Jurnaliştii de la Kamikaze: Revista, interzisă în reţeaua Acces Press; Acces Press: Suspendare temporară

Jurnaliştii de la revista Kamikaze susţin că publicaţia a fost interzisă în reţeaua Acces Press, reprezentanţii serviciului de distribuţie de presă declară însă că este vorba de o "suspendare temporară, până la reglementarea aspectului comercial" între cele două părţi.

599 afișări
Imaginea articolului Jurnaliştii de la Kamikaze: Revista, interzisă în reţeaua Acces Press; Acces Press: Suspendare temporară

Jurnaliştii de la Kamikaze: Revista, interzisă în reţeaua Acces Press; Acces Press: Suspendare temporară (Imagine: Viorel Dudau/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat dat publicităţii, luni, de echipa revistei Kamikaze, decizia Acces Press, reţea deţinută de Grupul Editorilor şi Difuzorilor de Presă (GDEP), este un abuz împotriva libertăţii presei.

"Reţeaua de difuzare a presei Acces Press, controlată de Sorin Ovidiu Vântu, a interzis comercializarea revistei Kamikaze. Ordinul către chioşcuri, transmis de administratora reţelei, Liliana Spiridon, sună sec şi abuziv: «Începând cu data prezentei, vă aducem la cunoştinţă că este interzisă comercializarea în cadrul reţelei Acces Press a revistei Kamikaze»", se arată în comunicatul Kamikaze.

"Grupul Editorilor şi Difuzorilor de Presă (GDEP), care deţine reţeaua Acces Press, a primit gratuit amplasamentele chioşcurilor pe domeniul public din partea Primăriei cu scopul declarat al sprijinirii presei scrise.[...] Considerăm gestul GDEP un abuz împotriva libertăţii presei. Gestul de a interzice difuzarea unei publicaţii este şi anticonstituţional, blocând libera circulaţie a informaţiei. În 2003, Primăria Capitalei a emis prima hotărâre care transmitea gratuit Grupului Editorilor şi Difuzorilor de Presă 1.200 de amplasamente pentru montarea chioşcurilor de ziare. În prima etapă, PMB le-a dat acestora 300 de terenuri. Doi ani mai târziu, o nouă hotărâre (60/2005) le încredinţa, tot gratuit, şi restul de 900 de amplasamente. În 2008, Videanu îşi dă seama că PMB (Primăria Municipiului Bucureşti, n.r.) încălca legea pentru că le-a concesionat gratuit amplasamentele, şi apare HCGMB 237, prin care li se percep taxe. Asta nu rezolva, însă, o altă problemă, anume că li s-au dat fără licitaţie. Oricum, primarul Sorin Oprescu a rezolvat toate problemele în 2009, când a anulat obligaţia GEDP de a plăti pentru amplasamente şi le-a mai dat voie şi să ia bani pentru panotaj publicitar", se arată în acelaşi comunicat.

Potrivit comunicatului Kamikaze, GEDP este deţinută, cu peste 50,1%, de două off shore-uri cipriote controlate de Sorin Ovidiu Vântu - Radoway Limited şi Stonecom Limited. Primul a deţinut Radio Total şi, în urmă cu câţiva ani, Realitatea TV. Al doilea a fost asociat în afaceri imobiliare cu Petromservice.

Contactat de MEDIAFAX, Sorin Ovidiu Vântu a spus că managementul societăţii GEDP este cel care trebuie să facă declaraţii pe această temă. Vântu a mai spus că el este "un simplu observator şi comentator al fenomenului media".

Pe de altă parte, printr-un comunicat dat publicităţii, administratorul reţelei Acces Press, Liliana Spiridon, precizează că este vorba doar de o "suspendare temporară (a distribuţiei revistei Kamikaze, n.r.), până la reglemenarea aspectului comercial".

"Deoarece distribuţia revistei Kamikaze s-a făcut fără informarea prealabilă şi stabilirea condiţiilor comerciale cu G.E.D.P. S.A, am suspendat temporar vânzarea până la reglementarea aspectului comercial şi introducerea acesteia în catalogul Acces Press. În prezent, aşteptăm să fim contactaţi de către reprezentanţii revistei Kamikaze pentru soluţionarea reciproc avantajoasă a distribuţiei prin reţeaua Acces Press", se arată în comunicat.

Mai mulţi jurnalişti ai săptămânalului Academia Caţavencu, editat de grupul Realitatea-Caţavencu, au anunţat, la începutul lui martie, că părăsesc redacţia. La două săptămâni, ei au anunţat lansarea unei noi reviste - Kamikaze, care apare în fiecare miercuri.

Printre jurnaliştii care au decis să plece de la Academia Caţavencu se numără Cătălin Prisăcariu, Marius Borţea, redactor-şef, Gabriel Drogeanu, secretar general de redacţie, Alexandru Căutiş, Răzvan Cucui, Alexandru Duţu, Daniel Goace, Dragoş Muşat, Mălin Muşatescu, Iulian Tănase, Marian Turosu, Alexandru Vărzaru, Silviu Apostol, Roxana Jipa, Alina Moscalu, Radu Alexandru şi Andrei Manţog.

La Academia Caţavencu au rămas, dintre fondatorii ziarului, Doru Buşcu, Ioan T. Morar şi Eugen Istodor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici