Investigaţii asupra Google cu privire la colectarea "accidentală" a unor date

Autorităţile de ambele părţi ale Atlanticului au declanşat investigaţii împotriva Google, după ce grupul a dezvăluit că a înregistrat date de comunicare trimise prin intermediul reţelelor wireless din locuinţele oamenilor, relatează Financial Times.

13 afișări
Imaginea articolului Investigaţii asupra Google cu privire la colectarea "accidentală" a unor date

Investigaţii asupra Google cu privire la colectarea "accidentală" a unor date (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Comisarul german pentru protecţia datelor, Peter Schaar, a cerut efectuarea unor "investigaţii detaliate", de către autorităţi independente, asupra acestei practici a Google. El a declarat că explicaţia furnizată de companie care a prezentat culegerea datelor drept un accident este "foarte neobişnuită". "Una dintre cele mai mari companii din lume, liderul de piaţă pe Internet, a încălcat pur şi simplu reguli normale în domeniul dezvoltării şi utilizării programelor informatice", a apreciat acesta.

În Statele Unite, Comisia Federală pentru Comerţ urma să lanseze, de asemenea, o investigaţie, potrivit unor surse oficiale din cadrul acestei agenţii. Militanţi pentru respectarea vieţii private au declarat că o eventuală anchetă ar putea investiga dacă această colectare de date a încălcat regulile de acces neautorizat la computere şi comunicări private. "Acesta ar putea fi unul dintre cele mai masive incidente de supraveghere din partea unei corporaţii private care au avut loc vreodată", a declarat Marc Totenberg, directorul unui centru nonprofit din Washington.

Google a reiterat declaraţiile pe care le-a făcut vineri în Europa, când a revenit asupra unor negări anterioare privind colectarea de date personale. Compania anunţa că a utilizat o flotă de vehicule echipate cu camere pentru Street View, care realizează fotografii pentru acest serviciu al companiei, utilizând aceleaşi maşini pentru a realiza o bază de date a adresele reţelelor wireless, al cărei scop este ameliorarea funcţionării hărţilor şi celorlalte servicii.

De asemenea, Google a declarat că liderii de proiect nu ştiau că vehiculele înregistrau totodată activitatea din reţelele wireless. "Nu dorim să colectăm aceste date, pe care le vom distruge cât mai repede posibil", a declarat purtătorul de cuvânt al grupului, Peter Barron. Aceste date nu au fost niciodată disponibile celor din afara companiei, a subliniat compania.

Însă, credibilitatea grupului a fost puternic afectată, în special din cauză că acesta a dezvăluit recent că aceste maşini, aflate în circulaţie de mai mulţi ani, sunt dotate cu capabilităţi wireless.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici