Ion Caramitru va primi premiul pentru întreaga activitate la ediţia din acest an a TIFF

Ion Caramitru, una dintre cele mai active personalităţi din teatrul şi filmul românesc, va fi omagiat la cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde va primi premiul pentru întreaga activitate.

135 afișări
Imaginea articolului Ion Caramitru va primi premiul pentru întreaga activitate la ediţia din acest an a TIFF

Ion Caramitru (Imagine: Adi Plictisan/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de organizatorii TIFF, Ion Caramitru va primi premiul pentru întreaga activitate, oferit în fiecare an unei personalităţi din cinematografia autohtonă.

În onoarea sa, filmul "Ştefan Luchian", în care a jucat rolul principal, va fi proiectat, după trei decenii de la lansare, la TIFF 2012.

Director al Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, fondator şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România şi fost ministru al Culturii (1996 - 2000), Ion Caramitru, în vârstă de 70 de ani, şi-a legat numele de evenimente majore din cultura şi politica românească.

El a debutat pe marele ecran în "Comoara din Vadul Vechi" (1964), regizat de Victor Iliu. Au urmat roluri în peste 40 de producţii româneşti şi străine şi colaborări cu nume mari ale cinematografiei, precum Liviu Ciulei, Mircea Veroiu, Dan Piţa, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Steven Soderbergh, Brian De Palma şi Costa-Gavras.

Cariera sa include roluri în filme ca "Pădurea Spânzuraţilor" (regia Liviu Ciulei), "Dimineţile unui băiat cuminte" (regia Andrei Blaier), "Baladă pentru Măriuca" (regia Titel Constantinescu şi Constantin Neagu), "Dincolo de pod" şi "Între oglinzi paralele" (regia Mircea Veroiu), "Înainte de tăcere" (regia Alexa Visarion), "Bietul Ioanide" (regia Dan Piţa), "Ştefan Luchian" (r. Nicolae Mărgineanu), "Promisiuni" (regia Elisabeta Bostan), "Întunecare" (regia Alexandru Tatos), seria "Liceenii" (regia Nicolae Corjos).

Câţiva ani mai târziu, începând cu "Declaraţie de dragoste" şi continuând cu "Liceenii" şi "Extemporal la dirigenţie", Ion Caramitru avea să devină îndrăgitul şi foarte popularul diriginte Socrate.

După 1989, numele său a apărut pe afişele unor producţii străine precum "Kafka" (1991), un thriller marca Steven Soderbergh inspirat de viaţa lui Franz Kafka, "Two Deaths" (regia Nicolas Roeg), "Misiune: Imposibilă/ Mission: Impossible" (regia Brian De Palma) şi "Amen" (regia Costa-Gavras), consolidându-şi reputaţia de actor talentat şi exigent şi dincolo de graniţele României.

Pe scenă, a debutat în spectacolul "Eminescu" de Mircea Ştefănescu, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 1964. De-a lungul carierei sale, a avut partituri importante în piese de teatru semnate de William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset şi Mihail Sebastian. În portofoliul său intră colaborări cu regizori de renume ai teatrului românesc, precum Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Vlad Mugur, Yuriy Kordonskiy, Radu Penciulescu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu.

Ca actor şi regizor la Teatrul Bulandra din Bucureşti - al cărui directorat l-a deţinut între 1990 şi 1993 -, a pus în scenă piese ca "Amintiri" de Alexei Arbuzov şi "Neînsemnaţii" de Terry Johnson. Din 2005, este director al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a montat spectacolele "Dineu cu proşti", de Francis Veber, şi "Şapte dintr-o lovitură", de Lia Bugnar.

În această perioadă, a fost şi profesor de arta actorului la UNATC (1976 - 1981), apoi profesor asociat al aceleiaşi instituţii, din 1997 până în 2001.

Ion Caramitru a fost onorat, de-a lungul timpului, cu numeroase distincţii. În 1995, regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii l-a decorat cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, pentru activitatea culturală româno-britanică iniţiată de acesta, iar doi ani mai târziu, statul francez i-a oferit medalia de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor. În anul 2000, a fost recompensat şi cu Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce.

Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici