Jurnaliştii ucraineni acuză regimul Ianukovici de cenzură

O organizaţie a jurnaliştilor ucraineni, numită "Nu cenzurii", a avertizat că ar putea apela la o grevă naţională în cazul în care condiţiile de lucru ale presei, sub regimul lui Viktor Ianukovici, vor continua să se degradeze.

49 afișări
Imaginea articolului Jurnaliştii ucraineni acuză regimul Ianukovici de cenzură

Jurnaliştii ucraineni acuză regimul Ianukovici de cenzură (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste avertizări vin după ce canalele de televiziune apropiate opoziţiei pro-occidentale - TVi, 5 Kanal şi Tchornomorska - au fost ameninţate cu închiderea. Sâmbătă, aceste trei canale de televiziune au protestat în mod simbolic, timp de o oră.

"Autorităţile ucrainene, în persoana preşedintelui Ianukovici, au afirmat că susţin libertatea presei, dar în realitate ignoră problemele, drepturile şi revendicările jurnaliştilor", se arată înt-un comunicat al organizaţiei jurnaliştilor ucraineni.

"Numărul de subiecte despre care jurnaliştii nu au voie să scrie, cazurile de cenzură şi de presiune la adresa jurnaliştilor şi redacţiilor pentru care lucrează sunt în creştere", se mai specifică în acelaşi comunicat.

Luni, un tribunal din Kiev trebuie să examineze dacă posturile de televiziune TVi şi Kanal 5 şi-au obţinut legal licenţele de funcţionare. De asemenea, canalul Tchornomorska este vizat de mai multe audituri.

Reprezentanţii Uniunii Europene şi cei ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-au exprimat, recent, îngrijorarea în ceea ce priveşte libertatea presei în Ucraina.

Totodată jurnaliştii ucraineni au acuzat, în mai multe rânduri, impunerea unui sistem de cenzură de către guvernarea lui Ianukovici, aflată la putere de la începutul anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici