Ioan Onisei a semnalat CNA că Realitatea TV a încercat "să intimideze" Consiliul

Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a declarat, miercuri, că Realitatea TV a încercat "să intimideze" Consiliul Naţional al Audiovizualului, anunţând pe post că îi va ataca în justiţie pe unii dintre membrii Consiliului şi le va cere daune morale în valoare de câte 20.000 de euro.

132 afișări
Imaginea articolului Ioan Onisei a semnalat CNA că Realitatea TV a încercat "să intimideze" Consiliul

Ioan Onisei a semnalat CNA că Realitatea TV a încercat "să intimideze" Consiliul (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Mi-aş îngădui să vă semnalez că un radiodifuzor important a găsit cu cale să încerce să intimideze CNA-ul, declarând pe post că respectivul radiodifuzor va ataca în justiţie pe fiecare dintre membrii CNA care au votat o serie de sancţiuni la adresa acestui post. Mai mult decât atât, a mai spus că va cere daune morale în valoare de 20.000 de euro pe cap de membru", i-a anunţat, în şedinţa de miercuri a Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ioan Onisei pe ceilalţi membri CNA.

Potrivit monitorizării CNA, Realitatea TV a difuzat pe 1 iulie, în emisiunea "Realitatea de la 18.00", ştirea cu titlul "Realitatea TV ia atitudine".

În ştire, prezentatoarea a spus: "Premieră în audiovizualul românesc. Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat Realitatea TV, pe motiv că nu a respectat principiul imparţialităţii în dezbaterile din mai şi iunie 2010, exact în perioada în care PDL a decis să boicoteze emisiunile postului nostru. De aceea, Realitatea TV va contesta în instanţă deciziile CNA care se referă la constatarea unui presupus dezechilibru editorial manifestat în programele postului în detrimentul reprezentanţilor PDL, în special, sau ai guvernării, în general".

În ştire a apărut pe un carton şi textul: "Considerăm că aceste sancţiuni dictate de CNA fac parte din strategia de intimidare a puterii politice la adresa jurnaliştilor Realitatea TV, reprezentând un abuz al statului împotriva interesului publicului român. Mai mult, Realitatea TV îi va acţiona în instanţele civile şi penale pe toţi membrii CNA care au votat pentru aceste sancţiuni, solicitându-le daune de 20.000 de euro de persoană. Suntem convinşi că orice instanţă din România va da dreptate postului nostru, indiferent cât de mult va dura judecarea acestor cazuri".

Un text similar a fost postat pe ecran şi de la ora 21.21, după ştirile Realitatea TV.

În acest caz, însă, membrii CNA nu au luat vreo măsură.

Reprezentanţii Realitatea TV nu au putut fi contactaţi până la momentul difuzării acestei ştiri.

CNA a decis, pe 29 iunie, să amendeze cu câte 5.000 de lei posturile Antena 3 şi Realitatea TV şi să someze public B1 TV, pentru dezechilibre în prezentarea opiniilor puterii şi opoziţiei în emisiunile de dezbateri difuzate între 17 şi 23 mai şi 17 şi 23 iunie.

Tot în 29 iunie, CNA a decis să amendeze cu 5.000 de lei postul Realitatea TV, pentru emisiunea "Ora de foc", şi să someze Antena 3, pentru "Sinteza Zilei", din cauza nerespectării principiilor imparţialităţii şi echilibrului în relatarea unor informaţii despre ministrul Economiei Adriean Videanu.

Sancţiunile s-au aplicat în baza art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică", şi a art. 42 din Cod - "1) Orice persoană are dreptul la propria imagine".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici