Începe cea de-a XII-a ediţie a Festivalului filmului românesc în Spania

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului filmului românesc în Spania, „Muestra de Cine Rumano”, proiect iniţiat în 2010, va avea loc în perioada 11 iunie - 19 decembrie 2022, anunţă Institutul Cultural Român.

1284 afișări
Imaginea articolului Începe cea de-a XII-a ediţie a Festivalului filmului românesc în Spania

Începe cea de-a XII-a ediţie a Festivalului filmului românesc în Spania

Proiecţiile pot fi urmărite în cinematografele din Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Oviedo şi Santander.

Vor fi proiectate şase filme recente, toate premiate la nivel naţional sau internaţional: „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, r. Radu Jude - Ursul de aur la Festivalul Internaţional de film de la Berlin 2021; „Crai Nou”, r. Alina Grigore - Marele Premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian 2021; „Imaculat”, r. Monica Stan şi George Chiper -Lillemark – trei premii la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2021; „Câmp de maci”, r. Eugen Jebeleanu - Premiul pentru Cea mai bună regie şi Premiul Publicului la TIFF 2021, printre altele; „Întregalde”, r. Radu Muntean - Premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film de la Trieste 2022; „După 40 de zile”, r. Andrei Gruzsniczki, imaginea Laurenţiu Răducanu - laureatul GOPO 2022 pentru tânără speranţă.

Inaugurarea festivalului de film românesc are loc sâmbătă, cu filmul „Întregalde” (r. Radu Muntean). Regizorul este invitat de către reprezentanţa de la Madrid a Institutului Cultural Român pentru prezentarea filmului, urmată de o sesiune de întrebări şi rpspunsuri, precum şi pentru susţinerea unui masterclass în aceeaşi zi. De asemenea, duminică, 12 iunie, regizorul Radu Muntean va participa la masa rotundă „De la scenariu la film”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în Spania, în colaborare cu ICR Madrid, în cadrul Târgului de carte de la Madrid. La dezbatere, care va avea loc de la ora 13.00, în Pavilionul Europa din parcul Retiro, sunt invitaţi, pe lângă regizorul român, Benito Zambrano şi Jesús Carrasco. Jesús Carrasco este un scriitor spaniol, autorul romanului „Intemperie”, adaptat de regizorul Benito Zambrano în film, care a primit premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat, la Premiile Goya 2020.

Primele proiecţii din cadrul Festivalului filmului românesc vor avea loc la Cineteca Madrid din centrul cultural Matadero, în perioada 11 - 16 iunie. Muestra de Cine Rumano va continua în alte şase oraşe începând din luna septembrie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici