Jurnalista Edith Bouvier şi William Daniels se află în siguranţă în Liban, declară Nicolas Sarkozy

Jurnalista franceză Edith Bouvier, rănită grav la picior, şi William Daniels blocaţi de mai multe zile în oraşul Homs (Siria) lovit de bombardamente au părăsit Siria şi se află în Liban, a anunţat joi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

87 afișări
Imaginea articolului Jurnalista Edith Bouvier şi William Daniels se află în siguranţă în Liban, declară Nicolas Sarkozy

Jurnalista Edith Bouvier şi William Daniels se află în siguranţă în Liban, declară Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Edith Bouvier şi William Daniels sunt momentan pe teritoriul libanez şi vor intra curând sub protecţia ambasadei noatre de la Beirut", a declarat Sarkozy în cadrul unei scurte conferinţe de presă la summitul european de la Bruxelles.

"Tocmai am vorbit cu Edith Bouvier care este desigur foarte obosită şi care a suferit destul dar ea ştie că acum este liberă şi că va fi tratată în curând", a continuat acesta.

"Vreau să mulţumesc tuturor celor care au contribuit la acest rezultat fericit după o săptămână de tentative de evacuare a celor doi compatrioţi prin intermediul unor proceduri la care au participat CICR (Comitetul internaţional al Crucii Roşii) şi Semiluna Roşie siriană care însă nu au avut succes", a adăugat liderul de stat francez.

"Le mulţumesc celor care au contribuit, le mulţumesc democraţilor sirieni şi le mulţumesc democraţilor din statele vecine", a mai continuat acesta. refuzând să acorde alte detalii cu privire la operaţiune.

Jurnalista Edith Bouvier, care lucrează pentru cotidianul Le Figaro, a fost grav rănită la picior la 22 februarie (fractură de femur) în timpul unui bombardament în care au murit jurnalista cotidianului Sunday Times Marie Colvin şi fotograful francez Remi Ochlik.

Doi alţi jurnalişti, britanicul Paul Conroy şi spaniolul Javier Espinosa, care fuseseră de asemenea blocaţi în Homs după acest bombardament, au ajuns în Liban cu câteva zile în urmă. Fotograful francez William Daniels a rămas blocat alături de Edith Bouvier la Homs.

"Urgenţa medicală a avut prioritate iar Edith Bouvier şi însoţitorul său trebuiau să părăsească locaţia unde se aflau prin orice mijloace disponibile", a insistat Nicolas Sarkozy în faţa presei.

Rana sa a "complicat mult toate procedurile de evacuare. Aceasta a suferit mult", a adăugat preşedintele, "organizăm revenirea sa pe teritoriu francez când medicii o vor permite iar un avion medical francez îi va sta la dispoziţie".

"Vă pot confirma că este oficial, cei doi sunt în siguranţă", a ţinut să precizeze preşedintele francez.

"Nu am uitat tragedia care se desfăşoară în continuare la Homs, nu am uitat că mai sunt şi alţi concetăţeni prizonieri în acel infern (...) Franţa solicită ca această tragedie să înceteze acum şi să se pună capăt violenţelor împotriva populaţiei civile", a mai repetat Sarkozy joi seară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici