Interpreţii de muzică populară deplâng moartea "doamnei cântecului năsăudean"

Interpreţi de muzică populară celebri, precum Veta Biriş, Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, dar şi realizatoarea tv Marioara Murărescu regretă moartea cântăreţei Valeria Peter Predescu, care a încetat din viaţă luni noapte, în urma unui stop cardio-respirator.

8002 afișări
Imaginea articolului Interpreţii de muzică populară deplâng moartea "doamnei cântecului năsăudean"

Sava Negrean Brudaşcu a fost o bună prietenă a Valeriei Peter Predescu, ambele venind din Ardeal (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu pot să cred... ", a declarat pentru MEDIAFAX Veta Biriş la aflarea veştii. Ea, alături de alţi artişti, precum Sofia Vicoveanca şi Gheorghe Turda, se află într-un turneu în Israel. "Şi ea şi-ar fi dorit atât de mult să vină cu noi, în turneul nostru", a mai spus Biriş. "Este o veste foarte tristă pentru noi. Toţi cântăreţii se duc... e foarte greu", a mai spus ea.

"Ne vom duce la Bethleem şi toţi colegii de aici vom pune o lumânare", a adăugat Sofia Vicoveanca.

"Îmi era o foarte bună prietenă. Ne admiram reciproc", a declarat Gheorghe Turda. "Era o mare doamnă a cântecului ardelenesc, atât pe scenă, cât şi în familie. Numai lucruri la superlativ pot spune despre regretata Valeria", a mai zis el.

Valeria Peter Predescu a fost descrisă de Marioara Murărescu ca fiind nu doar un mare interpret, dar şi un om deosebit.

"A fost o interpretă mare, dar şi un om excepţional - o luptătoare. S-a luptat cu fiecare lucru pe care l-a realizat - fiecare lucru pe care l-a realizat l-a obţinut prin luptă. A cântat toate stările omului, de la naştere până la marea trecere şi ne-a obişnuit să trecem toate sfintele sărbători cu pricesnele extraordinare pe care le-a înregistrat", a spus realizatoarea tv.

Ea şi-a amintit că Valeriei Peter Predescu chiar ea "i-a realizat debutul la radio". "A fost un om excepţional, dar şi inima asta... câte poate să ducă? Totdeauna zâmbea, dar e o vorbă în cântecele noastre - ochii râd, inima plânge", a concluzionat aceasta.

Aurel Tămaş consideră că este un "moment trist" pentru lumea muzicii populare.

"Dumnezeu îi duce prea devreme pe cei care se ocupă, cu talent, de muzica populară. Am cântat cu ea în concerte şi mi-o amintesc că nu şi-a schimbat niciodată graiul ardelenesc şi că întotdeauna a cântat ardeleneşte", a spus Tămaş, care a adăugat că îşi aminteşte, în special, cântecul de nuntă al Valeriei Peter Predescu, "Dusul găinii".

Taragotistul Dumitru Fărcaş a spus că interpreta a fost "o fată extraordinară, care a păstrat cu sfinţenie tradiţiile populare din zona Năsăudului".

"Este o pierdere ireparabilă pentru folclorul românesc. Valeria Peter Predescu a fost un exemplu pentru cântăreţii de muzică populară, a păstrat cu sfinţenie originile folclorului năsăudean", a spus Fărcaş.

Sava Negrean Brudaşcu a fost o bună prietenă a Valeriei, ambele venind din Ardeal.

"Pur şi simplu sunt bulversată şi nu pot să cred că Valerica nu mai este. Era o femeie deosebită, sensibilă, cu simţ al umorului. Am petrecut alături de ea multe momente plăcute în spectacole. A avut un repertoriu extraordinar", a arătat Sava Negrean Brudaşcu.

"A fost un talent deosebit, a avut o grijă foarte mare pentru costumele populare şi pentru cântecele din zona Telciu, a Bistriţei. A avut cele mai frumoase cântece bisericeşti, pe care le-a promovat", a spus interpreta.

Ionuţ Fulea mărturiseşte că Valeria Peter Predescu "ştia să respecte artistul indiferent de vârstă şi îi acorda atenţia cuvenită când cerea un sfat".

"Era un om bun, era un om credincios, era un om care iubea Biserica, îl iubea pe Dumnezeu şi foarte mulţi tineri aveau ce să înveţe de la Valeria Peter Predescu. Un om care întreaga viaţă şi-a dedicat-o cântecului şi valorilor autentice ale poporului român. A ştiut să păstreze cântecul, portul, aşa cum puţini o mai fac", a spus Fulea.

El a adăugat că nu îşi aminteşte să o fi auzit vreodată pe artistă să se plângă de ceva. "Dimpotrivă, era o femeie plină de viaţă, o femeie care iubea întâlnirea cu colegii", a afirmat el.

Cântăreaţa Leontina Fărcaş, originară din Bistriţa, dar stabilită de mai bine de treizeci de ani în judeţul Alba a spus că s-a întâlnit ultima dată cu Valeria Peter Predescu înainte de Paşte, la un concert la Bucureşti.

"Doamna Valeria Peter Predescu a venit la mine şi, ca niciodată, m-a strâns în braţe, m-a sărutat, mi-a dorit succes, m-a felicitat şi a spus: «Leontina, doresc din tot sufletul să fac poză cu tine». Şi am căutat un om să ne facă o poză", a mărturisit cântăreaţa.

Valeria Peter Predescu a decedat la vârsta de 62 de ani, luni noapte, din cauza unui stop cardio-respirator, la domiciliul său din Bistriţa, ea fiind diagnosticată încă de la vârsta de 40 de ani cu tulburări cardiace. O echipă de medici de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă a încercat, în zadar, să o resusciteze timp de aproape 40 de minute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici