni, cu excepţia primelor 10 episoade, adică două cicluri, practic, unde să ne alternăm la fiecare episod la început, ca să ne egalizăm viziunile sau modul de lucru", a mai spus Muntean cu privire la modul de lucru la "În derivă".

Într-un apartament, o canapea crem tronează, alături de un fotoliu maroniu, în mijlocul camerei, amenajată în culori relaxante, în tonuri de bej şi maro. Biblioteca, tablourile de pe pereţi şi măsuţele de cafea dau impresia de căldură şi ajută pacienţii să se "deschidă" în faţa psihoterapeutului Andrei Poenaru (Marcel Iureş). Fotoliul maro mare şi comod îi este destinat terapeutului, în timp ce canapeaua confortabilă este locul de unde pacienţii lui se deschid şi îşi povestesc vieţile, cu bucurii şi traume.

Astfel, în fiecare luni, Nora (Maria Dinulescu), o doctoriţă atrăgătoare şi inteligentă, vine la Andrei şi încearcă să-şi pună ordine în viaţă. Pacientul de marţi este Victor (Vlad Zamfirescu), ofiţer în trupele speciale, un bărbat arogant, care se consideră deasupra tuturor, pentru ca miercuri Diana (Maria Mitu), o tânără gimnastă care a suferit un accident, să vină la Andrei pentru o evaluare psihologică. Joia este destinată terapiei de cuplu: Tudor (Bogdan Dumitrache) şi Ruxandra (Andreea Bibiri) sunt căsătoriţi, au un copil şi vor să decidă dacă să-l facă sau nu pe al doilea. În fiecare vineri, Andrei îşi vizitează propriul psihoterapeut - Maria Pascali (Tamara Creţulescu), cea care, cu ani în urmă, l-a iniţiat şi l-a format.

Marcel Iureş, actorul care "ţine" în spate întregul serial, a vorbit, pentru MEDIAFAX, despre modul în care s-a pregătit pentru acest rol, despre impactul pe care acest serial l-ar putea avea pe piaţa din România, dar şi despre diferenţele dintre cinema şi teatru, pe de o parte, şi serialul de televiziune, pe de altă parte.

"(Mersul la psihoterapeut, n.r.) nu e foarte răspândit în mentalitatea noastră. Dar am descoperit, nu ştiu dacă pot să spun cu îngrijorare sau cu plăcere, că avem mulţi terapeuţi, psihoterapeuţi, psihiatri de foarte mare clasă şi de foarte mare valoare. Dacă e un lucru bun pentru ei şi, oarecum pentru noi, e un lucru rău pentru că suntem în derivă aşa, suntem suferinzi probabil. Dar nu ştii niciodată cum e mai bine", spune Iureş.

"Am încercat să mă documentez, am citit, cred eu destul, deşi nu-i aşa uşor să spui că ai citit destul pentru un rol sau un domeniu, pentru că nu e niciodată destul de fapt, dar grija a fost să se recunoască, să fie confortabil şi pentru terapeuţi şi pentru psihologi, să se recunoască într-un model din ăsta, să nu ofensez meseria asta şi să fie, cumva, credibil, eu nefiind terapeut", explică actorul rolul său.

De asemenea, Iureş spune că a fost uşor să lucreze cu cei doi regizori şi cu actorii din distribuţia serialului. "Nu a fost nicio greutate (să lucrez cu cei doi regizori, n.r.). Greutăţile, dacă au fost, le-am perceput aproape la fel şi le-am făcut faţă împreună. Cuvântul ăsta «împreună» e destul de rar în cinema-ul românesc şi, în general, în viaţa noastră socială şi mi-a făcut plăcere să recunosc că tragem la aceeaşi căruţă şi, când obosea unul, intra celălalt şi aşa mai departe. Vorbim de nişte oameni talentaţi, de nişte oameni care au fost dedicaţi, au vocaţie clară pentru aşa ceva, nu sunt nişte oameni care trec întâmplător prin acest platou sau s-au făcut întâmplător regizori. Nu, nu vorbim despre aşa ceva, ci despre nişte oameni confirmaţi, care sunt celebri. Staţi puţin, că sunt plini de premii. E foarte frumos!", spune actorul.

În ceea ce priveşte actorii, Iureş a declarat: "Am contribuit cât am putut (la distribuţie, n.r.). Îi cunosc pe toţi, o parte din ei au trecut prin Teatrul Act, cum să spun, suntem o familie cumva. Ne admirăm, ne preţuim reciproc, eu cred că sunt excepţionali fără excepţie şi asta a fost baza, în fond, că nu începem să descoperim tainele meseriei. Ţi-e uşor să lucrezi cu orice profesionist. Culmea este că atmosfera a fost creată în aşa fel încât şi neprofesioniştii au fost foarte buni. E o fată care e formidabilă, gimnasta (Maria Mitu, n.r.). E o liceană şi este extraordinară. Nici măcar nu are de gând să se facă actriţă, în schimb e foarte serioasă, o fascinează zona, este ca o sugativă, se impregnează de relaţia cu mine, de relaţia cu echipa, de toată lumea. E formidabilă. Ştie textul ca pe apă, e extrem de maleabilă. O plăcere, o plăcere!".

În legătură cu diferenţele dintre cinema şi teatru, pe de o parte, şi serialul de televiziune, pe de altă parte, Iureş spune că este mai greu lucrul la seriale TV "din cauza limitelor" impuse de format. "Când spun limite mă refer la ceva extrem de strict din punct de vedere tehnic şi, oarecum, prin reflexie, şi profesional. Adică trebuie să constrângi şi ce gândeşti şi ce ai de gând să faci într-un format impus de raţiuni de bani, de raţiuni de viteză, de productivitate, de programatism. Nu e uşor şi de-asta am refuzat foarte multe seriale, chiar şi în străinătate. Şi e ceva ce din păcate la noi nu s-a experimentat: filmul de televiziune, nu video, nu în platou, ci filmat în condiţii de cinema. Ăsta e un format extrem de restrictiv şi mi-a fost foarte greu să mă adaptez la chestia asta", explică actorul.

În iunie 2009, HBO Europa Centrală (HBO CE) şi Dori Media Distribution GmbH au încheiat un contract pentru achiziţia de către HBO CE a drepturilor de a produce pe plan local formatul serialului de televiziune israelian "Be 'Tipul", care a fost deja adaptat şi produs de HBO US, sub titlul "In Treatment". În mod concret, HBO Europa Centrală a obţinut drepturile de a produce serialul pentru următoarele teritorii: Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, România şi Republica Moldova.

Postul american Home Box Office s-a lansat în Europa Centrală în 1991, asigurând programe de televiziune premium şi posturi din segmentul de bază pentru platforme de televiziune prin cablu, Direct-to-Home şi MMDS. HBO CE, subsidiară a Home Box Office Inc., Disney şi Sony Pictures Entertainement, asigură programe de televiziune premium şi canale din segmentul de bază în 11 ţări din regiune, incluzând Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Moldova, Slovenia şi Croaţia. HBO România are circa 500.000 de abonaţi.

Material de Alexandra Buzas, alexandra.buzas@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici