Instrumentiştii Filarmonicii Enescu, în conflict cu conducerea, după concertul Angelei Gheorghiu

Instrumentiştii din Filarmonica "George Enescu" au intrat în conflict cu conducerea instituţiei, după ce la concertul susţinut, sâmbătă, de Angela Gheorghiu, în cadrul Zilelor Bucureştiului, aceştia au cântat fără concert maestrul Anda Petrovici, au declarat pentru MEDIAFAX membri ai orchestrei.

161 afișări
Imaginea articolului Instrumentiştii Filarmonicii Enescu, în conflict cu conducerea, după concertul Angelei Gheorghiu

Instrumentiştii Filarmonicii Enescu, în conflict cu conducerea, după concertul Angelei Gheorghiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conflictul a izbucnit în urma neînţelegerilor dintre concert-maestrul filarmonicii, violonista Anda Petrovici, şi dirijorul Tiberiu Soare, săptămâna trecută, la una dintre repetiţiile pentru concertul susţinut de Angela Gheorghiu şi Vlad Miriţă, în Piaţa Constituţiei, în seria evenimentelor Zilele Bucureştiului.

Potrivit instrumentiştilor, în timpul repetiţiei, concert-maestrul ar fi făcut presiuni asupra dirijorului, determinându-l să părăsească scena. În ziua următoare, instrumentiştii au "avut o opţiune foarte fermă" - să cânte în concertul Angelei Gheorghiu, fără Anda Petrovici.

După cum au mai precizat ei, concertul trebuia să aibă loc cu participarea filarmonicii, la insistenţele organizatorilor (Primăria Municipiului Bucureşti, n.r.), iar Angela Gheorghiu a refuzat propunerile făcute de conducerea filarmonicii de a colabora cu un alt dirijor. Muzicienii au mai spus şi că acţiunea lor a fost una spontană.

Directorul artistic al filarmonicii, Nicolae Licareţ, le-ar fi interzis celor circa 90 de instrumentişti care au decis să participe la concert să se prezinte sub titulatura "Filarmonica «George Enescu»" la acest concert de la care absenta şeful orchestrei şi, prin urmare, ei au fost prezentaţi drept "orchestra filarmonicii bucureştene", au mai precizat instrumentiştii.

Într-un document semnat de directorul general al filarmonicii, Cristian Mandeal, remis MEDIAFAX, se explică faptul că instrumentiştii au semnat contracte individuale pentru concertul cu Angela Gheorghiu.

"Filarmonica «George Enescu» nu a fost implicată ca instituţie în proiectul concertului privat susţinut de soprana Angela Gheorghiu, în cadrul Zilelor Bucureştiului, decât sub forma asigurării spaţiului de repetiţie, a instrumentelor şi a personalului auxiliar, nicidecum a orchestrei", se explică în document.

Orchestra a fost numită, în aceste contracte, "Orchestra Simfonică - Bucureşti", iar muzicienii au semnat contracte "în calitate de artişti independenţi, contracte în care Filarmonica «George Enescu» nu este parte", se mai precizează în document.

"Dat fiind statutul privat al evenimentului, conflictul evocat în mesajul anonim pe care l-aţi primit nu are nici o relevanţă pentru activitatea instituţiei şi, în consecinţă, nu face obiectul vreunei reacţii din partea conducerii acesteia", se mai arată în comunicat.

În mesajul anonim, remis, de asemenea, MEDIAFAX se preciza că, în urma neînţelegerilor, conducerea instituţiei "intenţionează să aducă represalii împotriva reacţiilor spontane de solidaritate apărute în rândul muzicienilor.

Măsurile de sancţionare din partea conducerii, ce vor veni în urma protestelor de pe scenă, vizează restructurarea contractelor de muncă ale instrumentiştilor, încheiate pe perioadă nedeterminată, câştigate prin concurs şi reconfirmate la fiecare avansare în grad profesional".

Potrivit instrumentiştilor, mai multe surse le-au indicat că ar urma astfel de represalii, deşi nu s-a anunţat nimic oficial.

Contactat de MEDIAFAX, directorul Filarmonicii, Cristian Mandeal, a explicat că "acestea sunt treburi interne". "Concertul a avut loc, represalii, nu", s-a limitat acesta să declare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici