Jucan, membru CNA: La TVR, cenzura continuă. Am sesizat CNA privind ştirea lui Adelin Petrişor

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), spune că, la SRTv, "cenzura continuă", precizând că a sesizat CNA privind faptul că o ştire a jurnalistului TVR Adelin Petrişor nu ar mai fi fost difuzată ca urmare a intervenţiei lui Stelian Tănase, şeful Televiziunii Române.

445 afișări
Imaginea articolului Jucan, membru CNA: La TVR, cenzura continuă. Am sesizat CNA privind ştirea lui Adelin Petrişor

Valentin Jucan, membru CNA (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"La TVR, cenzura continuă. Stelian Tănase nu înţelege că TVR nu este grădina proprie de zarzavat, prin urmare, comportamentul «de cizme» nu este potrivit. Am sesizat CNA în legătură cu situaţia expusă de Adelin Petrişor", a anunţat Valentin Jucan, vineri, pe pagina sa de Facebook.

El a ataşat şi sesizarea sa în acest caz. "În data de 30 iulie, a.c., la postul public TVR, a fost difuzată o ştire în legătură cu protestele angajatilor TVR cauzate de situaţia financiară a instituţiei. Reportajul în cauză a fost realizat de domnul Adelin Petrişor. În conformitate cu ceea ce susţine public domnul Petrişor, ştirea a fost cenzurată de preşedintele-director general al TVR, Stelian Tănase, fiind oprită de la difuzarea în buletinele de ştiri de la orele 18 şi 20", spune Valentin Jucan în sesizare.

Potrivit lui Valentin Jucan, Legea audiovizualului prevede faptul că "Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine".

De asemenea, Valentin Jucan spune că Legea 41/1994 prevede că "Autonomia şi independenţa editorială a serviciilor publice de radiodifuziune şi televiziune sunt garantate prin lege, iar programele acestora sunt ocrotite de orice ingerinţe ale autorităţilor publice, precum şi de influenţele oricăror partide, formaţiuni social-politice, sindicale, organisme comerciale şi economice sau grupuri de presiune".

Valentin Jucan mai afirmă că a sesizat CNA în baza acestor prevederi, dar şi a rolului Consiliului de "garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale".

În sesizarea sa, Jucan solicită CNA atât analizarea acestei situaţii, cât şi trimiterea unui raport către Comisiile pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor.

Jurnalistul TVR Adelin Petrişor spune că o ştire pe care a făcut-o despre un protest desfăşurat în curtea SRTv, în timpul căruia Stelian Tănase, şeful instituţiei, vorbea cu angajaţii, l-a supărat pe Tănase, care i-ar fi sunat pe şefii ziaristului, iar materialul său nu a mai fost difuzat.

"Cum mi-am dat seama că am făcut bine o ştire? Am deranjat ambele părţi implicate. Este vorba despre ştirea legată de protestul (de joi, n.r.) de la TVR. Protestatarii mi-au reproşat că i-am numit «angajaţii TVR» şi nu «colegii mei». Le-am explicat că la Ştiri căutăm un ton neutru. Cel mai ofuscat a fost însă Stelian Tănase. Iniţial, s-a plâns şefilor mei de la Ştiri şi materialul nu a mai fost difuzat la orele 18 (la TVR 2, n.r.) şi 20 (la TVR 1, n.r.). Ulterior, într-o ediţie specială, Stelian Tănase a spus că ştirea despre întâlnirea lui cu angajaţii a fost redactată prost. M-aş fi aşteptat ca Mihai Constantin (moderatorul «Ediţiei speciale», n.r.) să îl roage să-şi argumenteze punctul de vedere, cel puţin aşa ar trebui să facă un moderator. Mihai nu a făcut asta. Cred că aşa e mai comod în vremuri tulburi. Oricum, poate ar trebui să îi spună cineva şi lui Stelian Tănase că o ştire nu e proastă doar pentru că-l dezavantajează pe el", a scris Adelin Petrişor pe contul său de Facebook.

Pe blogul său, Adelin Petrişor precizează că Stelian Tănase a sunat la Ştirile TVR şi, ulterior, materialul său nu a mai intrat la jurnalele de seară ale Televiziunii Române.

"ANAF a deblocat conturile TVR. Stelian Tănase le-a dat această veste celor care îi pichetau biroul, nemulţumiţi de tăierile salariale. Am fost şi eu acolo şi am făcut o ştire. Ştirea mea l-a deranjat pe însuşi preşedintele Stelian Tănase. El a sunat la ştiri şi materialul nu a mai intrat şi la jurnalele de seară. Preşedintele a simţit că nu e suficient şi, într-o ediţie specială, a ţinut să menţioneze că ştirea nu a fost «redactată bine». Pe bune? O ştire care te dezavantajează nu e neapărat proastă, domnule Tănase", îi mai transmite Adelin Petrişor lui Stelian Tănase.

Ştirea lui Adelin Petrişor a fost difuzată, joi, la "Telejurnalul" de la ora 14.00, cu titlul "TVR a plătit". În timp ce se află în curtea TVR, între angajaţi, Stelian Tănase spune că, în condiţiile în care conturile TVR au fost deblocate de ANAF, salariile angajaţilor instituţiei nu ar mai trebui tăiate, însă o hotărâre va fi luată săptămâna viitoare, în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române. În respectiva ştire, care apare în continuare pe site-ul stiri.tvr.ro, se aude cum unii dintre angajaţii TVR, aflaţi la momentul respectiv în curtea instituţiei, îi cer lui Stelian Tănase demisia.

Pe de altă parte, o ştire despre faptul că ANAF a deblocat conturile TVR a fost difuzată şi la "Telejurnalul" de la ora 20.00, de pe TVR 1 (principala ediţie de ştiri a Televiziunii Române), însă nu a fost cea realizată de Adelin Petrişor. În această ştire apare doar imaginea lui Stelian Tănase în timpul întâlnirii cu angajaţii din curtea SRTv, iar în material nu se mai aude că unii dintre salariaţi îi cer demisia şefului TVR. O ştire similară cu cea de la "Telejurnalul" de la ora 20.00, de la TVR 1, a fost transmisă şi în "Telejurnalul" de la ora 18.00, de la TVR 2.

Pe de altă parte, într-o "Ediţie specială" difuzată joi seară, la TVR 1, şi moderată de jurnalistul Mihai Constantin, Stelian Tănase a făcut referire la ştirea realizată de Adelin Petrişor, fără a-i preciza însă numele jurnalistului, spunând despre aceasta că "era prost redactată". De asemenea, Stelian Tănase a avut un schimb de replici în jurul acestui subiect cu Mihai Constantin.

"Sigur că oamenii care lucrează în televiziune sunt foarte îngrijoraţi şi îi înţeleg. Astăzi (joi, n.r.) am avut o discuţie cu dânşii în curte. M-au aşteptat când am venit, din păcate...", a spus Stelian Tănase, în timp ce Mihai Constantin a adăugat: "Am ilustrat şi noi în «Telejurnal» asta, da".

"Foarte bine, da. Din păcate, ştirea era prost redactată. Ar trebui să-i trimitem puţin pe la Londra să înveţe cum se face la BBC o ştire", i-a răspuns Stelian Tănase lui Mihai Constantin.

"A, ce frumos, asta-i categoria Şova - Holocaust. Îl trimitem la Washington să se şcolească, dacă gafează la Bucureşti", a spus, în schimb, Mihai Constantin.

"Nu, n-a gafat, (ştirea, n.r.) era prost făcută, prost redactată (...). Şi el (Şova) e prost făcut şi prost redactat", a afirmat Stelian Tănase.

Până la ora difuzării acestei ştiri, Stelian Tănase şi Raluca Stroe Brumariu, coordonatorul Ştirilor TVR, nu au putut fi contactaţi de agenţia MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici