Irina-Margareta Nistor prezintă "Chuck Norris vs. Communism", cu Levente Molnár, la New York - VIDEO

Criticul de film Irina-Margareta Nistor va prezenta documentarul "Chuck Norris vs. Communism" (2015), în care joacă Levente Molnár, la Columbia University şi la Kingsborough Community College - City University of New York (CUNY), în cadrul unui eveniment cultural realizat în aprilie de ICR New York.

785 afișări
Imaginea articolului Irina-Margareta Nistor prezintă "Chuck Norris vs. Communism", cu Levente Molnár, la New York - VIDEO

Irina-Margareta Nistor prezintă "Chuck Norris vs. Communism", cu Levente Molnár, la New York

Institutul Cultural Român din New York va realiza un dublu eveniment cultural şi academic cu bine-cunoscutul critic de film Irina-Margareta Nistor, în Statele Unite ale Americii, la New York, în luna aprilie a acestui an.

Cu această ocazie, Irina-Margareta Nistor va prezenta filmul documentar "Chuck Norris vs. Communism", al cărui subiect este chiar povestea traducătoarei şi a casetelor video piratate, la Columbia University (pe 4 aprilie, de la ora 18:00) şi la Kingsborough Community College, CUNY (pe 6 aprlie 2016, la 12:30).

Pelicula prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis câtorva milioane de români să eludeze regimul represiv comunist. Filmul este o producţie 2015, realizat în limba română, cu subtitrare în engleză.

De asemenea, Irina-Margareta Nistor va susţine sesiuni de Q&A ("questions and answers"-întrebări şi răspunsuri) şi conferinţe în care va vorbi despre filmele din perioada comunistă, despre cenzură, dar şi despre filmele din "noul val" al cinematografiei româneşti.

Documentarul "Chuck Norris versus comunism" (2015), regizat de Ilinca Călugăreanu şi coprodus de HBO Europe, invită publicul să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate în România comunistă.

Filmul spune povestea Irinei Margareta Nistor, o femeie foarte hotărâtă şi pasionată, a cărei voce pătrunzătoare şi marcantă a inspirat o ţară întreagă. În timpul zilei, Irina traducea filmele Comitetului de Cenzori al Televiziunii Naţionale, asistând zilnic la absurdităţile sistemului comunist care eradica rapid orice informaţie din Vest. Pe afaceristul Zamfir, care comercializa casete video, l-a întâlnit în 1985, când a dublat vocea tuturor personajelor din filmele vândute de el pe piaţa neagră - de la Chuck Norris şi Robert De Niro, până la Jane Fonda şi ET.

Producţia a fost nominalizată la importante festivaluri din lume, printre care la Festivalul de Film de la Edinburgh (la categoria cel mai bun documentar) şi Sundance Film Festival (pentru Marele Premiu).

"Chuck Norris vs. Communism" (2015) a fost prezentat, în ianuarie 2016, pe canalul naţional de televiziune american PBS şi va intra anul aceasta şi în renumita reţea de filme Netflix.

Documentarul o coproducţie România/ Germania/ Marea Britanie, a fost proiectat în premieră mondială, la începutul anului 2015, la Festivalul Sundance.

/p>

Proiecţia filmului şi sesiunea de întrebări şi răspunsuri de la Columbia University (New York) sunt realizate în parteneriat cu the Harriman Institute, the East Central European Center, the Columbia University Central & Eastern European Club (CUCEE), the Nicolae Iorga Chair of Romanian Language and Culture şi Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRL).

La Kingsborough Community College – din cadrul City University of New York (CUNY), evenimentul este realizat în colaborare cu Departamentul de Engleză şi Departamentul de Film.

Irina - Margareta Nistor s-a născut la 26 martie 1957, în Bucureşti. A absolvit în 1980, la secţiunea franceză – engleză, Universitatea din Capitală, cu lucrarea de diplomă "Cocteau şi Poezia cinematografică".

Din acelaşi an, a început să traducă la Cinemateca Română şi să lucreze la Televiziune, unde a subtitrat peste 500 de pelicule, a fost redactor şi apoi realizator al emisiunilor: "Video-Ghid", "Serialul Serialelor" şi "Ecranul", "Perpetuum Mobile” (pentru RomSat, unde a fost director de programe pentru o firmă americană), "Film Puzzle" (pentru TVR2) sau "Lexicon cinematografic", "Universul desenului animat" sau "De la benzi desenate la fotograme animate", la TVR.

A dublat, pe video, peste 5.000 de filme din engleză, franceză şi italiană, între 1985-1996, despre care s-a făcut un documentar, de către o echipă de la Londra, cu co-producător român: "Chuck Norris versus Comunism", lansat în competiţie, la Festivalul de la Sundance, în 2015.

A conceput o serie de cine-documente "Istoria se repetă", despre anii 1957, 1958,1959, a făcut un portret Toma Caragiu, şi un film studiu despre "Impactul serialului «Dallas» asupra românilor".
A urmat cursurile Seminarului de la Salzburg şi a participat la opt ediţii ale Forumului European de Cinema şi Televiziune. A realizat, în 1993, în franceză, pentru canalul internaţional TV5, programul "Cinematografia românească după 1989".

A fost redactor-şef al unor reviste, a colaborat cu diverse ziare, a fost consilier HBO şi membră în mai multe comisii CNC, pentru scenarii. A tradus peste 90 de cărţi.

A predat engleza la Conservatorul din Bucureşti, între 1991-1996. Este membră UCIN şi s-a ocupat de selecţionarea filmelor proiectate la Cinema Studio, participând, anual, la întâlnirile Europe Cinémas, de la Cannes.

Din 2011, participă la Festivalul de Psihanaliză şi Film de la Londra, pe care îl organizează între timp, anual, şi la Bucureşti, din 2012.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici