INDIGNARE în Egipt, după vânzarea la licitaţie a unei statui cu 19,7 milioane euro

Vânzarea unei statui a lui Sekhemka, oficialitate egipteană care a trăit cu 4.000 de ani în urmă, pentru suma de 15,7 milioane de lire sterline (19,7 milioane de euro), într-o licitaţie organizată de casa Christie's din Londra, a stârnit indignarea Egiptului, care a calificat faptul drept "un abuz".

202 afișări
Imaginea articolului INDIGNARE în Egipt, după vânzarea la licitaţie a unei statui cu 19,7 milioane euro

INDIGNARE în Egipt, după vânzarea la licitaţie a unei statui egiptene, cu 19,7 milioane euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit bbc.co.uk, statuia din calcar, care a fost dăruită oraşului Northampton în 1880, a fost scoasă la licitaţie de autorităţile municipale pentru a finanţa construirea noii aripi a muzeului şi galeriei de artă din oraş, o investiţie în valoare de 14 milioane de lire sterline (17,6 milioane de euro).

Cu toate acestea, Consiliul Artelor din Marea Britanie a avertizat primăria din Northampton că, în urma acestei licitaţii, muzeul şi-ar putea pierde acreditarea, iar ambasadorul Egiptului în Marea Britanie a declarat că autorităţile din acest oraş ar fi trebuit să returneze statuia dacă nu au dorit-o.

Înaintea de vânzarea statuii, Ahsraf Elkholy, ambasadorul Egiptului în Marea Britanie, a criticat scoaterea ei la licitaţie, fapt considerat "un abuz la adresa arheologiei egiptene şi a proprietăţii culturale".

"Obiecţia noastră a pornit de la un principiu de bază: cum poate un muzeu să vândă o piesă din colecţia sa, când ar fi trebuit să fie expusă pentru public?", a spus Ahsraf Elkholy.

"Suntem îngrijoraţi că această piesă ar putea fi mutată într-o colecţie privată. Un muzeu nu ar trebui să fie un magazin. Sekhemka aparţine Egiptului, iar, dacă municipalitatea din Northampton nu o doreşte, ar trebui restituită. Faptul că va fi vândută pentru profit nu este etic şi nici acceptabil. Consiliul ar fi trebuit să se consulte cu Guvernul egiptean", a precizat ambasadorul.

Casa de licitaţii Christie's a declarat că va oferi mai târziu detalii despre noul proprietar al statuii.

Retragerea acreditării din partea Consiliului Artelor înseamnă faptul că muzeul din Northampton va deveni neeligibil pentru sponsorizări şi finanţări viitoare, deşi David Mackintosh, din partea municipalităţii, a spus că nu există vreun motiv pentru care acest lucru să se întâmple.

"Am informat (Consiliul Artelor, n.r.) despre acţiunile şi planurile noastre (...) şi nu vedem niciun motiv pentru retragerea acreditării", a precizat David Mackintosh, care a adăugat că statuia nu a mai fost expusă de patru ani şi nimeni nu a solicitat să o vadă în acest interval.

Statuia de calcar îl reprezintă pe Sekhemka, un judecător şi funcţionar regal care a trăit în timpul Dinastiei a cincea, cu peste 4.000 de ani în urmă, şi a fost evaluată la 6 milioane de lire sterline (7,5 milioane de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici