Ioan Holender şi Andrei Pleşu, încântaţi de premiul Nobel decernat Hertei Muller

Ioan Holender, Andrei Pleşu, dar şi ministrul german al Culturii, Bernd Neumann, se numără printre oamenii de cultură care au declarat presei de limbă germană că sunt încântaţi de faptul că scriitoarea germană născută în România Herta Muller a primit, joi, premiul Nobel pentru literatură.

138 afișări
Imaginea articolului Ioan Holender şi Andrei Pleşu, încântaţi de premiul Nobel decernat Hertei Muller

Ioan Holender (în imagine) şi Andrei Pleşu, încântaţi de premiul Nobel decernat Hertei Muller (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, a declarat pentru derstandard.at, că este fericit pentru că Herta Muller a primit premiul Nobel pentru literatură. Holender se află în Timişoara, oraş lângă care se află localitatea Niţchindorf, în care s-a născut scriitoarea.

"În Timişoara, toată lumea este fericită de vestea asta, iar eu sunt foarte fericit pentru oraş", a spus acesta.

"Dar Timişoara nu este România. În Bucureşti cred că nimeni nu este fericit", a mai spus acesta.

Şi filosoful Andrei Pleşu s-a declarat încântat de premiul obţinut de Herta Muller.

"Pentru mine, Herta Muller este, de mult, o laureată a premiului Nobel. Pot doar să mă bucur că mi s-a adeverit premoniţia", a spus acesta.

"Ce admir la Herta Muller este amestecul perfect de talent, responsabilitate umană şi politică şi memorie etică", a declarat Pleşu, subliniind că "românii au fost supăraţi ani de zile că nu au un laureat al premiului Nobel. Acum se pot linişti".

"Herta Muller este scriitoare germană, dar vine din România şi lucrările sale includ o bucată de istorie românească şi est-europeană", a nuanţat Pleşu.

Poetul Mircea Dinescu s-a bucurat, de asemenea, pentru premiul lui Muller, spunând că distincţia este o recunoaştere "meritată" pentru "o reprezentantă a "Estului sălbatic".

Anunţul de joi al Comitetului Nobel a stârnit un sentiment de mândrie şi în localitatea natală a Hertei Muller.

"Astăzi, Niţchindorf există pe hartă", a declarat cu bucurie primarul Ioan Mascovescu. Casa natală a scriitoarei a fost naţionalizată în timpul regimului comunist, însă scriitoarea a moştenit un teren în comună "chiar dacă nu mai vine pe acolo", a adăugat primarul.

Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1999, s-a declarat "impresionat şi foarte mulţumit (de decizia comitetului Nobel, n.r.) pentru că (Herta Muller, n.r.) este o foarte bună romancieră". "Recunosc că favoritul meu era Amos Oz. Însă ţin să subliniez că acest Comitet Nobel a luat o decizie bună", a adăugat Grass.

Ministrul german al Culturii Bernd Neumann a salutat-o pe această scriitoare "care a făcut vie istoria recentă a româno-germanilor şi a arătat rănile provocate de dictatura" lui Nicolae Ceauşescu, "prin intermediul unei opere de o insistenţă literară unică, în care fiecare cuvânt are greutate".

Premiul Nobel pentru literatură pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine română Herta Muller, pentru scrierile sale care prezintă în mod poetic viaţa sub dictatura comunistă în România, a anunţat, joi, comitetul Nobel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici