Jurnalista Brînduşa Armanca spune că i-a fost cenzurat un interviu cu Băsescu, ce ar fi trebuit difuzat la TVR3. REACŢIA directorului TVR 3

Jurnalista Brînduşa Armanca susţine că i-a fost cenzurat un interviu pe care i l-a luat preşedintelui Traian Băsescu, care ar fi trebuit difuzat la TVR 3, acest fapt fiind semnalat şi de ActiveWatch, care solicită conducerii Televiziunii Române să spună care este motivul nedifuzării interviului.

1798 afișări
Imaginea articolului Jurnalista Brînduşa Armanca spune că i-a fost cenzurat un interviu cu Băsescu, ce ar fi trebuit difuzat la TVR3. REACŢIA directorului TVR 3

Brînduşa Armanca spune că i-a fost cenzurat un interviu cu Băsescu, ce ar fi trebuit difuzat la TVR3

Brînduşa Armanca a făcut publică situaţia pe contul său personal de Facebook.

"Dragi prieteni, asistaţi la un act de cenzură: cu 40 de minute înainte de difuzarea interviului cu Traian Băsescu, am fost sunată pentru a mi se aduce la cunoştinţă că TVR 3 nu îl va transmite. De la un anume Bucuroiu citire. Fără explicaţii. L-am contactat pe Stelian Tănase. A promis că se va interesa. Nimic nu motivează acest act", a scris Brînduşa Armanca, marţi seară, pe contul său de Facebook.

De asemenea, Brînduşa Armanca anunţase duminică, tot pe contul său de pe această reţea de socializare, că Traian Băsescu, preşedintele României, a fost invitat la emisiunea "Totul la vedere". "Un dialog de o oră cu subsemnata care se va difuza marţi, 13 mai, orele 22 pe TVR 3 şi TVR Timişoara", a spus, la momentul respectiv, Brînduşa Armanca.

Pe de altă parte, nedifuzarea interviului pe TVR 3 este sesizată şi de ActiveWatch.

"Canalul TVR 3 a oprit difuzarea unui interviu cu preşedintele Traian Băsescu, programat a fi difuzat în seara zilei de 13 mai, în cadrul emisiunii «Totul la vedere». Emisiunea este produsă de TVR Timişoara şi prezentată de Brînduşa Armanca. Ediţia în care era difuzat interviul cu preşedintele Traian Băsescu primise deja aprobare din partea TVR 3 pentru a fi difuzată. Ulterior, s-a luat decizia nedifuzării ei pe acest canal cu acoperire naţională şi a fost difuzată numai de canalul regional, TVR Timişoara", se spune într-un comunicat remis MEDIAFAX de ActiveWatch.

De asemenea, ActiveWatch solicită conducerii TVR să spună care este motivul pentru care nu a fost difuzat respectivul interviu.

"Solicităm conducerii TVR să comunice public motivul acestei nedifuzări asupra căreia planează suspiciuni îndreptăţite de cenzură şi care riscă să afecteze din nou credibilitatea instituţiei. Reamintim că, în luna februarie, directorul general interimar al TVR, Stelian Tănase, a oprit abuziv difuzarea documentarului «Moştenirea clandestină» pe canalul TVR Moldova", spune ActiveWatch.

Totodată, asociaţia solicită Comisiei de Etică şi Arbitraj a TVR "să analizeze dacă decizia nedifuzării interviului cu Traian Băsescu s-a făcut cu respectarea tuturor regulamentelor şi procedurilor interne şi nu constituie o decizie abuzivă şi arbitrară a conducerii TVR3".

Directorul TVR 3: Interviul cu Băsescu a fost integral pe TVR Timişoara. Nu era programat la TVR 3

Răzvan Bucuroiu, directorul TVR 3, a declarat pentru MEDIAFAX că interviul luat de Brînduşa Armanca lui Traian Băsescu a fost difuzat integral, marţi, de la 22.00, pe TVR Timişoara, precizând că interviul nu era programat să fie difuzat la TVR 3 şi că nu şi-ar permite să îl cenzureze pe preşedinte.

Interviul a fost difuzat pe TVR Timişoara integral. Preşedintele a făcut o vizită în Banat şi s-a dus la TVR Timişoara, care este o televiziune în sine, cu frecvenţă, cu tot ce trebuie, cu acoperire în zona Banatului. A dat acel interviu care a fost difuzat integral, ieri seară, la ora 22.00, sub forma unei ediţii speciale. Nu s-a pus problema ca acest interviu să fie difuzat integral şi pe alte canale ale SRTv, 1, 2 sau 3. Această obligaţie nu deriva din niciun fel de discuţie şi din niciun fel de protocol, nici intern, nici cu alte părţi. Interviul a fost difuzat pur şi simplu, integral, fără cenzură, pe TVR Timişoara, acolo unde a şi fost dat, în studiourile TVR Timişoara", a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, coordonatorul cu atribuţii de director al TVR 3, Răzvan Bucuroiu.

Întrebat de ce crede că a anunţat Brînduşa Armanca faptul că acest interviu urma să fie şi pe TVR 3, Răzvan Bucuroiu a spus: "Eu cu această doamnă Armanca nu am avut niciun fel de discuţie, nici telefonică, nici pe sms, nici pe e-mail. Nici măcar nu o cunosc, nu am avut plăcerea ca să stau de vorbă cu dânsa vreodată".

De asemenea, întrebat dacă s-a pus vreodată problema ca acest interviu să fie difuzat şi pe TVR 3, Răzvan Bucuroiu a răspuns: "Această emisiune realizată de Brînduşa Armanca pentru grila TVR Timişoara nu a fost niciodată difuzată pe TVR 3, nefiind în grila de programe a acestui canal. Emisiunea doamnei Armanca se difuzează numai pe TVR Timişoara, dintotdeauna. TVR 3 avea o grilă de programe ieri, care este aprobată de Comitetul Director şi este transmisă şi la CNA. Nu mi s-a spus nici din partea conducerii TVR să schimb grila şi să intru cu o ediţie specială şi nici din partea altcuiva".

De asemenea, Bucuroiu a fost întrebat dacă au mai fost situaţii speciale, interviuri care să intre şi pe TVR 3, având în vedere că TVR Timişoara este o televiziune regională a SRTv, iar programul TVR 3 este format din producţii ale studiourilor regionale.

"Este o grilă de programe acceptată, aprobată, care merge conform acestui grafic. Pe TVR 3 nu era programată această ediţie specială, care a avut loc şi care s-a difuzat pe frecvenţa TVR Timişoara. Sunt canale diferite, sunt două televiziuni diferite. Nu toate programele TVR Timişoara intră şi pe TVR 3. Nu preluăm absolut tot. Grila TVR 3 a mers în mod normal, conform programării. Nimic special. Nu mi-aş permite să îl cenzurez pe preşedinte, asta ar fi culmea", a mai spus Răzvan Bucuroiu.

De asemenea, Bucuroiu a spus că nu poate să schimbe el grila de programe a TVR 3. "Peste mine sunt directorul de programe al SRTv, un producător general şi directorul general interimar al TVR. Grila de programe nu pot să o schimb numai eu, pentru că aşa vreau. Aşadar, dacă este cazul unei schimbări, este efectul unei decizii colective", a spus Bucuroiu.

Întrebat care ar fi fost procedura ca această ediţie specială cu interviul luat preşedintelui Băsescu să fie difuzată şi pe TVR 3, Răzvan Bucuroiu a răspuns: "Nu văd de ce trebuia să se deruleze o asemenea procedură, câtă vreme interviul preşedintelui a fost dat la TVR Timişoara şi difuzat ca atare. Nu văd care este problema. Preşedintele, când a venit la TVR Timişoara, a întrebat unde se difuzează interviul şi i s-a spus, după cum am înţeles de la colegii mei, că se difuzează la TVR Timişoara. Asta am înţeles, nu pot să confirm. Nu văd încurcătura. Oricum, TVR 3 este un canal generalist", a spus Răzvan Bucuroiu.

El a mai spus că, în plus, "TVR 1 a preluat la ştiri câteva pasaje din interviul preşedintelui". "Aşadar, a fost respectat zic eu acest interviu al preşedintelui aşa cum se cuvenea pe canalele TVR. Nu eram obligaţi să preluăm această producţie a TVR Timişoara, iar ei au difuzat-o ca atare, fără cenzură şi fără niciun fel de alte probleme", a mai spus Bucuroiu.

Brînduşa Armanca: Directorul TVR3 şi-a dat aprobarea ca interviul cu Băsescu să fie difuzat pe TVR3

Contactată miercuri de MEDIAFAX, Brînduşa Armanca a spus că Răzvan Bucuroiu şi-a dat aprobarea ca interviul pe care jurnalista i l-a luat lui Traian Băsescu să fie difuzat şi pe TVR 3.

"Procedura este foarte birocratică în Televiziunea Română, nu este aşa că i se năzare unuia că bagă sau scoate ceva. După ce interviul a fost înregistrat duminică în studio, redactorul-şef de la TVR Timişoara, Florin Mihoc, a vorbit cu Răzvan Bucuroiu de la TVR 3, pentru că TVR 3 de fapt se alimentează doar din programele teritorialelor şi asta e procedura. Bucuroiu a zis «Da, ne trebuie» şi au stabilit care este momentul difuzării: marţi, la ora 22.00, simultan pe TVR Timişoara şi pe TVR 3. Eu am fost anunţată de redactorul-şef, pentru că de aici încolo urmează o procedură. A trebuit să fac fişa de sumar, ea conţine descrierea emisiuni, clipurile de promo, cu anunţul că se dă pe TVR 3 şi pe TVR Timişoara, la ora 22.00, marţi. După aceea, înregistrarea a fost transmisă de către serviciul tehnic pe colossus, un fel de ftp intern, la TVR 3. Nu poţi să transmiţi niciun material care nu este cerut. Trebuie să fie cineva care îl primeşte. El a fost transmis în ordine. După treaba asta am postat atât pe Facebookul emisiunii, cât şi pe al meu privat anunţul în sine. Absolut toate astea au fost aprobate. Pe site-ul emisiunii nu pune nimeni niciun anunţ, în afară de un singur om (...) Eu l-am întrebat pe colegul care are «cheia» site-ului când i s-a spus să scoată TVR 3 din anunţ şi el a spus că i s-a spus marţi după-amiază, iar eu am fost anunţată cu 40 de minute înainte (de difuzarea interviului, n.r.) că nu intră", a spus Brînduşa Armanca.

Ea a precizat că cea mai importantă dovadă este aceea că "materialul (interviul, n.r.) a fost trimis la TVR 3 pe colossus", "Când se trimite un material, el este programat pentru a fi primit. Dacă el nu este solicitat, nu e programat, nu e în grilă, atunci el nu e trimis. Nu poţi să trimiţi aşa că ţi s-a năzărit să trimiţi ceva. Aici a fost un om care a fost programat dimineaţa la 7.30, care să facă transmisia materialului", a spus Brînduşa Armanca.

Ea a catalogat ca fiind "laşitate" faptul că directorul TVR 3 nu-şi "asumă" nedifuzarea interviului.

"Faptul că există această laşitate, mă înfioară. Domn'e, asumă-ţi, spune: «Domnule, nu mi-a plăcut interviul». Sau spune ceva credibil, dar nu te ascunde. Pentru că de fapt este o formă de laşitate să spui că nu era programat. Ba da, era. Avem toate urmele şi ei ştiu că le avem, dar mă rog, nu le pasă, nu îşi asumă nimic", a mai spus Brînduşa Armanca.

Ea a mai spus că o să facă o solicitare la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru a afla dacă CNA a fost anunţat de schimbarea programului TVR 3 în sensul introducerii în grilă a interviului cu Traian Băsescu şi dacă ulterior Consiliul a fost anunţat de scoaterea din grilă a interviului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici