Începe Festivalul de Film TIFF! Îţi plac Hitchcock, Cristi Puiu şi Nae Caranfil? Recomandări de filme

"6,9 pe scara Richter", de Nae Caranfil, deschide festivalul. Hitchcock spunea "Nu există teroare în sunetul BANG!, ci doar în anticiparea lui!". La TIFF rulează documentarul Hitchcock/ Truffaut. Vreţi să vedeţi "Sieranevada", de Cristi Puiu? Teaser: Ştiaţi că la TIFF vine Sophia Loren?

332 afișări
Imaginea articolului Începe Festivalul de Film TIFF! Îţi plac Hitchcock, Cristi Puiu şi Nae Caranfil? Recomandări de filme

Începe Festivalul de Film TIFF! Îţi plac Hitchcock, Cristi Puiu şi Nae Caranfil? Recomandări de filme (Imagine Andreea Balaurea / Mediafax Foto)

Ei da, Sophia Loren vine pentru prima dată în România. E invitat special la Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Sex simbol al anilor '50 - '70, cu o popularitate internaţională neegalată de nicio altă actriţă italiană, Sophia Loren va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediţii, pe 4 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

Iată recomandările noastre de filme must-see la Festivalul de Film TIFF de la Cluj:

"6,9 pe scara Richter". Regia: Nae Caranfil

"Cutremur" la Cluj. Comedie burlescă. „Parţial realistă, parţial nerealistă”, cum spune regizorului şi scenaristului Nae Caranfil, "6,9 pe scara Richter" e povestea unui tânăr actor de teatru ce navighează cu greu între rolul complicat dintr-un spectacol de musical, o nevastă geloasă până la depresie şi obsesia marelui cutremur devastator, anunţat ca iminent de toţi experţii. Însă adevăratul "cutremur" pentru el se dovedeşte a fi reapariţia intempestivă a propriului său tată, după decenii de absenţă. Manipulator şi amoral, acesta se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul si bulversându-i complet existenţa.

27 mai, Piaţa Unirii Open Air, ora 20:45

"Francofonia". Regia: Alexander Sokurov

Povestea unor oameni de soi, directorul Luvrului, Jacques Jaujard, şi ofiţerul nazist Franziskus Wolff-Metternich. Mai întâi inamici şi apoi aliaţi, colaborarea lor avea să fie unicul motiv pentru care inestimabile comori artistice există încă. "Francofonia" explorează relaţia dintre artă şi putere, dar şi ceea ce arta ne spune despre natura umană în mijlocul unuia dintre cele mai sângeroase conflicte din istoria globală.

27 mai, Cinema Arta, ora 22:00

31 mai, Cinema Florin Piersic, ora 15:30

"Hitchcock/ Truffaut". Regia: Kent Jones

Filmul trece în revistă o serie de conversaţii între Alfred Hitchock şi François Truffaut, subliniind dragostea lor pentru cinema şi demonstrând influenţa pe care au avut-o asupra celei de-a şaptea arte. Secvenţe legendare din filmele lui Hitchcock, montate pe comentariile lui Truffaut şi ale unor cineaşti contemporani, cimentează poziţia lui Hitchcock printre cei mai influenţi regizori din toate timpurile.

28 mai, Cinema Florin Piersic, ora 11:00

30 mai, Cinema City Iulius Mall - Sala 4, ora 18:00

"Anomalisa". Regia: Charlie Kaufman, Duke Johnson

Animaţia "Anomalisa", nominalizată la Oscar şi distinsă cu Marele Premiu al Juriului la Veneţia 2015. Pe un scenariu de Charlie Kaufman (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), care co-semnează şi regia, animaţia explorează, cu un realism înfricoşător, dorinţa oamenilor de a fi speciali şi dezamăgirea de a descoperi că sunt mediocri. Michael Stone, soţ, tată şi respectat autor al cărţii „Cum să te ajut să îi ajuţi?” este un bărbat dărâmat de anodinul din viaţa sa. Într-o călătorie de afaceri la Cincinnati, unde urmează să vorbească la o convenţie a specialiştilor în relaţii cu clienţii, Michael se cazează la hotelul Fregoli şi o întâlneşte pe Lisa Hesselman, o reprezentată de vânzări inadaptată social care ar putea sau nu fi iubirea vieţii sale.

29 mai, Cinema Florin Piersic, ora 23:00

3 iunie, Casa De Cultura a Studentilor, ora 21:00

"Patimile Ioanei D’Arc". Regia: Carl Theodor Dreyer

O cronică a procesului de erezie al Ioanei d'Arc şi a eforturilor depuse de magistraţii Bisericii de a o face pe Ioana să se dezică de mărturia că ar avea viziuni divine. Capodoperă a filmului mut. Proiecţia e găzduită de Biserica Sfânta Treime şi acompaniată live de pianistul Operei din Paris Touve R. Ratovondrahety.

30 mai, Biserica Romano-catolică Sf. Treime, ora 21:30

"Shelley". Regia: Ali Abbasi

"Shelley", în regia lui Ali Abbasi, este un horror comparat cu Rosemary’s Baby al lui Roman Polanski, în care o sarcină controlată de puteri malefice devine o ameninţare pentru mama-surogat, interpretată de Cosmina Stratan ("După dealuri"). Elena, o tânără româncă, ajunge în provincia daneză pentru a lucra ca menajeră pentru Louise şi soţul ei Kasper. Devastată pentru că nu poate rămâne însărcinată, Louise îi oferă Elenei o sumă generoasă pentru a fi mamă surogat. Sarcina Elenei va aduce fericire în casa cuplului, dar numai pentru scurt timp: halucinaţii bizare şi senzaţii insuportabile o vor convinge pe Elena că ceva înfiorător se întâmplă...

31 mai, Cinema Victoria, ora 15:00

3 iunie, Cinema Victoria ora 17:30

"Câini". Regia: Bogdan Mirică

Singurul film românesc din competiţia TIFF 2016, "Câini" este debutul regizorului Bogdan Mirică, scenaristul şi co-regizorul serialului HBO Umbre. Filmul va fi proiectat în Un Certain Regard la Cannes şi va avea premiera naţională la Cluj. Thriller-ul cu Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu în rolurile principale urmăreşte traseul lui Roman, un tânăr care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde devine, treptat, martorul unor evenimente bizare.

1 iunie, Cinema Victoria, ora 20:00

3 iunie, Cinema Florin Piersic, ora 19:00

"Sieranevada". Regia: Cristi Puiu

La 40 de zile după moartea tatălui său, un doctor de 40 şi ceva de ani se pregăteşte să meargă la reuniunea de familie prilejuită de comemorarea răposatului. Masa de parastas degenerează însă într-un conflict de proporţii. În "Sieranevada", camera de filmat este, de fapt, în rolul tatălui defunct, ce-şi vede familia guralivă, zăpăcită, la 40 de zile de la deces, timp în care se spune că sufletul survolează lumea pe care a părăsit-o.

2 iunie, Casa De Cultura a Studenţilor, ora 18:00

"Ilegitim". Regia: Adrian Sitaru

Doi fraţi şi o iubire ilegitimă. Multiple acuzaţii şi un tată care e doctor. O familie în care nimeni nu a tras linia dintre ceea ce e moral şi ceea ce e legal. Nici măcar atunci când e vorba de avort.

2 iunie, Cinema Arta, ora 12:00

3 iunie, Cinema Mărăşti, ora 20:30

"Jeanne Dielmann, Strada Comerţului 23, Cod 1080, Bruxelles". Regia: Chantal Akerman

O gospodină văduvă îşi face treburile casnice, are grijă de apartamentul în care locuieşte cu fiul adolescent şi uneori întreprinde un anumit lucru pentru a-şi asigura traiul zilnic. Într-o zi, ceva se întâmplă, iar de viaţa ei bine pusă la punct se alege praful.

27 mai, Cercul Militar, ora 14:30

4 iunie, Cinema Arta, ora 20:00

"Belgica". Regia: Felix van Groeningen

TIFF se va încheia la fel de spectaculos, pe 5 iunie, în Piaţa Unirii din Cluj, cu "Belgica", filmul care i-a adus regizorului belgian Felix van Groeningen Premiul pentru regie la Sundance 2016. Autorul filmului "The Broken Circle Breakdown", nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2014, revine cu o dramă despre suişurile şi coborâşurile unei vieţi pline de excese, dominate de alcool, sex şi droguri. Filmul urmăreşte succesul şi declinul inevitabil al clubului Belgica şi a fost inspirat de povestea reală a a doi fraţi, proprietari ai faimosului bar Charlatan din oraşul Ghent. Coloana sonoră excelentă îi aparţine trupei Soulwax, care a compus melodii pentru mai multe formaţii fictive din film, complet diferite ca gen. Doi fraţi, Frank şi Jo, au pierdut legătura... până când Frank începe să lucreze în cafeneaua lui Jo. O mişcare inspirată, căci Belgica devine repede o oprire obligatorie în viaţa de noapte a oraşului. Succesul pare să nu aibă limite, cel puţin o perioadă, căci viaţa de noapte ajunge să provoace dependenţă...

5 iunie, Piaţa Unirii Open Air, ora 21:45, Cinema City Iulius Mall - Sala 4, ora 22:30, Somes Open Air, ora 22:00

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici